ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ›

Πρόγραμμα «Ανακουφιστική Φροντίδα στο σπίτι»

Πρόγραμμα «Ανακουφιστική Φροντίδα στο σπίτι»
ΕΤΟΣ
2022
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«Νοσηλεία» 

Έχοντας 22ετή δράση στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την κατ’ οίκον νοσηλεία, ο Σύλλογος «ΝΟΣΗΛΕΙΑ» αποσκοπεί στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, μέσω της παροχής δωρεάν υπηρεσιών κατ’ οίκον ιατρονοσηλευτικής, ψυχοκοινωνικής και φυσικοθεραπευτικής φροντίδας σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα που αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα και δυσκολίες μετακίνησης. Το δεύτερο εξάμηνο του 2022, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, υλοποιήθηκε ο 2ος κύκλος του προγράμματος «Ανακουφιστική Φροντίδα στο σπίτι», ενός προγράμματος που προσφέρει ένα εξατομικευμένο πλαίσιο ολιστικής φροντίδας στους χρόνια πάσχοντες ασθενείς μέσα από μια διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας, και συγχρόνως στοχεύει στην εκπαίδευση και καλύτερη υποστήριξη των φροντιστών και των μελών της οικογένειάς τους. Βασικός σκοπός του Προγράμματος είναι η βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής μέσω της πρόληψης, αξιολόγησης και ανακούφισης των σωματικών, ψυχοκοινωνικών και πνευματικών αναγκών των ασθενών, που στο σύνολό τους εμφανίζουν συνύπαρξη περισσότερων από μία χρόνιων παθήσεων, καθώς και ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη και έντονο άγχος. Στο πλαίσιο αυτό, συνδυαστικά με τη θεραπευτική αγωγή που λαμβάνουν, οι ασθενείς δέχονται κατ’ οίκον ανακουφιστική φροντίδα (ιατρική, νοσηλευτική, ψυχοκοινωνική, φυσικοθεραπευτική και πνευματική), υπηρεσίες τηλεϊατρικής (προσωποποιημένη ιατρική μέσω της Ψηφιακής Κλινικής), καθώς και τηλεφωνική καθοδήγηση, συμβουλευτική και ενημέρωση για λοιπές υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως η προμήθεια υγειονομικού υλικού και φαρμάκων από την Κοινωνική Αποθήκη της οργάνωσης.

  • Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 1.394 κατ’ οίκον επισκέψεις σε 59 ασθενείς με χρόνια και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα και υποστηρίχθηκαν 165 μέλη της οικογένειας/φροντιστές.

 

«Ευχαριστώ τη ‘ΝΟΣΗΛΕΙΑ’ για τη βοήθεια που μου έχει παράσχει όλο αυτόν τον καιρό. Έχω πολλαπλή σκλήρυνση από το 1993 και η κατάσταση της υγείας μου έχει επιδεινωθεί, δεν μπορώ να κινηθώ, έχω αναπηρία 90%, δεν εργάζομαι και η οικονομική μου κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Από όταν ξεκίνησα να λαμβάνω υπηρεσίες και μάλιστα δωρεάν από τη ‘ΝΟΣΗΛΕIΑ’ ήταν σαν να είχα βρει μια όαση στην έρημο. Με στήριξαν με συνεδρίες ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής που μου έδωσαν δύναμη, και τρόπους να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες που βιώνω εγώ και η οικογένειά μου. Η φυσικοθεραπεία με βοηθά να δυναμώνω το σώμα μου και να ελπίζω σε μια βελτίωση. Πιστεύω πως η ‘ΝΟΣΗΛΕIΑ’ παρέχει ένα έργο σημαντικό και απαραίτητο και ευχαριστώ που υπάρχει και βοηθάει όλους εμάς που την έχουμε ανάγκη.»

Γεωργία Βασιλάκη
Ασθενής με πολλαπλή σκλήρυνση 

«Από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε σε επικοινωνία με τη ‘ΝΟΣΗΛΕΙΑ’, διαπιστώσαμε μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόβλημά μας. Μας βοήθησαν πολύ τόσο σε ψυχολογικό, όσο και πρακτικό επίπεδο για την περίπτωση του πατέρα μας, ο οποίος έχει άνοια και είναι κλινήρης τον τελευταίο χρόνο. Όλες οι υπηρεσίες μάς προσφέρονται πάντα με ευγένεια, χαμόγελο και με πλήρη ενσυναίσθηση της δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε. Είμαστε ευτυχείς που ήρθαμε σε επαφή μαζί τους, καθώς ήδη βλέπουμε διαφορά στη μητέρα μας, η οποία έχει την αποκλειστική φροντίδα του πατέρα μας και είναι αρκετά καταβεβλημένη.»

Βίνα & Ειρήνη Νομικού
Μέλη οικογένειας ασθενούς 

«Η συνεργασία μου με τη ‘ΝΟΣΗΛΕΙΑ’ ξεκίνησε κατά τον 2ο κύκλο του Προγράμματος, που παρέχει υπηρεσίες πολύ σημαντικές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους που καλούνται να συνεχίσουν τη νοσηλεία τους στο σπίτι. Ειδικά στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που απευθύνεται η ‘ΝΟΣΗΛΕΙΑ’ παρατηρείται ότι η σωματική αδυναμία και οι υποτροπές μπορεί πολύ γρήγορα να οδηγήσουν σε ψυχοκοινωνική καθήλωση των πασχόντων και των οικογενειών τους. Το ψυχικό τραύμα που προκύπτει από τη διάγνωση και το πέρασμα σε μια νέα ζωή μπορεί να ξεπεραστεί όταν οι πάσχοντες νιώθουν πως έχουν πλαίσιο στήριξης, όμοιο με εκείνο των “συμβολικών γονιών”. Γιατί το να υπάρχει καθοδήγηση, ενημέρωση/ γνώση, στήριξη και φροντίδα, αποτρέπει τον επανατραυματισμό των ασθενών, ενώ αυξάνει το παράθυρο της ψυχολογικής ανθεκτικότητας των φροντιστών και των οικογενειών τους.»

Ανδρεάνα Τσούτσουρα
Ψυχολόγος 

 

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας 2022

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας ”

Υποστήριξη Προγραμμάτων & Δράσεων

Higher Incubator Giving Growth and Sustainability (HIGGS) 

5ος Κύκλος | Πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Σημεία Στήριξης”

Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας

ΑΜΚΕ PEOPLE BEHIND

Πρόγραμμα Ψηφιακής και Γνωστικής Ενδυνάμωσης

Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών

Πρόγραμμα «Ανακουφιστική Φροντίδα στο σπίτι»

«Νοσηλεία» 

Συνεργατικός χώρος καινοτομίας και ενδυνάμωσης ασθενών «Patients Hub»

HUMANE Social Enterprise ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Πρόγραμμα Δωρεάς Προϊόντων Υγείας από Ιδιώτες

GIVMED

4ος Κύκλος | Πρόγραμμα «Συμπράττουμε για την Υγεία»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Συμπράττουμε για την Υγεία”

Έργο «Αναδιαρρύθμιση – Ανακαίνιση – Αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών»

Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Πρόγραμμα αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας”

Δασικές Πυρκαγιές: Έκτακτο Πρόγραμμα Πρόληψης, Καταστολής και Αποκατάστασης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Δασικές Πυρκαγιές: Έκτακτο Πρόγραμμα Πρόληψης, Καταστολής και Αποκατάστασης”