ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ›

Πιλοτικό Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Πιλοτικό Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
ΕΤΟΣ
2022
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΜΚΕ Ecogenia

Το φθινόπωρο του 2022 το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ξεκίνησε μία νέα συνεργασία με την Ecogenia, μία αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση που επιθυμεί να εισάγει το μοντέλο της «Θητείας του Ενεργού Πολίτη» στην Ελλάδα μέσω συμμετοχικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, με την υποστήριξη του Ιδρύματος, υλοποιήθηκε ένα πιλοτικό μετασχολικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή των Χανίων, με τριπλό αντίκτυπο: στα μέλη της ομάδας, τους συμμετέχοντες μαθητές και την τοπική κοινότητα. Το Πρόγραμμα, διάρκειας 10 εβδομάδων, βασίστηκε στο μοντέλο train-thetrainers, εκπαιδεύοντας 10 μέλη στο πρόγραμμα σπουδών «Local Green Heroes» που ανέπτυξε η Ecogenia, και το οποίο εν συνεχεία διδάχθηκε σε παιδιά με βιωματικές ασκήσεις και ευχάριστες δραστηριότητες. Μέσω αυτής της διάδρασης, αφενός τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν σχετικά με τη βιωσιμότητα, την αειφόρο ανάπτυξη, τον εθελοντισμό και τη συμμετοχή στα κοινά, και αφετέρου τα μέλη της ομάδας απέκτησαν εμπειρία, γνώσεις και επαγγελματική κατάρτιση. Το Πρόγραμμα κορυφώθηκε με το πρώτο φιλικό προς οικογένειες και παιδιά Climathon στην Ελλάδα, στόχος του οποίου ήταν η συμμετοχή των νέων σε έναν μαραθώνιο ιδεών, προτείνοντας βιώσιμες συνεργατικές λύσεις για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων περιβαλλοντικών προκλήσεων της πόλης τους: τη βιώσιμη μετακίνηση, τον βιώσιμο τουρισμό και τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων.

  • 523 παιδιά συμμετείχαν σε 12 σχολικά εργαστήρια και 3 προσαρμοσμένες εκδηλώσεις, που υλοποιήθηκαν με την εμπλοκή 145 μελών της κοινότητας (γονείς, εκπαιδευτικούς, οργανωτικούς εταίρους).
  • Τα 10 μέλη συμμετείχαν σε εργαστήρια επαγγελματικής ανάπτυξης διάρκειας 90 ωρών, ενώ ολοκλήρωσαν 1.600 ώρες κοινωνικής προσφοράς.

 

«Το πρώτο μας εκπαιδευτικό πιλοτικό πρόγραμμα στα Χανιά εξελίχθηκε πολύ καλύτερα από ότι ήλπιζα και φανταζόμουν. H αγάπη που λάβαμε από τα παιδιά και η φλόγα που είχαν να μάθουν πώς να γίνουν ήρωες του πλανήτη και να σώσουν το περιβάλλον, άξιζε κάθε λεπτό αγωνίας, επανασχεδιασμού και δουλειάς.»

Ελένη Αντωνιάδου
Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Προγράμματος,
AMKE Ecogenia 

«Μπράβο σε όλους που με τόση αγάπη και ομαδικότητα βάλατε το λιθαράκι σας, ώστε τα παιδιά μου να προστατεύουν περισσότερο το περιβάλλον και να σκέφτονται πώς θα κάνουν τη ζωή όλων καλύτερη μέσα από βιώσιμες πηγές ανάπτυξης.»

Γονέας συμμετέχοντος μαθητή