ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ›

Κεντρική Έκθεση «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ '21»

Κεντρική Έκθεση «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ '21»

Τον Μάρτιο του 2021 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της Κεντρικής Έκθεσης «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ '21» με την οποία κορυφώθηκε το επετειακό πρόγραμμα του Μουσείου για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Στόχος του Μουσείου είναι να ενθαρρύνει τον αναστοχασμό, τον διάλογο και τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, επανασυστήνοντας στο σημερινό κοινό τα περισσότερα από 5.000 κειμήλια των συλλογών του.

Η Κεντρική Έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», με μεγάλο δωρητή το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και διαρθρώθηκε σε επτά θεματικές ενότητες, με σπάνια τεκμήρια, πλούσιο αρχειακό υλικό, πρωτότυπα διαδραστικά εκπαιδευτικά εκθέματα και ψηφιακές εφαρμογές. Η τεχνολογική υποστήριξη προήλθε από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), ενώ με τη στήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου υλοποιήθηκε το διαδραστικό έκθεμα της Χάρτας του Ρήγα. Παράλληλα, οι περιφερειακές εκθέσεις του προγράμματος αναπτύχθηκαν σε 12 πόλεις της Ελλάδας, με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας, του Ιδρύματος Ευγενίδου, του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, του Ιδρύματος Λαμπράκη, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη, του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Τέλος, με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» σχεδιάστηκε ειδική πλωτή έκθεση, η οποία θα επισκεφθεί ιστορικά νησιά και λιμάνια του Βορειοανατολικού Αιγαίου το καλοκαίρι του 2022.

Στόχος της Έκθεσης ήταν να προσφέρει μια τεκμηριωμένη και εύληπτη σύγχρονη προσέγγιση της ιστορικής περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης, να αναδείξει την προετοιμασία, το ξέσπασμα, την ακτινοβολία και την παρακαταθήκη της μέσα από τα σπάνια κειμήλια και το αρχειακό υλικό του Μουσείου. Η έκθεση παρουσίασε τη θέση της Επανάστασης στη διεθνή συγκυρία, εστίασε στα γεγονότα και τις ετερόκλητες καταβολές των πρωταγωνιστών της καθώς και στον ρόλο του Αγώνα στη διαμόρφωση του Ελληνικού κράτους και τη συγκρότηση της εθνικής ταυτότητας. Τέλος, με αφορμή την επιλογή του ως τιμώμενο μουσείο από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) για το 2021, το Μουσείο παρουσίασε τον Μάιο 2021 την ψηφιακή ξενάγηση της Κεντρικής Έκθεσης, όπου μέσα από ιστορίες αντιπροσωπευτικών τεκμηρίων φωτίζονται αθέατες πλευρές της Επανάστασης.

  • Η Κεντρική Έκθεση «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ '21» υποδέχθηκε 14.822 επισκέπτες εντός του 2021.
  • Η ψηφιακή ξενάγηση έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 76.810 προβολές.

Δείτε την Ψηφιακή Έκθεση εδώ.

Δείτε το βίντεο εδώ.