ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ›

Πρόγραμμα «Ενδυναμώνοντας μαθητές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης»

Πρόγραμμα «Ενδυναμώνοντας μαθητές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης»
ΕΤΟΣ
2022

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο της στρατηγικής του στόχευσης για την ενίσχυση, μεταξύ άλλων, προγραμμάτων ενδυνάμωσης μαθητών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, συνεργάστη κε εκ νέου με την ΑΜΚΕ The Tipping Point, θέτοντας αυτή τη φορά στο επίκεντρο του Προγράμματος TTP τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) της χώρας. Μέσω της δράσης «Ενδυναμώνοντας μαθητές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης», που υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2021-2022 με την υποστήριξη του Ιδρύματος, μαθητές από 10 ΕΠΑ.Λ. τόσο αστικών, όσο και απομακρυσμένων περιοχών, είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στα τεχνικά επαγγέλματα μέσα από ενδιαφέρουσες συζητήσεις και χρήσιμες συμβουλές καταρτισμένων επαγγελματιών που δρουν ως μέντορες-πρότυπα. Με βιωματικό τρόπο και τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι μαθητές ανακάλυψαν τις επαγγελματικές προοπτικές και εναλλακτικές διεξόδους στους τομείς δραστηριοποίησης που έχουν επιλέξει, εξοικει- ώθηκαν με τις απαιτούμενες δεξιότητες της ειδικότητάς τους, και απέκτησαν μία ρεαλιστική εικόνα της αγοράς εργασίας μέσω της δικτύωσης με εκπροσώπους της. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες καλλιέργησαν ήπιες δεξιότητες όπως η ενεργή ακρόαση, η κριτική σκέψη και η συνεργασία, απέκτησαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους, προκειμένου να προετοιμαστούν δομημένα και συνειδητοποιημένα για την επίτευξη των μελλοντικών τους στόχων.

  • Το σχολικό έτος 2021-2022 πραγματοποιήθηκαν 73 live ομαδικές συνεδρίες, με τη συμμετοχή 1.170 μαθητών Επαγγελματικών Λυκείων και 12 εκπαιδευτικών.
  • 59 μέντορες συζήτησαν με τους μαθητές επί 2.460 λεπτά μέσω τηλεδιάσκεψης και απάντησαν σε 266 ερωτήσεις.
  • Μαθητές από ΕΠΑ.Λ. στην Κάρπαθο, τα Ιωάννινα, τη Θήρα και το Αγρίνιο ενημερώθηκαν για ειδικότητες και επαγγέλματα σε 34 θεματικές, όπως ο Προγραμματισμός, η Μαγειρική, η Γεωπονία, η Μηχανολογία και η Καλλιέργεια Ελιάς.

 

 «Η συνολική διάδραση με τους επαγγελματίες έφερε πιο κοντά τους μαθητές και εμένα στα εργασιακά τους περιβάλλοντα. Γνώρισαν επαγγελματίες από ίδιες ειδικότητες που έχουν ακολουθήσει διαφορετικές πορείες. Αυτό συνέβαλε ώστε οι μαθητές να μη μείνουν μόνο σε μία κατεύθυνση, αλλά να ανοίξουν τους ορίζοντές τους σε πολλαπλά πεδία και επιλογές.»


Παναγιώτα Βλέτσα
Εκπαιδευτικός Πληροφορικής,
ΕΠΑ.Λ. Ευδήλου Ικαρίας

«Το Πρόγραμμα με βοήθησε να καταλάβω καλύτερα τη δουλειά που θέλω να κάνω στο μέλλον και να πάρω τις κατάλληλες αποφάσεις. Αποκόμισα γνώσεις για τον τομέα μου και γενικότερα εμπειρίες που μοιράστηκαν μαζί μας οι μέντορες που μιλήσαμε.»


Μαθητής Β’ Λυκείου
ΕΠΑ.Λ. Μούδρου Λήμνου 

«Η μέντορας ήταν πολύ ενθαρρυντική. Μας προέτρεψε να τολμήσουμε να ανοίξουμε τα φτερά μας.»

Μαθήτρια Β’ Λυκείου
1ο ΕΠΑ.Λ. Βροντάδου Χίου 

«Για πρώτη φορά, χάρη στην υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, δόθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί πολύπλευρα η Επαγγελματική Εκπαίδευση και να τεθούν στο επίκεντρο οι ανάγκες των σπουδαστών. Η εκτενής επαφή με την Επαγγελματική Εκπαίδευση επέτρεψε στον οργανισμό να σκιαγραφήσει καλύτερα τυχόν ελλείψεις και ανάγκες σε αυτό το πεδίο και να προσαρμόσει τα δεδομένα υλοποίησης σε αυτές. Παράλληλα, το εγχείρημα αποτέλεσε και μελέτη περίπτωσης, επιτρέποντας να αναγνωρισθεί το γεγονός πως τα ΕΠΑ.Λ. πράγματι χρήζουν ενίσχυσης, ενδυνάμωσης, συμβουλευτικής και καθοδήγησης.»


Αμαλία Κωνσταντακοπούλου
Συν-ιδρύτρια & Διευθύντρια, ΑΜΚΕ The Tipping Point