ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ›

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Υποτροφιών 2022-2023

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Υποτροφιών 2022-2023
ΕΤΟΣ
2022

Έχοντας ως βασική του επιδίωξη την ενίσχυση της πρόσβασης στην εκπαίδευση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση συνεχίζει τη μακρά παράδοσή του στη χορήγηση υποτροφιών, στηρίζοντας τα όνειρα και τις προσπάθειες των φοιτητών που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, μέσω της υλοποίησης του ετήσιου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Υποτροφιών, η στόχευση του οποίου επικεντρώθηκε για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 σε επιστημονικά πεδία του κλάδου των Επιστημών Μηχανικού και Εφαρμοσμένων Θετικών Επιστημών που άπτονται της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0), όπως ενδεικτικά: Τεχνητή Νοημοσύνη, Επιστήμη Δεδομένων, Μηχανική Μάθηση, Ρομποτική, Κβαντική Υπολογιστική, Γλώσσες Προγραμματισμού, Κυβερνοασφάλεια, κ.ά. Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης συνεκτιμάται ένα σύνολο κριτηρίων, με ιδιαίτερη βαρύτητα να προσδίδεται στην ακαδημαϊκή επίδοση, το επίπεδο του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, την εκπαιδευτική εξέλιξη και τις μελλοντικές επιδιώξεις των υποψηφίων, λαμβανομένης υπόψη της κοινωνικής και οικονομικής τους κατάστασης.

  • Μέσω των προγραμμάτων υποτροφιών έχουν χρηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 2.250 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές.
  • Το 2022 το Ίδρυμα στήριξε συνολικά 36 μεταπτυχιακούς υποτρόφους που φοίτησαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  •  Κατά τo ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, οι 5 πρώτες χώρες προτίμησης σπουδών στο εξωτερικό των υποψήφιων του Προγράμματος ήταν η Ολλανδία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία και η Δανία.

 

«Οι άνθρωποι του Ιδρύματος πίστεψαν σε εμένα, προσφέροντάς μου όχι μόνο πρακτική και ουσιαστική στήριξη, αλλά και την αυτοπεποίθηση ότι μπορώ να πετύχω όσα ονειρεύομαι. Όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, δεν φανταζόμουν πόσο θα με ωφελήσει αυτή η εμπειρία, η οποία μόλις 8 μήνες μετά την έναρξη των σπουδών μου, έχει ανοίξει σε απίστευτο βαθμό τους ορίζοντές μου. Το περιβάλλον του Πανεπιστημίου και της χώρας γενικότερα με έχει γεμίσει όνειρα, σχέδια και πολλή έμπνευση για να κάνω τον κόσμο λίγο καλύτερο, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης στα οποία κάθε μέρα εξασκούμαι. Για ό,τι πετύχω στο μέλλον, θα έχω πάντα στο μυαλό μου ότι το Ίδρυμα Λάτση μου είχε δώσει την πρώτη,
μεγαλύτερη ώθηση.»

Ρικιάντα-Αλεξάνδρα Ροντογιάννη
MSc in Information Technology and Cognition,
University of Copenhagen
Κοπεγχάγη, Δανία 

«Σε μια κοινωνία που συνεχώς μεταβάλλεται τεχνολογικά, η μετεκπαίδευση θεωρείται όλο και περισσότερο αναγκαία. Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα Λάτση μου έδωσε τη δυνατότητα να εκπαιδευτώ σε τεχνολογίες αιχμής, όπως η μηχανική μάθηση και η ανάλυση δεδομένων στο Κέντρο Διεπιστημονικών Μεθοδολογιών (CIM) του Πανεπιστημίου του Warwick. Μέσω του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Υποτροφιών, ένα άπιαστο όνειρο όπως οι σπουδές σε διεθνούς κύρους μεταπτυχιακά προγράμματα γίνεται πραγματικότητα. Στη δική μου περίπτωση, είχα την ευκαιρία να ανακαλύψω έναν νέο επιστημονικό κόσμο, να γνωρίσω άτομα απ’ όλη την υφήλιο, να σταθώ στα πόδια μου και τελικώς να καταρτιστώ πλήρως ώστε να κοιτάξω το μέλλον με αυτοπεποίθηση.»

Εμμανουήλ Ξαγοράρης
MSc in Big Data and Digital Futures, University of Warwick
Κόβεντρι, Ηνωμένο Βασίλειο 

«Η λήψη της υποτροφίας από το Ίδρυμα Λάτση υπήρξε ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση των σπουδών μου, καθώς χωρίς αυτή δεν
θα ήμουν σε θέση να πραγματοποιήσω αυτό το βήμα. Έχω την ευκαιρία να έρχομαι καθημερινά σε επαφή με τις τελευταίες τεχνολογίες στον τομέα της Υπολογιστικής Γλωσσολογίας και να αποκτώ καινούργιες γνώσεις σε μία κοινότητα υποστήριξης και συνεργασίας μεταξύ φοιτητών και καθηγητών. Αισθάνομαι μεγάλη ανακούφιση για την υποστήριξη που λαμβάνω από το Ίδρυμα, και που για πρώτη φορά μπορώ να αφοσιωθώ ολοκληρωτικά στις σπουδές μου και να αποδεσμευτώ από το βάρος των οικονομικών πιέσεων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Λάτση που πίστεψε στις δυνατότητές μου και με βοήθησε να κυνηγήσω το όνειρό μου!»

Βικτώρια Φιλιππάτου
Master in Language Technology, University of Gothenburg
Γκέτεμποργκ, Σουηδία 

«Η υποτροφία που έλαβα από το Ίδρυμα Λάτση ήταν καθοριστικής σημασίας για τη συνέχιση των σπουδών μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς μου επέτρεψε να επικεντρωθώ πλήρως στις σπουδές μου χωρίς το άγχος της οικονομικής αβεβαιότητας. Μέσω της υποτροφίας είχα πρόσβαση σε επιπλέον πόρους και δυνατότητες που διευκόλυναν την ανάπτυξη τόσο των επιστημονικών, όσο και των προσωπικών μου ενδιαφερόντων και μου προσέφερε μια πολύτιμη και μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία στο εξωτερικό. Το Ίδρυμα Λάτση θα είναι για πάντα ένα αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας!»

Σωτήριος Φτιάκας
MSc in Data Science for Decision Making, Maastricht University
Μάαστριχτ, Ολλανδία