ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ›

Πρόγραμμα «Skills Clubs | Δεξιότητες νέων για τον 21ο αιώνα

Πρόγραμμα «Skills Clubs | Δεξιότητες νέων για τον 21ο αιώνα

Αναγνωρίζοντας ότι ο χώρος της εκπαίδευσης αποτελεί νευραλ γικό τομέα για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης και συνεκτικής κοινωνίας, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε την υλοποίηση του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος του Βρετανικού Συμβουλίου με τίτλο «Skills Clubs – Δεξιότητες νέων για τον 21ο αιώνα» κατά το σχολικό έτος 2021-2022. Το Πρόγραμμα έχει στόχο να υποστηρίξει μαθητές δευτερο- βάθμιας εκπαίδευσης (ηλικίας 14-18 ετών), προκειμένου να αναπτύξουν δεξιότητες οι οποίες θα τους βοηθήσουν να καλλιεργήσουν την αντίληψή τους για την κοινωνική καινοτομία, τη συμπερίληψη, την ενεργό συμμετοχή στην Κοινωνία των Πολιτών και τη νεανική επιχειρηματικότητα, ενδυναμώνοντάς τους παράλληλα για τη μελλοντική τους ένταξη στην αγορά εργασίας και την κοινωνία. Στο πλαίσιο του Προγράμματος, δημιουργήθηκε ειδικό εκπαιδευτικό εγχειρίδιο δραστηριοτήτων ελεύθερα διαθέσιμο στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια train-the-trainers, επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, και εκπαιδευτικά εργαστήρια για μαθητές.

  • Το σχολικό έτος 2021-2022 το Πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε 60 σχολικές τάξεις σε όλη την Ελλάδα, με τη συμμετοχή 1.500 μαθητών και 373 εκπαιδευτικών.
  • 27 σχέδια δράσης με κοινωνικό αντίκτυπο κατατέθηκαν στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ιδεών Κοινωνικής Καινοτομίας που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του σχολικού έτους.
  • 3 ομάδες από τα Ιωάννινα, την Αθήνα και το Αίγιο ξεχώρισαν για την καινοτομία και τη βιωσιμότητα της ιδέας τους και έλαβαν χρηματικά βραβεία προς ενίσχυση της σχολικής τους μονάδας.

 

«Η συμμετοχή αλλά και το τελικό αποτέλεσμα της ομάδας του σχολείου μας ανέδειξε την ανάγκη να προτάσσουμε τη δημιουργικότητα και την αντίληψη για την κοινωνική καινοτομία και τη συμμετοχή στα κοινά ως απαραίτητες δεξιότητες για τον πολίτη του 21ου αιώνα. Τέτοιες δράσεις κάνουν το σχολείο πιο ελκυστικό σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, απομακρύνοντάς το από τον στείρο ρόλο του εξεταστικού κέντρου.»

Δημήτρης Κονετάς
Εκπαιδευτικός,
Γενικό Λύκειο Ελεούσας Ιωαννίνων «Κωνσταντίνος Ασώπιος»
1ο Βραβείο, Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ιδεών Κοινωνικής Καινοτομίας «Skills Clubs» 

«Τέσσερις συναντήσεις με έννοιες καινούριες για τους μαθητές δοσμένες μέσα από μια βιωματική εμπειρία, προβληματισμός, μελέτη περίπτωσης, δημιουργικότητα. Όσοι είναι ανοιχτοί σε καινούργιες εμπειρίες είναι πάντα ωφελημένοι.»

Παναγιώτα Πορφύρη
Εκπαιδευτικός, 2ο Γενικό Λύκειο Νέας Σμύρνης
2ο Βραβείο, Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ιδεών Κοινωνικής Καινοτομίας «Skills Clubs»

«Τρίτη θέση και αν βρεθείς είσαι και πάλι νικητής!»


Μαθητές Ομάδας
1ο Γενικό Λύκειο Αιγίου
3ο Βραβείο, Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ιδεών Κοινωνικής Καινοτομίας «Skills Clubs» 

«Στον οργανισμό μας πιστεύουμε ότι η δημιουργικότητα, η αντίληψη για την κοινωνική καινοτομία και η συμμετοχή στα κοινά είναι απαραίτητες δεξιότητες Αναστασία Ανδρίτσουγια τον πολίτη του 21ου αιώνα. Το σχολείο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην καλλιέργειά τους και προετοιμάζει τους μαθητές για την ένταξή τους στην κοινωνία, στην τριτοβάθμια ή την επαγγελματική εκπαίδευση και την εργασία. Γι’ αυτόν τον σκοπό ενώσαμε τις δυνάμεις μας με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση προκειμένου να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα ‘Skills Clubs’, διότι θέλαμε να προσφέρουμε στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα ένα εργαλείο και ένα πρόγραμμα που θα στοχεύει στην καινοτομία.»

Αναστασία Ανδρίτσου
Director, British Council Greece