ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ›

Διοργάνωση Συναυλιών & Εκπαιδευτικών Δράσεων

Διοργάνωση Συναυλιών & Εκπαιδευτικών Δράσεων

Σε συνέχεια της ιδρυτικής χρηματοδότησης για τη δημιουργία της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ) το 2017, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε τη λειτουργία της Ορχήστρας και τη διοργάνωση των συναυλιών της κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2020-2021.

Η ΕΛΣΟΝ, η οποία ιδρύθηκε από τον αρχιμουσικό Διονύση Γραμμένο και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Ορχηστρών Νέων και του προγράμματος MusXchange, αποτελείται από νέους μουσικούς από την Ελλάδα καθώς και από Έλληνες μουσικούς που διαμένουν στο εξωτερικό. Βασικός σκοπός της είναι ο εντοπισμός, η εκπαίδευση και η ανάδειξη νέων ταλαντούχων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης σολίστ και εξαρχόντων ελληνικών, αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών. Η συμμετοχή στην ορχήστρα είναι δωρεάν, κατόπιν ακρόασης, ενώ καλύπτονται όλα τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των μουσικών. Παράλληλα, κύριο χαρακτηριστικό της δραστηριότητας της ΕΛΣΟΝ είναι η υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων, με στόχο την επαφή του νεανικού κοινού με τη συμφωνική μουσική και τις αξίες που πρεσβεύει. Στο πλαίσιο αυτό, το 2021 η ΕΛΣΟΝ παρουσίασε την καινοτόμα δράση ΕΛΣΟΝ VR, όπου μέσω της αξιοποίησης τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν με έντονο και βιωματικό τρόπο τον κόσμο της κλασσικής μουσικής.

Η έναρξη της τέταρτης καλλιτεχνικής περιόδου σηματοδότησε μία νέα εποχή για την ΕΛΣΟΝ, καθώς απέκτησε νέα στέγη ως Ορχήστρα in Residence στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Παρά την ιδιαίτερη υγειονομική συγκυρία, η ΕΛΣΟΝ προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες και έκανε πρεμιέρα με τη live streaming παρουσίαση ενός από τα σημαντικότερα έργα μουσικής δωματίου, το «Οκτέτο σε φα μείζονα, D. 803» του Φραντς Σούμπερτ, υπό την καθοδήγηση του αρχιμουσικού Διονύση Γραμμένου που συμμετείχε ως κλαρινετίστας και με τη σύμπραξη της διακεκριμένης βιολονίστα Αλεξάνδρα Σουμ. Τον Ιούλιο του 2021, και με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, η ΕΛΣΟΝ παρουσίασε στους Δελφούς και την Κέρκυρα ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, συνδέοντας τη Συμφωνία αρ.3 σε Μι ύφεση μείζονα, έργο 55, γνωστή και ως «Ηρωική» Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν με τους 36 Ελληνικούς Χορούς του Νίκου Σκαλκώτα. Αποκορύφωμα αυτής της καλοκαιρινής περιοδείας ήταν η συμμετοχή της ΕΛΣΟΝ στο διεθνές μουσικό φεστιβάλ για ορχήστρες νέων «Young Euro Classic», που έλαβε χώρα στο Konzerthaus του Βερολίνου τον Αύγουστο του 2021.

  • Στα 4 χρόνια λειτουργίας της ΕΛΣΟΝ περισσότεροι από 200 μουσικοί από 37 πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού έχουν επιλεγεί, κατόπιν ακροάσεων, για να συμμετάσχουν με την ορχήστρα στις 15 συναυλίες που διοργανώθηκαν, ενώ περισσότεροι από 1.500 μαθητές έχουν λάβει μέρος στις εκπαιδευτικές της δράσεις.
  • 62 νέοι μουσικοί συμμετείχαν στις 4 συναυλίες της καλλιτεχνικής περιόδου 2020-2021.