ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ›

Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου
ΕΤΟΣ
2018
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
Δήμος Αθηναίων

Η Αθήνα διακρίθηκε ως η 18η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 με την πρωτότυπη πρόταση που κατέθεσε στην UNESCO ο Δήμος Αθηναίων, με τη συνεργασία φορέων του βιβλίου και του πολιτισμού. Το Ίδρυμα ενίσχυσε την πρωτοβουλία «Από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019 η πόλη διαβάζει. Βιβλία Παντού! Ιστορίες να ζεις!». Για τη διαμόρφωση του προγράμματος εκδηλώσεων και δράσεων συνεργάστηκε πληθώρα φορέων, οργανισμών, πρεσβειών, προγραμμάτων του Δήμου Αθηναίων, εκδοτικών οίκων, δημιουργικών ομάδων και μεμονωμένων ατόμων.

Σκοπός της διοργάνωσης με κεντρικό σύνθημα «Η πόλη διαβάζει -Βιβλία παντού!», είναι να εμπνεύσει, να διαδώσει την απόλαυση της ανάγνωσης, να προωθήσει τη δημιουργική έκφραση και να αναδείξει τη σημασία των ιστοριών και των αφηγημάτων για τη ζωή μας στις σύγχρονες μητροπόλεις, όπως είναι η Αθήνα.

Δράσεις και εκδηλώσεις γύρω από το βιβλίο και την ανάγνωση, όπως η Κινητή Βιβλιοθήκη και οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου, καλύπτουν όλες τις ηλικιακές ομάδες και «ενεργοποιούν» διαφορετικά σημεία της πόλης της Αθήνας. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων, εκθέσεις, ομιλίες προβολές και εργαστήρια που αναδεικνύουν τη σύνδεση του βιβλίου με τις τέχνες (εικαστικά, φωτογραφία, θέατρο, μουσική, κινηματογράφο, κόμικ, street art κ.ά.), καθώς επίσης και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παιχνίδια που σχετίζονται με το βιβλίο και την ανάγνωση και υλοποιούνται για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, διεθνώς αναγνωρισμένοι συγγραφείς απευθύνονται στο κοινό τους και συνομιλούν με Έλληνες δημοσιογράφους, συγγραφείς και ποιητές, μέσα από σειρά ομιλιών, εκδηλώσεων και φεστιβάλ.

 

  • Περισσότερες από 400 εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν έως το τέλος Νοεμβρίου 2018.
  • Η επισκεψιμότητα ή συμμετοχή στις πολυάριθμες εκδηλώσεις της ΑΠΠΒ, συμπεριλαμβανομένου του 47ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, ξεπερνά τις 300.000.