ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ›
Εκδήλωση Βράβευσης | 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ιδεών Κοινωνικής Καινοτομίας Skills Clubs
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
20 Μαΐ. 24
ΠΥΛΩΝΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ιδεών Κοινωνικής Καινοτομίας Skills Clubs!

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του British Council που υλοποιείται για 3η χρονιά με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, με τίτλο «Skills Clubs: Δεξιότητες νέων για τον 21ο αιώνα», ολοκληρώθηκε με τη διοργάνωση του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ιδεών Κοινωνικής Καινοτομίας την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 στον Πύργο Βιβλίων στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Στόχος του Προγράμματος είναι να υποστηρίξει μαθητές (ηλικίας 14–18 ετών) να αναπτύξουν δεξιότητες και να καλλιεργήσουν την αντίληψή τους για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, με απώτερο σκοπό τη στήριξη της μελλοντικής τους ένταξης στην αγορά εργασίας και την κοινωνία. Το σχολικό έτος 2023-2024 το Πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε 51 σχολεία σε περισσότερες από 10 πόλεις της Ελλάδας, φτάνοντας σε 3.175 μαθητές και 244 εκπαιδευτικούς. Φέτος, το Πρόγραμμα υποστηρίχθηκε και από τη Samsung Electronics Hellas, η οποία προσέφερε συμπληρωματικά εργαστήρια design thinking μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος «Solve for Tomorrow» που υλοποιήθηκε από το British Council, καθώς και τα δώρα για τους νικητές του Διαγωνισμού συνολικής αξίας €3.000 σε εξοπλισμό για το σχολείο τους.

Οι σχολικές ομάδες που συμμετείχαν στις δραστηριότητες του Προγράμματος υπέβαλαν τις πρωτότυπες ιδέες τους για δράσεις κοινωνικής καινοτομίας που αφορούν στο σχολείο, την κοινότητα και την καθημερινότητά τους. Τέσσερις ομάδες μαθητών από τη Θεσσαλονίκη, τρεις από την Αθήνα, δύο από την Αχαΐα και μια από την Τήνο συναντήθηκαν στην τελική εκδήλωση του Διαγωνισμού διεκδικώντας διάκριση μπροστά σε μια τριμελή κριτική επιτροπή που αξιολόγησε τις προτάσεις τους, με βάση τον ξεχωριστό κοινωνικό τους αντίκτυπο, τη βιωσιμότητα, αλλά και την καινοτομία του πλάνου τους.

Αφού συμμετείχαν σε ένα πρωτότυπο «κυνήγι θησαυρού» των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, μια εκπαιδευτική δραστηριότητα που τους έδωσε τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στη συνέχεια οι ομάδες παρουσίασαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό τις προτάσεις τους, συνομίλησαν με την κριτική επιτροπή και αντάλλαξαν ιδέες και δυνατότητες συνεργασίας. Στο τέλος, η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους: κ. Λευκοθέα Μπινιάρη, Προϊσταμένη Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας,  Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Ελένη Σβορώνου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της WWF Ελλάς και κ. Δημήτρη Βούλγαρη, Project Manager της ΑΜΚΕ Mataroa και Study UK Alumni Awards finalist, ολοκλήρωσε το δύσκολο έργο της ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα.

Το μεγάλο βραβείο για την πιο ολοκληρωμένη ιδέα κατέκτησε το Διαπολιτισμικό ΓΕΛ Ευόσμου με την ομάδα «Υπάρχει χώρος για όλους» που θέλησε να δώσει λύση στο πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης σε θέσεις Ατόμων με Αναπηρία.

Μετά τη νίκη τους οι μαθήτριες της ομάδα δήλωσαν:

«Η συμμετοχή μου στον Διαγωνισμό ήταν σίγουρα αξέχαστη εμπειρία. Όχι μόνο ανέπτυξα καινούριες δεξιότητες, μαζί με αυτές που ήδη είχα, αλλά γνώρισα επίσης συνομηλίκους μου και έμαθα για τις ιδέες τους. Εκτός από αυτό, υπήρχε ανάλαφρη ατμόσφαιρα και η όλη διαδικασία ήταν πολύ διασκεδαστική. Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος έμαθα ποιες δεξιότητες χρειάζομαι για την ανάληψη πολλών θέσεων εργασίας, και πώς να τις αναπτύξω. Κάναμε κάποιες δραστηριότητες που ήταν διαδραστικές και μου έχουν “μείνει”, γιατί μου έμαθαν πράγματα για μένα και τις ικανότητες μου.»

«Ήταν μια φανταστική εμπειρία. Εκτός από τα παιχνίδια και τις γνωριμίες, έμαθα μέσα από τις παρουσιάσεις των άλλων παιδιών κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και πώς μπορούν να λυθούν. Αυτό το Πρόγραμμα μού προσέφερε γνώσεις και εμπειρίες. Η εμψύχωση από τις δασκάλες μας και την εκπαιδεύτρια του British Council βοήθησε ιδιαίτερα, καθώς και η προσομοίωση παρουσίασης που κάναμε στους συμμαθητές μας.»

Τα υπόλοιπα βραβεία μοιράστηκαν οι ομάδες του 1ου Γυμνασίου Τούμπας για την πιο βιώσιμη ιδέα σχετικά με τη δημιουργία σχολικών χώρων στάθμευσης για ποδήλατα, του Β’ Αρσάκειου Γυμνασίου για την πιο καινοτόμο ιδέα, τη σχεδίαση κοσμημάτων που θα λειτουργούν ως panic button για τις γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο, και του Γυμνασίου Ρίου για την ιδέα με τον μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκτυπο σχετικά με τη πολλαπλή υποστήριξη μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η κα Αναστασία Ανδρίτσου, Διευθύντρια του British Council, η οποία δήλωσε ότι:

«Στο British Council πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη και ενίσχυση βασικών δεξιοτήτων ζωής όπως η συνεργασία, η καινοτόμος σκέψη, η ενεργός πολιτειότητα, είναι απαραίτητες στους τομείς της εργασίας και της κοινωνίας και δημιουργούν μια σταθερή βάση που θα αποτελέσει την πυξίδα των νέων προς την κοινωνική αλλαγή και τη συμπερίληψη. Με το πρόγραμμα Skills Clubs στοχεύουμε στην ενίσχυση του ελληνικού σχολείου σε αυτό το έργο, που θα υποστηρίξει τους μαθητές για την ένταξή τους στη κοινωνία, στη τριτοβάθμια ή την επαγγελματική εκπαίδευση και την εργασία. Είμαστε χαρούμενοι που έχουμε δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια πολύτιμους συνεργάτες όπως το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και τη Samsung Ελλάς.»

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε η κα Εύα Λιανού, Γενική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, η οποία ανέφερε ότι:

«Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση είναι διαχρονικός υποστηρικτής της πρωτοβουλίας ‘Skills Clubs – Δεξιότητες νέων για τον 21ο αιώνα’, αφενός μεν, διότι η συνεργασία με το British Council αποτελεί για εμάς μια διαρκή πηγή έμπνευσης, μάθησης και εξέλιξης και, αφετέρου, διότι η πρωτοβουλία αυτή συνδέεται άμεσα με την επικαιροποιημένη χρηματοδοτική στρατηγική του Ιδρύματός μας, η οποία έχει τρεις κεντρικούς πυλώνες: την Εκπαίδευση & Ανάπτυξη Δεξιοτήτων, την Καινοτομία & Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Κοινωνική Δράση & Αλληλεγγύη. Η πρωτοβουλία ‘Skills Clubs’ του British Council που εντάσσεται χρηματοδοτικά στον πρώτο πυλώνα δωρεών του Ιδρύματός μας, αποτελεί ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό εργαλείο, μέρος ενός ευρύτερου πλέγματος δράσεων και πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια και από άλλους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, στη συντεταγμένη εθνική προσπάθεια για την πολυεπίπεδη αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και του ευρύτερου εκπαιδευτικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα.»

Κατά την απονομή των βραβείων ο κος Han Soo Kim, Πρόεδρος και CEO της Samsung Electronics Hellas δήλωσε:

«Ο Όμιλος Samsung έχει αναπτυχθεί σε ένα παγκόσμιο ηγέτη αλλά ποτέ δεν ξεχνάει τις ρίζες του. Είναι στο ίδιο μας το DNA να αναζητούμε τρόπους να στηρίξουμε τα παιδιά βοηθώντας τα να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή. Η εταιρική υπευθυνότητα είναι στην καρδιά της Samsung. Έτσι μπορούμε να συμβάλουμε σε μια καλύτερη κοινωνία παγκοσμίως. Όμως δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό μόνοι μας. Πρέπει να συνεργαστούμε με κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς που έχουν το όραμα και την τεχνογνωσία να κάνουν πραγματικά τη διαφορά. Στην Ελλάδα, έχουμε την τιμή να συνεργαζόμαστε με το British Council και ανυπομονούμε να χαρίσουμε στα παιδιά όλης της χώρας, ίσες ευκαιρίες για να πετύχουν. Τα παιδιά είναι η ζωή της κοινωνίας μας. Και ως ηγέτες του σήμερα, πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να καλλιεργήσουμε ένα λαμπρό μέλλον για τους αυριανούς ηγέτες μας.» 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την κα Βικτωρία Κυριάκη, Education Manager, Youth, Skills & Schools, British Council 

Τηλέφωνο: 210 3692337

Email: [email protected]

Σχετικά με το British Council 

Το έργο μας στον τομέα της κοινωνίας βοηθά στη δημιουργία ενός κλίματος όπου πολίτες και θεσμοί θα είναι σε θέση να συνεισφέρουν σε μια κοινωνία ευημερούσα, ανοιχτή και χωρίς διακρίσεις, και έχει στόχο να συνδέσει τα τοπικά μας ζητήματα με αντίστοιχα διεθνή θέματα – από την κοινωνική δράση, ως τα θέματα που αφορούν τη διαφορετικότητα και τους νέους. 

Πραγματοποιούμε προγράμματα σε συνεργασία με τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς που μας παρέχουν εμπειρογνωμοσύνη σε περιοχές όπως η νεανική και η κοινωνική επιχειρηματικότητα, οι ίσες ευκαιρίες και η διαφορετικότητα, η μετανάστευση, η κοινωνική ένταξη και η ενεργή συμμετοχή στην κοινωνία των πολιτών. 

Σχετικά με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση  

Tο Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ιδρύθηκε το 2005 στη μνήμη του Γιάννη Λάτση, από την οικογένειά του, με σκοπό τη διατήρηση της κοινωφελούς παρακαταθήκης του. Από την ίδρυσή του, το Ίδρυμα επιδιώκει να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και προκλήσεις, χρηματοδοτώντας και υλοποιώντας πρωτοβουλίες σε συνεργασία με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και μοιράζονται το κοινό όραμα για τη διαμόρφωση μιας πιο ανθεκτικής, σύγχρονης και συμπεριληπτικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, η κοινωφελής χρηματοδοτική στρατηγική του Ιδρύματος εστιάζεται στη σχεδίαση, διαχείριση και χρηματοδότηση προγραμμάτων, καθώς και την υποστήριξη δράσεων τρίτων φορέων που εντάσσονται σε τρεις κεντρικούς πυλώνες: την Εκπαίδευση & την Ανάπτυξη Δεξιοτήτων, την Καινοτομία & τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Κοινωνική Δράση & Αλληλεγγύη.

Σχετικά με τη Samsung Electronics Co., Ltd.

Η Samsung Electronics Co, Ltd. εμπνέει τον κόσμο και διαμορφώνει το μέλλον με ανατρεπτικές ιδέες και τεχνολογίες, επαναπροσδιορίζοντας τον κόσμο των τηλεοράσεων, smartphones, wearable συσκευών, tablets, οικιακών συσκευών, συστημάτων δικτύου, μνήμης, συστημάτων LSI και LED λύσεων. Παράλληλα, η εταιρεία προσφέρει μια απρόσκοπτη και συνδεδεμένη εμπειρία μέσω του οικοσυστήματος SmartThings και του συστήματος ανοιχτής συνεργασίας που διαθέτει. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το επίσημο site μας στο www.samsung.com/gr και το Samsung Newsroom στο https://news.samsung.com/global/.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ
Χρησιμοποιούμε cookies για να διευκολύνουμε την πλοήγησή σας, την εξατομίκευση περιεχομένου σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, τη βελτίωση των επιδόσεων του διαδικτυακού τόπου, καθώς και την ανάλυση επισκεψιμότητας.
Επιλέγοντας «Αποδοχή όλων» αποδέχεστε τη χρήση όλων των cookies.
Τα cookies είναι μικρά αρχεία που αποθηκεύονται στη συσκευή που χρησιμοποιείτε για την πλοήγησή σας στον διαδικτυακό τόπο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των cookies διαβάστε τους Όρους Χρήσης.
Κατηγορίες Cookies
Επιλογές
Πρόκειται για τα απολύτως απαραίτητα cookies («essential cookies»), τα οποία είναι αναγκαία για την ορθή και ασφαλή λειτουργία του Διαδικτυακού Τόπου και δεν αποθηκεύουν πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Για τον λόγο αυτό, δεν απαιτείται η συγκατάθεσή σας για τη χρήση τους, σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία.
Τα cookies επιδόσεων («performance cookies») συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον διαδικτυακό τόπο και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά με σκοπό τη βελτίωση της πλοήγησής σας και τη διεξαγωγή στατιστικών στοιχείων μέσω της υπηρεσίας Google Analytics, όπως για παράδειγμα ποιος είναι ο αριθμός των επισκεπτών του διαδικτυακού τόπου και ποιες σελίδες επισκέπτονται συχνότερα οι χρήστες του.
Τα cookies προτιμήσεων επισκεπτών («visitor preferences») τοποθετούνται από τον εξουσιοδοτημένο πάροχο του διαδικτυακού τόπου και μπορούν να αναγνωστούν μόνο από αυτόν με σκοπό να διευκολύνουν την προσωποποίηση του περιεχομένου σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
Τα cookies στόχευσης («targeting cookies») συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις του χρήστη. Τα cookies αυτά δεν χρησιμοποιούνται από τον διαδικτυακό μας τόπο για την προβολή διαφημίσεων ή οποιουδήποτε είδους εμπορικό σκοπό. Τρίτοι πάροχοι ενδέχεται να συνδυάζουν πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με προηγούμενη χρήση των υπηρεσιών τους από εσάς, όταν για παράδειγμα πλοηγήστε σε σελίδες που περιέχουν ενσωματωμένα βίντεο και οδηγείστε στο κανάλι μας στο Youtube.
Επιλέγοντας «Αποδοχή όλων» αποδέχεστε τη χρήση όλων των cookies.