ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ ›

Ενίσχυση Μαθητικού Διαγωνισμού “Out of the Box Challenge”

Ενίσχυση Μαθητικού Διαγωνισμού “Out of the Box Challenge”
ΕΤΟΣ
2018
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
Χαρισμάθεια 

Το 2018 το Ίδρυμα ενίσχυσε τον Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργικότητας – Κριτικής Ικανότητας “Out of the Box Challenge”, ο οποίος διοργανώνεται από τη Χαρισμάθεια και απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και δημοτικού και γυμνασίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τον Απρίλιο του 2018 πραγματοποιήθηκε η Α’ φάση του διαγωνισμού, κατά την οποία οι μαθητές κλήθηκαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους απαντώντας σε προβλήματα λογικής και φαντασίας. Τα 120 παιδιά που διακρίθηκαν προχώρησαν στη Β’ φάση όπου είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ένα φεστιβάλ δημιουργίας και κατασκευών στην Αθήνα. Τα παιδιά δοκίμασαν τις δυνάμεις τους σε δεξιότητες όπως η ομαδικότητα και η επικοινωνία. Στην τελευταία φάση του διαγωνισμού, τα 12 παιδιά που προκρίθηκαν διέμειναν για 10 ημέρες σε κατασκηνωτικό χώρο, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να αναζητήσουν και να βρουν καινοτόμες και ρεαλιστικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, συμβιώνοντας μαζί με άλλα παιδιά. Σε αυτή τη φάση οι μαθητές κλήθηκαν να περάσουν από την ιδέα στην πράξη με τη χρήση της τεχνολογίας και να παράξουν ένα πρωτότυπο προϊόν, το οποίο θα έχει ανταποδοτικό όφελος στην κοινωνία. Η νικήτρια ομάδα ασχολήθηκε με το θέμα της συλλογικής ευφυΐας περιγράφοντας μία έξυπνη πόλη με επίκεντρο έννοιες όπως η ασφάλεια, η ιδιωτικότητα και η ελευθερία.

Η Χαρισμάθεια ιδρύθηκε το 2015 και υλοποιεί δράσεις που στόχο έχουν την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των παιδιών, την αναγνώριση και ανάδειξη χαρισματικών παιδιών και την εφαρμογή της προσαρμοσμένης εκπαίδευσης στο ελληνικό σχολείο. Οι βασικοί πυλώνες δράσης του οργανισμού είναι η διαθεματικότητα, η δημιουργικότητα και η κριτική ικανότητα και απώτερο σκοπό αποτελεί η προσωπική ολοκλήρωση των παιδιών και η μελλοντική προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

  • Περισσότερα από 1.400 παιδιά από 17 διαφορετικές περιοχές στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Βέλγιο έλαβαν μέρος στο “Out of the Box Challenge”.
  • Τα θέματα του διαγωνισμού έχουν χρησιμοποιηθεί από περισσότερες από 600 σχολικές μονάδες και 6.000 άτομα.