ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ›

Υποστήριξη Δράσεων

Υποστήριξη Δράσεων
ΕΤΟΣ
2020
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί μη κερδοσκοπικό σωματείο με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, όπως αυτά ορίζονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες παιδιών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης. Στο πλαίσιο της δράσης του, λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας έξι χώρους όπου πραγματοποιούνται εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, δημιουργικές ομαδικές δραστηριότητες και δράσεις μη τυπικής εκπαίδευσης για παιδιά, ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής, φυλής, φύλου, θρησκείας και γλώσσας. Παράλληλα, υλοποιεί δράσεις ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης, αναπτύσσει πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και συνεργάζεται με θεσμικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παιδικής προστασίας.

 

Μία εκ των δράσεων που υλοποιείται από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι το πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι», που επιδιώκει να ενώσει εφήβους και νέους διαφορετικών εθνικοτήτων, με σκοπό την έκδοση της πολύγλωσσης εφημερίδας «Αποδημητικά Πουλιά». Στόχος της δράσης είναι η κοινωνική ένταξη των προσφύγων και μεταναστών, η καταπολέμηση της ξενοφοβίας, καθώς και η προώθηση των αξιών της δημοσιογραφίας και η ενδυνάμωση του διαπολιτισμικού διαλόγου. Τα «Αποδημητικά Πουλιά» αποτελούν την πρώτη εφημερίδα που συντάσσεται αποκλειστικά από εφήβους πρόσφυγες, μετανάστες και Έλληνες με κείμενα σε Αραβικά, Φαρσί, Ουρντού, Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά.

 

Με στόχο την προσαρμογή της εφημερίδας στην ψηφιακή εποχή, τα «Αποδημητικά Πουλιά» ανέπτυξαν και εγκαινίασαν το 2020 ιστοσελίδα, στην οποία φιλοξενούνται ηλεκτρονικά όλα τα τεύχη που έχουν εκδοθεί. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση υποστήριξε την εν λόγω δράση, καλύπτοντας μερικώς την αμοιβή απασχόλησης του Υπεύθυνου Διαχείρισης και Συντονισμού της νέας ιστοσελίδας, ο οποίος ανέλαβε την ψηφιακή μετατροπή του έντυπου περιεχομένου των τευχών προκειμένου να είναι ελεύθερα προσβάσιμα σε ηλεκτρονική μορφή μέσω της ιστοσελίδας.

 

Παράλληλα, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση, υλοποιήθηκε η Α’ φάση του προγράμματος «Είμαστε κι εμείς εδώ!», που απώτερο σκοπό έχει την προώθηση και διάδοση των δικαιωμάτων του παιδιού σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς καθώς και στο ευρύτερο κοινό, χρησιμοποιώντας ως μέσο τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους με την τεχνική stop motion animation και βασικό υλικό τουβλάκια LEGO, εστιάζοντας σε θέματα υγείας και ανάπτυξης.

 

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν 4 διαδικτυακά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (train the trainers), μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες απέκτησαν τόσο θεωρητικέςεισαγωγικές γνώσεις αναφορικά με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όσο και πρακτικές δεξιότητες στη δημιουργική γραφή και τα οπτικοακουστικά μέσα. Αντίστοιχα, παιδιά ηλικίας 9-12 ετών έλαβαν μέρος σε έναν κύκλο σεμιναρίων δημιουργικής γραφής από ειδικό σεναριογράφο με τη συμμετοχή κινηματογραφιστή.

 

Αποτέλεσμα αυτών των δημιουργικών συναντήσεων ήταν η παραγωγή της μικρού μήκους stop motion animation ταινίας με τίτλο «Έρχονται οι Γίγαντες», η οποία είχε ως θέμα το Δικαίωμα του Παιδιού στην Υγεία και την ελεύθερη πρόσβαση (παιδιά με αναπηρίες). Η ταινία, της οποίας το σενάριο συντάχθηκε από τους μικρούς συμμετέχοντες των εργαστηρίων, έκανε πρεμιέρα στις 22 Νοεμβρίου 2020 στο κανάλι του Δικτύου στο YouTube με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων τον Δεκέμβριο του 2020 και είναι ελεύθερα προσβάσιμη στην ιστοσελίδα του Δικτύου.

 

  • 20 τεύχη έχουν εκδοθεί και ψηφιοποιηθεί από την έναρξη της λειτουργίας της εφημερίδας το 2016.

 

«Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε το πρόγραμμα των ‘Νέων Δημοσιογράφων’ του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και συγκεκριμένα την ανάπτυξη της διαδικτυακής εκδοχής της πολύγλωσσης εφημερίδας ‘Αποδημητικά Πουλιά’ στην ψηφιακή της μορφή. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, έφηβοι και νέοι έχουν τη δυνατότητα να εκφράζονται ελεύθερα δίνοντας, μεταξύ άλλων, φωνή στον προσφυγικό πληθυσμό της χώρας. Παράλληλα, το πρόγραμμα λειτουργεί ως μη τυπική μορφή εκπαίδευσης που στοχεύει στην εξοικείωση της ομάδας με τα ψηφιακά εργαλεία, την απόκτηση δημοσιογραφικής εμπειρίας, αλλά και στην ενίσχυση της κοινωνικής ένταξής τους.»

Φαίη Ιωαννίδου

Υπεύθυνη Διαχείρισης και Συντονισμού Ιστοσελίδας, Εφημερίδα «Αποδημητικά Πουλιά»

 

Απενεργοποιημένο περιεχόμενο. Δίνοντας συγκατάθεση για τα cookies το περιεχόμενο θα εμφανιστεί.

 

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Δωρεά Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού (Έκτακτη Δωρεά COVID-19)

Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»

3ος Κύκλος & Έκτακτη Δωρεά COVID-19 | Πρόγραμμα «Συμπράττουμε για την Υγεία»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Συμπράττουμε για την Υγεία”

Πρόγραμμα αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (2020)

Δωρεά Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Εργασίες Αναδιαμόρφωσης Χώρου

Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ»

Εργασίες Αναδιαμόρφωσης και Θωράκισης Ακτινοπροστασίας Χώρου

Τμήμα Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας, Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμιγκ»

Δωρεά Ιατρικού Εξοπλισμού

Ελληνική Εταιρεία για την Ινώδη Κυστική Νόσο

Πρόγραμμα Υγειονομικής Υποστήριξης Νησιωτικών Δομών

Φαρμακοποιοί του Κόσμου

Τέταρτος (4ος) Κύκλος Προγράμματος "Σημεία Στήριξης"

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Σημεία Στήριξης”

Δωρεά Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων

Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.)

Ενίσχυση Λειτουργίας Κέντρου Ημέρας Ενήλικων Ατόμων με Αυτισμό

Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό - Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (Δ.Α.Δ.) Ν. Καστοριάς

Πολυγλωσσική Βιβλιοθήκη / Πολυπολιτισμικό Κέντρο

We Need Books

Υποστήριξη Προγράμματος «WOMEN GOING DIGITAL»

Social Hacker AMKE

Υποστήριξη Δράσεων

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Καμπάνια U=U

Θετική Φωνή

Ενίσχυση Λειτουργίας 2020

ΑΜΚΕ VOULIWATCH

Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας 2020