ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ›

Υποστήριξη Δράσεων

Υποστήριξη Δράσεων

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί μη κερδοσκοπικό σωματείο με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, όπως αυτά ορίζονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες παιδιών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης. Στο πλαίσιο της δράσης του, λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας έξι χώρους όπου πραγματοποιούνται εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, δημιουργικές ομαδικές δραστηριότητες και δράσεις μη τυπικής εκπαίδευσης για παιδιά, ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής, φυλής, φύλου, θρησκείας και γλώσσας. Παράλληλα, υλοποιεί δράσεις ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης, αναπτύσσει πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και συνεργάζεται με θεσμικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παιδικής προστασίας.

Μία εκ των δράσεων που υλοποιείται από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι το πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι», που επιδιώκει να ενώσει εφήβους και νέους διαφορετικών εθνικοτήτων, με σκοπό την έκδοση της πολύγλωσσης εφημερίδας «Αποδημητικά Πουλιά». Στόχος της δράσης είναι η κοινωνική ένταξη των προσφύγων και μεταναστών, η καταπολέμηση της ξενοφοβίας, καθώς και η προώθηση των αξιών της δημοσιογραφίας και η ενδυνάμωση του διαπολιτισμικού διαλόγου. Τα «Αποδημητικά Πουλιά» αποτελούν την πρώτη εφημερίδα που συντάσσεται αποκλειστικά από εφήβους πρόσφυγες, μετανάστες και Έλληνες με κείμενα σε Αραβικά, Φαρσί, Ουρντού, Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά.

Με στόχο την προσαρμογή της εφημερίδας στην ψηφιακή εποχή, τα «Αποδημητικά Πουλιά» ανέπτυξαν και εγκαινίασαν το 2020 ιστοσελίδα, στην οποία φιλοξενούνται ηλεκτρονικά όλα τα τεύχη που έχουν εκδοθεί. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε την εν λόγω δράση, καλύπτοντας μερικώς την αμοιβή απασχόλησης του Υπεύθυνου Διαχείρισης και Συντονισμού της νέας ιστοσελίδας, ο οποίος ανέλαβε την ψηφιακή μετατροπή του έντυπου περιεχομένου των τευχών προκειμένου να είναι ελεύθερα προσβάσιμα σε ηλεκτρονική μορφή μέσω της ιστοσελίδας.

Παράλληλα, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, υλοποιήθηκε η Α’ φάση του προγράμματος «Είμαστε κι εμείς εδώ!», που απώτερο σκοπό έχει την προώθηση και διάδοση των δικαιωμάτων του παιδιού σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς καθώς και στο ευρύτερο κοινό, χρησιμοποιώντας ως μέσο τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους με την τεχνική stop motion animation και βασικό υλικό τουβλάκια LEGO, εστιάζοντας σε θέματα υγείας και ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν 4 διαδικτυακά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (train the trainers), μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες απέκτησαν τόσο θεωρητικές εισαγωγικές γνώσεις αναφορικά με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όσο και πρακτικές δεξιότητες στη δημιουργική γραφή και τα οπτικοακουστικά μέσα. Αντίστοιχα, παιδιά ηλικίας 9-12 ετών έλαβαν μέρος σε έναν κύκλο σεμιναρίων δημιουργικής γραφής από ειδικό σεναριογράφο με τη συμμετοχή κινηματογραφιστή.

Αποτέλεσμα αυτών των δημιουργικών συναντήσεων ήταν η παραγωγή της μικρού μήκους stop motion animation ταινίας με τίτλο «Έρχονται οι Γίγαντες», η οποία είχε ως θέμα το Δικαίωμα του Παιδιού στην Υγεία και την ελεύθερη πρόσβαση (παιδιά με αναπηρίες). Η ταινία, της οποίας το σενάριο συντάχθηκε από τους μικρούς συμμετέχοντες των εργαστηρίων, έκανε πρεμιέρα στις 22 Νοεμβρίου 2020 στο κανάλι του Δικτύου στο YouTube με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων τον Δεκέμβριο του 2020 και είναι ελεύθερα προσβάσιμη στην ιστοσελίδα του Δικτύου.

 

  • 20 τεύχη έχουν εκδοθεί και ψηφιοποιηθεί από την έναρξη της λειτουργίας της εφημερίδας το 2016.

 

«Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε το πρόγραμμα των ‘Νέων Δημοσιογράφων’ του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και συγκεκριμένα την ανάπτυξη της διαδικτυακής εκδοχής της πολύγλωσσης εφημερίδας ‘Αποδημητικά Πουλιά’ στην ψηφιακή της μορφή. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, έφηβοι και νέοι έχουν τη δυνατότητα να εκφράζονται ελεύθερα δίνοντας, μεταξύ άλλων, φωνή στον προσφυγικό πληθυσμό της χώρας. Παράλληλα, το πρόγραμμα λειτουργεί ως μη τυπική μορφή εκπαίδευσης που στοχεύει στην εξοικείωση της ομάδας με τα ψηφιακά εργαλεία, την απόκτηση δημοσιογραφικής εμπειρίας, αλλά και στην ενίσχυση της κοινωνικής ένταξής τους.»

Φαίη Ιωαννίδου

Υπεύθυνη Διαχείρισης και Συντονισμού Ιστοσελίδας, Εφημερίδα «Αποδημητικά Πουλιά»

 

Απενεργοποιημένο περιεχόμενο. Δίνοντας συγκατάθεση για τα cookies το περιεχόμενο θα εμφανιστεί.

 

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Elevate Greece»

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων

IMPACT HUB ATHENS

Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας 2021

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας ”

Πρόγραμμα «Mediterranean Cleanup - Κρήτη»

ΑΜΚΕ ΕΝΑΛΕΙΑ

Πρόγραμμα «Είμαστε κι εμείς εδώ!»

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Εκπαιδευτικό - Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα Συμπερίληψης

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ»

Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης Ενηλίκων με Νοητική Αναπηρία

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ, ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ & ΦΙΛΩΝ ΑΜΕΑ

Ηχογράφηση Ακουστικών Βιβλίων για Άτομα με Απώλεια Όρασης

ΑΜΚΕ ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

4ος Κύκλος | Πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Σημεία Στήριξης”

Δράση Ένταξης «ΒΙΟκοφινάκι»

ΑΡΓΩ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΕΝΤΑΞΗΣ

Πιλοτικό Πρόγραμμα Δημιουργίας Δικτύου Δημόσιων Νοσοκομείων

GIVMED

Μονάδα Ημερήσια Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος»

«ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης - Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

3ος Κύκλος | Πρόγραμμα «Συμπράττουμε για την Υγεία»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Συμπράττουμε για την Υγεία”