ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ ›

Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής & Πρόγραμμα «Μαζί Παρέα στο Μουσείο» 2019

Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής & Πρόγραμμα «Μαζί Παρέα στο Μουσείο» 2019
ΕΤΟΣ
2019
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 

Το Ίδρυμα στήριξε τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (ΜΚΤ) με έναρξη τον Σεπτέμβριο του 2019, και συγκεκριμένα τον παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής που διοργανώνεται για 7η συνεχή χρονιά και το πρόγραμμα «Μαζί Παρέα στο Μουσείο» που απευθύνεται σε παιδιά με μαθησιακές και αναπτυξιακές δυσκολίες.

 

Ο παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής με τίτλο «ΕΙΜΑΙ... Πώς βλέπω τον εαυτό μου», ο οποίος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019, προσκάλεσε παιδιά ηλικίας 4-15 ετών να συστηθούν στον κόσμο, όπως εκείνοι βλέπουν τον εαυτό τους ή όπως ονειρεύονται να τον δουν με αφορμή έναν καθρέφτη. Πρωταγωνιστής του διαγωνισμού ήταν ένας χάλκινος καθρέφτης από την Κύπρο, που χρονολογείται από το 1200-1050 π.Χ. και ο οποίος εκτίθεται στον 3ο όροφο του Μουσείου στο πλαίσιο της έκθεσης «Κύπρος – Αρχαία Τέχνη και Πολιτισμός». Τα παιδιά κλήθηκαν να εμπνευστούν από το εν λόγω αντικείμενο και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα που θα αποτελέσουν τα νέα εκθέματα του Μουσείου.

 

Οι νικητές του διαγωνισμού, θα επιλεχθούν εντός του 2020 από την κριτική επιτροπή που έχει συστήσει το Μουσείο, και θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση στους χώρους του Μουσείου. Η έκθεση, η οποία θα περιλαμβάνει τα έργα των νικητών, των διακριθέντων, cycladic.gr Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής & Πρόγραμμα «Μαζί Παρέα στο Μουσείο» καθώς και έναν μεγάλο αριθμό των υπόλοιπων συμμετοχών, θα ακολουθεί πολυαισθητηριακή προσέγγιση μέσω προβολών και ηχητικών εγκαταστάσεων.

 

Το πρόγραμμα «Μαζί Παρέα στο Μουσείο» ξεκίνησε το 2016 και προσφέρει μια σειρά από δωρεάν εργαστήρια για παιδιά και εφήβους από 5 έως 17 ετών με στόχο την ενθάρρυνση της επικοινωνίας και την κοινωνικοποίησή τους. Στα εργαστήρια, το παιχνίδι γίνεται μέσο προσωπικής έκφρασης των συμμετεχόντων και η χρήση διαφορετικών υλικών συμβάλλει στην αισθητηριακή προσαρμογή τους σε νέα ερεθίσματα. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων εισάγονται ποικίλα καλλιτεχνικά μέσα και διαδικασίες, ενώ παράλληλα η κίνηση του σώματος ανακαλύπτεται ως ένα επιπλέον μέσο για δημιουργική συνεργασία. Οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τις συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης αλλά και με τον κόσμο των μουσείων γενικότερα, αποκτώντας την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τα πολιτιστικά Ιδρύματα.

 

Οι παρακάτω επιμέρους δράσεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαζί Παρέα στο Μουσείο»:

Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2019

  • 210 μαθητές από 14 ειδικά σχολεία ή κέντρα εκπαίδευσης ΑμεΑ ξεναγήθηκαν στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου και συμμετείχαν σε ειδικά εκπαιδευτικά εργαστήρια με διαφορετικές θεματικές, οι οποίες είχαν ως βάση τον πολιτισμό και τη ζωή στην αρχαία Ελλάδα, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εργαστηρίου του Μουσείου.
  • 176 παιδιά συμμετείχαν στα εργαστήρια που υλοποιεί το ΜΚΤ σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού» και τον οργανισμό «Φλόγα» για παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες, που φοιτούν στο Δημοτικό, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.
  • Τον Νοέμβριο του 2019 πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα εκπαιδευτικά εργαστήρια εκτός Αττικής, στα οποία συμμετείχαν 60 παιδιά από 4 ειδικά σχολεία του Βόλου.

«Κάθε Μάρτιο βλέπουμε με μεγάλο ενθουσιασμό ζωγραφιές από όλες τις ηλικίες και η έκπληξη είναι πάντα η ίδια. Η φαντασία και ο αυθορμητισμός τους δημιουργεί χιλιάδες αναπάντεχες εικόνες κάθε μία από τις οποίες κρύβει λίγο από τον τόσο ιδιαίτερο κόσμο τους. Κάθε χρόνο η κριτική επιτροπή με πολλή δυσκολία επιλέγει τους νικητές του διαγωνισμού, αν και τελικά νικητές είναι όλοι όσοι συμμετέχουν και ακόμα πιο πολύ όλοι όσοι έχουν την τύχη να επισκεφθούν την έκθεση των έργων, που κάθε φορά είναι σαν ένα μεγάλο δώρο των παιδιών σε όλους εμάς. Ο παιδικός διαγωνισμός έχει γίνει πια θεσμός, τα σχολεία από όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό τον περιμένουν και μας εκπλήσσουν με τα έργα τους.»

Χαρά Μαραντίδου Μέλος Κριτικής Επιτροπής, Αρχιτέκτονας/Εικαστικός