ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ›

Διοργάνωση Συναυλιών & Εκπαιδευτικών Δράσεων 2022

Διοργάνωση Συναυλιών & Εκπαιδευτικών Δράσεων 2022

Σε συνέχεια της ιδρυτικής χρηματοδότησης για τη δημιουργία της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ) το 2017, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε τη λειτουργία της Ορχήστρας και τη διοργάνωση των συναυλιών και των εκπαιδευτικών δράσεών της κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2021-2022. Η ΕΛΣΟΝ, η οποία ιδρύθηκε από τον αρχιμουσικό Διονύση Γραμμένο και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Ορχηστρών Νέων και του προγράμματος MusXchange, αποτελείται από νέους μουσικούς από την Ελλάδα, καθώς και από Έλληνες μουσικούς που διαμένουν στο εξωτερικό. Βασικός σκοπός της είναι ο εντοπισμός, η εκπαίδευση και η ανάδειξη νέων ταλαντούχων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης σολίστ και εξαρχόντων ελληνικών, αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών. Η συμμετοχή στην ορχήστρα είναι δωρεάν, κατόπιν ακρόασης, ενώ καλύπτονται όλα τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των μουσικών.

Παράλληλα, κύριο χαρακτηριστικό της δραστηριότητας της ΕΛΣΟΝ είναι η υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων, με στόχο την επαφή του νεανικού κοινού με τη συμφωνική μουσική και τις αξίες που πρεσβεύει. Έτσι, το 2022 η ΕΛΣΟΝ ταξίδεψε στην Κέρκυρα με την καινοτόμα δράση ΕλΣΟΝ VR στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας, όπου μέσω υπερσύγχρονου εξοπλισμού Εικονικής Πραγματικότητας και ειδικά διαμορφωμένου οπτικοακουστικού υλικού 360° από ζωντανές συναυλίες της ορχήστρας, μαθητές από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης είχαν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν με βιωματικό τρόπο τον κόσμο της κλασικής μουσικής. Η ΕλΣΟΝ VR μάσκα επέτρεψε στους μαθητές να περιηγηθούν ανάμεσα στους νέους μουσικούς της ορχήστρας κατά τη διάρκεια της συναυλίας, καθώς ερμηνεύουν σημαντικά έργα του ρεπερτορίου συνθετών όπως ο Μέντελσον, ο Τσαϊκόφσκι, ο Βέμπερ και ο Σούμπερτ. Επιπλέον, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υλοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμβουλευτικής και ενδυνάμωσης με τίτλο «Οι νέοι μουσικοί της ΕΛΣΟΝ μιλάνε στους μουσικούς του αύριο» για εφήβους που σπουδάζουν μουσική και ενδιαφέρονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με το αντικείμενο. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τους συντελεστές μίας συναυλίας και να παρακολουθήσουν την πρόβα τους, βιώνοντας τον παλμό και τις προκλήσεις μιας επαγγελματικής εκτέλεσης σε πραγματικό χρόνο.

  • Στα 5 χρόνια λειτουργίας της ΕΛΣΟΝ περισσότεροι από 250 μουσικοί από 37 πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού έχουν επιλεγεί, κατόπιν ακροάσεων, για να συμμετάσχουν με την ορχήστρα στις 20 συναυλίες που διοργανώθηκαν, ενώ περισσότεροι από 2.000 μαθητές έχουν λάβει μέρος στις εκπαιδευτικές της δράσεις.
  • 70 νέοι μουσικοί συμμετείχαν στις 6 συναυλίες της καλλιτεχνικής περιόδου 2021-2022, ενώ 500 μαθητές έλαβαν μέρος στις εκπαιδευτικές δράσεις της ΕΛΣΟΝ.

 

«Σε μια εποχή όπου η κλασική μουσική ως έννοια μοιάζει κάπως απόμακρη, δυσνόητη ή και ξένη σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, απαιτείται σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε να εφεύρουμε νέους, δημιουργικούς τρόπους συνύπαρξης και επαφής μας με το κοινό. Το ΕλΣΟΝ VR, το οποίο η Ορχήστρα μας έρχεται να προσθέσει στη σύγχρονη μουσική σκηνή, είναι ένας από τους τρόπους να κάνουμε προσβάσιμα στον θεατή του σήμερα τα μουσικά αριστουργήματα μιας άλλης εποχής. Αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, και τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής, προσκαλούμε το κοινό να γευτεί την εμπειρία μιας ζωντανής συμφωνικής συναυλίας, ενώ παράλληλα αναδεικνύουμε το μεγάλο ταλέντο και τις δυνατότητες της νέας γενιάς
Ελλήνων μουσικών.»

Διονύσης Γραμμένος
Ιδρυτής & Καλλιτεχνικός Διευθυντής, ΕΛΣΟΝ 

«Όλα τα χρόνια που είμαι μέλος αυτής της εξαιρετικής ορχήστρας, έχουμε κάνει πολλά διαφορετικά μουσικά ταξίδια. Η ΕΛΣΟΝ, μια ορχήστρα μοναδική για τη χώρα μας και τους νέους μουσικούς της, δεν μας έχει προσφέρει μόνο πλούσιες μουσικές εμπειρίες, αλλά μας έφερε και σε επαφή με μοναδικούς ανθρώπους που κάνουν το κάθε πρότζεκτ αξέχαστο. Η συνεργασία και η σύνδεση μεταξύ μας δίνει ζωή στα μουσικά κομμάτια και μας ωθεί να εξελιχθούμε και, κάθε φορά, να ανακαλύπτουμε κάτι καινούργιο. Με τις υπέροχες αυτές αναμνήσεις, το ρεπερτόριο και τις δεξιότητες που μας έχει χαρίσει μέχρι τώρα η ΕΛΣΟΝ, ανυπομονώ να δω σε τι καινούργιους προορισμούς θα ταξιδέψουμε τα επόμενα χρόνια.»

Ευστρατία Χαλουλάκου
Βιολοντσέλο, 25 ετών
Πανεπιστήμιο Τεχνών Κόνταρτς, Ολλανδία 

«Η συμμετοχή μου στην Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων είναι ένα απολαυστικό μουσικό ταξίδι που μου προσφέρει νέες γνώσεις
και εμπειρίες. Ούσα μέλος της, εξελίσσομαι διαρκώς ως μουσικός και έχω τη δυνατότητα να γνωρίζω και να συνεργάζομαι με πληθώρα ταλαντούχων ανθρώπων. Η πρωτοβουλία του μαέστρου μας, Διονύση Γραμμένου, έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη μιας ζωντανής, ενθουσιώδους και υψηλού επιπέδου ορχήστρας που έχει πολλά να προσφέρει. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη, καθώς μπορώ να συμμετέχω σε αυτές τις τόσο ιδιαίτερες συναυλίες της ΕΛΣΟΝ, δημιουργώντας ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα με αυτήν την ξεχωριστή ομάδα μουσικών.»

Μαρία Τσόγια-Ραζάκοβα
Βιολί, 24 ετών
Σχολή Μουσικών Σπουδών «Βασίλισσα Σοφία», Ισπανία