ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ›

Συστηματική Ανασκαφή και Αναστηλωτικό Πρόγραμμα 2018

Συστηματική Ανασκαφή και Αναστηλωτικό Πρόγραμμα 2018
ΕΤΟΣ
2018
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων 

Το Ίδρυμα Λάτση στήριξε για μία ακόμη χρονιά τις ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες στο ιερό του Απόλλωνα στη θέση Μάντρα Δεσποτικού, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες του 2018. Στην τοποθεσία έχει αποκαλυφθεί ένα από τα σημαντικότερα αρχαϊκά ιερά των Κυκλάδων, αφιερωμένο στον Απόλλωνα (6ος αιώνας π.Χ.).

Τα αποτελέσματα των ανασκαφικών εργασιών ήταν ιδιαιτέρως σημαντικά, καθώς αποκαλύφθηκαν δύο νέα κτίρια του 6ου αιώνα π.Χ., συνεχίστηκαν οι έρευνες στα κτίρια που είχαν εντοπιστεί το 2017 και ήρθε στο φως πληθώρα ευρημάτων: κεφάλι αρχαϊκού κούρου, ερυθρόμορφοι και μελανόμορφοι κρατήρες, ενεπίγραφα όστρακα αγγείων με το όνομα του θεού Απόλλωνα, χάλκινα σκεύη και πολλά άλλα. Πλέον είναι γνωστή η ύπαρξη 20 κτιρίων του ιερού του Απόλλωνα, το μέγεθος του οποίου στον 6ο αιώνα π.Χ. πρέπει να ξεπερνούσε και αυτό του ιερού του Απόλλωνα στη Δήλο.

Οι αναστηλωτικές εργασίες και οι εργασίες συντήρησης σημείωσαν, επίσης, κατά τη διάρκεια του έτους σημαντικότατη πρόοδο. Μετά την τοποθέτηση και του τρίτου κίονα του ναού και του επιστηλίου πάνω από αυτόν, το μνημείο έχει αποκτήσει ξανά την Τρίτη διάστασή του και πλέον ο επισκέπτης μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος και το μεγαλείο του ακόμα κι από την απέναντι ακτή της Αντιπάρου.

 

  • Στην ανασκαφή και καταγραφή του υλικού συμμετείχαν όλα τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, καθώς και περισσότεροι από 60 εθελοντές φοιτητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας (Αθήνα, Ιωάννινα, Κρήτη) και του εξωτερικού (Βραζιλία, Αργεντινή, Αγγλία, Νορβηγία και Ισπανία).