ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ›

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Υποτροφιών 2020-2021

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Υποτροφιών 2020-2021
ΕΤΟΣ
2020

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, έχοντας ως στόχο του την ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην εκπαίδευση, συνεχίζει να στηρίζει τα όνειρα και τις προσπάθειες των φοιτητών που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου, μέσω της υλοποίησης του ετήσιου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Υποτροφιών.

Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης συνεκτιμάται ένα σύνολο κριτηρίων, με ιδιαίτερη βαρύτητα να προσδίδεται στην ακαδημαϊκή επίδοση, το επίπεδο του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, την εκπαιδευτική εξέλιξη και τις μελλοντικές επιδιώξεις των υποψηφίων, λαμβανομένης υπόψη της κοινωνικής και οικονομικής τους κατάστασης.

  • Μέσω των προγραμμάτων υποτροφιών έχουν χρηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 2.200 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές.
  • Το 2020 το Ίδρυμα στήριξε συνολικά 77 μεταπτυχιακούς υποτρόφους σε ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών πεδίων, όπως Ανθρωπιστικές Επιστήμες & Τέχνες, Κοινωνικές Επιστήμες, Επιστήμες Ζωής, Θετικές Επιστήμες, Περιβάλλον & Ενέργεια, Διοίκηση & Οικονομία.
  • Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, οι 5 πρώτες χώρες προτίμησης σπουδών των υποψηφίων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Υποτροφιών είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ελβετία και η Γαλλία.

«Κάνοντας αιτήσεις πριν ενάμιση χρόνο για μεταπτυχιακές σπουδές, ήξερα ότι η απόφαση να αλλάξω χώρα για να συνεχίσω να επεκτείνω τις γνώσεις μου θα ήταν δύσκολη, ψυχολογικά και οικονομικά. Αφού έγινα αποδεκτός σε ένα καινοτόμο για τον τομέα της Αρχιτεκτονικής μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Μαδρίτη, έμαθα με χαρά ότι είμαι υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση, κάτι το οποίο σίγουρα αποτελεί τιμή και αναγνώριση της προσωπικής προσπάθειας και των κόπων της οικογένειάς μου. Η υποτροφία αποδείχθηκε επιπλέον κρίσιμος συντελεστής ειδικότερα κατά τη διάρκεια του 2020. Με τις δυσάρεστες εξελίξεις που έφερε η πανδημία, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι χωρίς την υποστήριξη του Ιδρύματος δεν θα είχα μπορέσει να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις της ζωής στην Ισπανία. Πλέον, επιστρέφω στην Ελλάδα έχοντας καταφέρει να αποφοιτήσω με επιτυχία και ελπίζοντας να συνδράμω με τις νέες μου γνώσεις στο μέλλον της χώρας μας.»

Βασίλειος Καλαμπόγιας-Πολυχρόνης

Máster en Comunicación Arquitectónica, Universidad Politécnica de Madrid

Μαδρίτη, Ισπανία

«Η υποτροφία του Ιδρύματος Λάτση υπήρξε αδιαμφισβήτητα το ουσιαστικό εισιτήριό μου για τη μετάβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη συνέχιση των μεταπτυχιακών μου σπουδών στον κλάδο της Πολιτικής Θεωρίας. Ως υπότροφος του Ιδρύματος είχα το προνόμιο να αφιερωθώ απρόσκοπτα στο δύσβατο μονοπάτι της έρευνας και της ακαδημαϊκής μελέτης και να απολαύσω την κοινωνική και ακαδημαϊκή ζωή που προσφέρει ένα πανεπιστήμιο τέτοιου βεληνεκούς, δίχως την έγνοια μη αναγκαίων περισπασμών. Επιπλέον, το αναγνωρισμένο κύρος της υποτροφίας με εφοδιάζει αφενός με ηθική αποφασιστικότητα ώστε να συνεχίσω την επίτευξη των στόχων μου, και αφετέρου με ένα προσόν το οποίο συμβάλλει ευρύτερα στην επαγγελματική μου εξέλιξη και ανέλιξη.»

Νικόλαος Τσιλιγγίρης

MSc Political Theory, The London School of Economics and Political Science

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

«Μέσω του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Υποτροφιών του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση κατάφερα να υλοποιήσω τους στόχους και τα όνειρά μου και να σπουδάσω στην Γαλλία στο αντικείμενο της Θεωρητικής Φυσικής που αγαπώ, στο πλαίσιο ενός μεταπτυχιακού προγράμματος. Επιπλέον, η υποτροφία αυτή υπήρξε καταλυτικός παράγοντας για να ολοκληρώσω το μεταπτυχιακό μου χωρίς να αναζητώ πρόσθετη οικονομική υποστήριξη, με αποτέλεσμα να έχω την δυνατότητα να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στις σπουδές μου και να ολοκληρώσω το πρόγραμμα με άριστα αποτελέσματα. Απότοκο αυτού υπήρξε ο εφοδιασμός μου με τις κατάλληλες γνώσεις και ανταγωνιστικά εφόδια για το έναυσμα του διδακτορικού μου, συνεχίζοντας έτσι την ακαδημαϊκή καριέρα που επιθυμούσα.»

Αλέξιος Χριστόπουλος

Master in Theoretical Physics and Applications, Université de Cergy-Pontoise

Σερζύ, Γαλλία