ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ›
Τελετή Απονομής του «Αστέρα Αξίας και Τιμής» προς το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και την Τράπεζα Eurobank EFG
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
19 Ιουν. 08
ΠΥΛΩΝΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις που έχουν αναπτύξει το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και η Τράπεζα Eurobank EFG σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, παρουσίαστηκαν σήμερα (Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008) σε ειδική εκδήλωση στο Κτίριο Διοίκησης της Eurobank, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου, των Υφυπουργών κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη, Αθανασίου Νάκου, Κωνσταντίνου Κιλτίδη και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου κ. Αθανασίου Κοντοκώστα.

Εκ μέρους του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Eurobank παρέστησαν η Πρόεδρος του Ιδρύματος κα Εριέττα Λάτση, η Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank και μέλος του εποπτικού συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση κα. Μαριάννα Λάτση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Νικόλαος Νανόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Λάτση κ. Ευάγγελος Χρόνης και τα μέλη της Διοίκησης της Τράπεζας και του Ιδρύματος.

Aνοίγοντας την εκδήλωση η κα Μαριάννα Λάτση έκανε έναν απολογισμό της υλοποίησης του Προγράμματος ‘Είναι καθήκον μας’ για τη στήριξη των πολιτών και την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου. Το συνολικό κόστος του Προγράμματος ανέρχεται σε 60 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 40 εκ. ευρώ προέρχονται από πόρους του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και 20 εκ. ευρώ από την Eurobank. Στο πλαίσιο του Προγράμματος μέχρι σήμερα έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται σταδιακά δράσεις συνολικού ύψους 54 εκατ. ευρώ. Ειδική μνεία έκανε η κα Λάτση στο Πυροσβεστικό Σώμα και τη σημαντική συμβολή του, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα το νέο Πρόγραμμα Αρωγής Πυροσβεστών για την οικονομική ενίσχυση των συζύγων και των ανηλίκων παιδιών πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

«Η ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος υπήρξε μια διαχρονική επιλογή του πατέρα μου Γιάννη Λάτση που κορυφώθηκε με τη δωρεά των 10.000.000 δολαρίων το 1983, με σκοπό την αγορά πυροσβεστικών αεροπλάνων.  Νοιώθω πραγματικά μεγάλη συγκίνηση, και είμαι σίγουρη ότι εκφράζω όλη την οικογένεια μας ως προς αυτό, που 25 χρόνια μετά υλοποιούμε μέσω του Κοινωφελούς Ιδρύματος που φέρει το όνομά του ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα δωρεών εξοπλισμού ύψους 10.000.000 ευρώ προς το Πυροσβεστικό Σώμα προς το οποίο ο ίδιος έτρεφε τόση μεγάλη αγάπη και σεβασμό»

τόνισε η κα Λάτση. Κλείνοντας την ομιλία της επεσήμανε:

«Το Πυροσβεστικό Σώμα πλήρωσε βαρύτατο τίμημα σε αυτό το βωμό θυσίας. Ανάμεσά μας, είναι σήμερα σύζυγοι, γονείς και παιδιά μερικών από τους πυροσβέστες και πιλότους που έχασαν τη ζωή τους πρόωρα, στην προσπάθειά τους να σώσουν ανθρώπινες ζωές και να περισώσουν το δασικό πλούτο της πατρίδας μας και τις περιουσίες των συμπολιτών μας. Δεν θα πρέπει να τους ξεχάσουμε ποτέ. Δεν θα πρέπει η καθημερινότητα της ζωής μας να συμπαρασύρει τις μνήμες. Η φροντίδα  για τις οικογένειες των θανόντων είναι χρέος μας. Αυτό το χρέος, αυτή την ομολογία ευθύνης, έρχεται να υπηρετήσει το Πρόγραμμα Αρωγής Πυροσβεστών που το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση και η Τράπεζα Eurobank ανακοινώνουν σήμερα, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2007. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης που αγκαλιάζει τις συζύγους και τα ανήλικα παιδιά των πυροσβεστών και των πιλότων που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Τίποτα βέβαια δεν αναπληρώνει την ανθρώπινη ζωή που χάνεται και τίποτα δεν είναι πολυτιμότερο από την υγεία. Επιλέγουμε ωστόσο τη δράση έναντι της μοιρολατρικής αδράνειας και διαμορφώνουμε ένα πρόγραμμα που αφορά το χθες και το αύριο, με την ευχή και ελπίδα, φυσικά, να μην γνωρίσουμε τέτοιες συμφορές στο μέλλον».

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος στην ομιλία του επεσήμανε την αξιέπαινη πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Τράπεζας Eurobank EFG για την εκπόνηση και εφαρμογή του Προγράμματος «Είναι Καθήκον Μας». Ενός Προγράμματος, ύψους 60 εκ. ευρώ, με αντικείμενο τη στήριξη των πληγέντων, την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών και την ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, το οποίο προχώρησε με γοργούς ρυθμούς, ύστερα από συνεννόηση και συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως είναι το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τοπικούς φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Οπως επεσήμανε ο Υπουργός: 

«Σε τέτοιας έντασης και έκτασης φαινόμενα δεν μπορεί κανείς να μην επισημάνει την πρωτόγνωρη αλληλεγγύη που έδειξε η ελληνική κοινωνία, από την πιο μικρή ως την πιο μεγάλη συμβολή, στην προσπάθεια συμπαράστασης και υποστήριξης των πληγέντων. Αυτό αποδεικνύει ότι η παράδοση των Εθνικών Ευεργετών, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και εμφανίζεται ενισχυμένη σε δύσκολες στιγμές για τον Τόπο. Σ’ αυτή την παράδοση εντάσσεται και η αξιέπαινη πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση» και της Τράπεζας «Eurobank EFG» για την εκπόνηση και εφαρμογή του Προγράμματος «Είναι Καθήκον Μας». Θέλω να ευχαριστήσω θερμά από τη θέση αυτή, εκ μέρους της Πολιτείας, το Ίδρυμα «Ιωάννη Σ. Λάτση»  και την Τράπεζα  «Eurobank EFG» για τη γενναιόδωρη προσφορά τους, η οποία αποτελεί συνέχεια μιας μακράς και γόνιμης συνεργασίας τους με την Πολιτεία, και ιδίως με το Υπουργείο Εσωτερικών. Μιας συνεργασίας, η οποία εμφορείται από τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ευαισθησίας και έχει οδηγήσει στην ταχύτερη ανακούφιση πολλών δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας, αλλά και στην περαιτέρω θωράκιση όσων τομέων της καθημερινότητας έχουν ανάγκη πρόσθετης υποστήριξης. Δράσεις σαν και αυτές δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια της κοινωνικής υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης»


Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Αθανάσιος Κοντοκώστας αναφέρθηκε στη συνεργασία και τις δράσεις του Προγράμματος «Είναι Καθήκον μας» προς το Πυροσβεστικό Σώμα. Ειδικότερα ο κ. Κοντοκώστας παρουσίασε το Πρόγραμμα Αρωγής Πυροσβεστών το οποίο έχει ισχύ από 1/1/2007 με δικαιούχους τους σύζυγους των θυμάτων και τα ανήλικα τέκνα τους. Μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 15 άτομα, εκ των οποίων τα 9 είναι ανήλικα παιδιά. Η αρωγή περιλαμβάνει ένα εφάπαξ επίδομα για τη σύζυγο του θανόντος και ένα ετήσιο επίδομα για το κάθε ανήλικο τέκνο το οποίο θα δίδεται για μια πενταετία. Η χειρονομία αυτή, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση και της Eurobank EFG αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, λαμπρό πρότυπο και απόδειξη της έμπρακτης διάθεσης προσφοράς στο συνάνθρωπό μας.

Σημειώνεται ότι η προσφορά προς το Πυροσβεστικό Σώμα και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνολικού ύψους 14 εκατομμύριων ευρώ αφορά:
 

  • Σε 28 οχήματα ( πυροσβεστικά, ασθενοφόρα και μεταφοράς υλικού).
  • Σε 2.500 πομποδέκτες.
  • Σε 3.000 ατομικά καταφύγια πυρκαγιάς και 3.000 πυροσβεστικές στολές.
  • Σε δωρεά κατασβεστικού υλικού και πυροσβεστικών σωλήνων.
  • Σε κατασκευή νέου κτιρίου  για την εγκατάσταση του πυροσβεστικού κλιμακίου στα Κρέστενα Ηλείας.
  • Σε ένα υπερσύγχρονο λογισμικό σύστημα διαχείρισης κινδύνου πυρκαγιών που θα διευκολύνει στην ανά πάσα στιγμή παρακολούθηση της θέσης όλου του στόλου των 2.200 οχημάτων της Πυροσβεστικής με την ταυτόχρονη δυνατότητα μετάδοσης χαρτογραφικών και μετεωρολογικών δεδομένων.
  • Στο Πρόγραμμα Αρωγής Πυροσβεστών για την ανακούφιση των συγγενών των θυμάτων που έπεσαν στο καθήκον.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή, από τον Υπουργό κ. Προκόπη Παυλόπουλο, της ανώτατης διάκρισης του «Αστέρα Αξίας και Τιμής» την οποία παρέλαβε η κ. Εριέττα Λάτση. Η διάκριση απονεμήθηκε στο Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και την Eurobank EFG για τις διακεκριμένες υπηρεσίες και την εξαίρετη προσφορά τους προς το Πυροσβεστικό Σώμα μέσω του Προγράμματος «Είναι Καθήκον μας»


Απολογισμός του Προγράμματος «Είναι Καθήκον Μας».


Το Πρόγραμμα «Είναι Καθήκον μας» είναι ένα ανεξάρτητο πολυδιάστατο πρόγραμμα πανελλαδικής εμβέλειας που διαμορφώθηκε και υλοποιείται από το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και την Eurobank. Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί οι παρακάτω δράσεις:

  • Η άμεση οικονομική ανακούφιση των πληγέντων. Στο επίκεντρο αυτής της δέσμης πρωτοβουλιών είναι οι πληγέντες και η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας των πυρόπληκτων περιοχών. Περισσότερες από 7.500 οικογένειες ωφελήθηκαν άμεσα από τη δράση αυτή Κύρια μέριμνα απετέλεσε η οριστική διαγραφή από την Εurobank των οφειλών των δανείων των βαριά πυρόπληκτων πολιτών και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης μέσω της χορήγησης τραπεζικών δανείων με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους σε χιλιάδες μεσαίου μεγέθους επιχειρηματίες, αγρότες και κτηνοτρόφους σε 14 Νομούς της χώρας.
  • Στην ίδια κατεύθυνση, και με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των πυρόπληκτων οικογενειών το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση ενίσχυσε το 2007 και θα συνεχίσει και μέσα στο 2008  με την καταβολή εκπαιδευτικών επιδομάτων σε 2.000 πυρόπληκτες οικογένειες του Νομού Ηλείας που έχουν παιδιά που σπουδάζουν σε όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας.
  • Για την εξασφάλιση της μακροχρόνιας ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών χρηματοδοτήθηκε μελέτη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την ανασυγκρότηση όλων των πυρόπληκτων Νομών της χώρας μας. Προκειμένου οι μελέτες αυτές να έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης γεωπόνων των πυρόπληκτων περιοχών οι οποίοι με τη σειρά τους θα εκπαιδεύσουν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους σε εναλλακτικές καλλιέργειες και σε πρότυπες μεθόδους αξιοποίησης του ζωικού πλούτου.
  • Παράλληλα, και με στόχο την ανασυγκρότηση και την πράσινη ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών, το Ίδρυμα και η Τράπεζα προκήρυξαν, αξιολόγησαν και από κοινού χρηματοδοτούν περιβαλλοντικά προγράμματα σε 105 πυρόπληκτους δήμους, σε 18 Νομούς της χώρας.
  • Την ίδια στιγμή συν- χρηματοδοτούν περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες 160 και πλέον Εθελοντικών Οργανώσεων.
  • Ο Νομός Ηλείας και ιδιαίτερα η Αρχαία Ολυμπία λόγω των εκτεταμένων ζημιών που υπέστησαν,  συγκέντρωσαν μεγάλο μέρος των πρωτοβουλιών. Σε αυτές περιλαμβάνονται το σημαντικό έργο της ανάπλασης των 500 στρεμμάτων που περιβάλλουν το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, η αναβάθμιση των συστημάτων πυροπροστασίας του καθώς και του ευρύτερου χώρου, ο εξοπλισμός του νέου Δημαρχιακού μεγάρου της Αρχαίας Ολυμπίας που εγκαινιάστηκε στις 24 Μαρτίου, η ενίσχυση της Ολυμπιακής παιδείας, μέσω της ίδρυσης ειδικού μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, τα κοινά φιλανθρωπικά  προγράμματά με την Μητρόπολη Ηλείας αλλά και πολλές άλλες πρωτοβουλίες.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ
Χρησιμοποιούμε cookies για να διευκολύνουμε την πλοήγησή σας, την εξατομίκευση περιεχομένου σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, τη βελτίωση των επιδόσεων του διαδικτυακού τόπου, καθώς και την ανάλυση επισκεψιμότητας.
Επιλέγοντας «Αποδοχή όλων» αποδέχεστε τη χρήση όλων των cookies.
Τα cookies είναι μικρά αρχεία που αποθηκεύονται στη συσκευή που χρησιμοποιείτε για την πλοήγησή σας στον διαδικτυακό τόπο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των cookies διαβάστε τους Όρους Χρήσης.
Κατηγορίες Cookies
Επιλογές
Πρόκειται για τα απολύτως απαραίτητα cookies («essential cookies»), τα οποία είναι αναγκαία για την ορθή και ασφαλή λειτουργία του Διαδικτυακού Τόπου και δεν αποθηκεύουν πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Για τον λόγο αυτό, δεν απαιτείται η συγκατάθεσή σας για τη χρήση τους, σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία.
Τα cookies επιδόσεων («performance cookies») συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον διαδικτυακό τόπο και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά με σκοπό τη βελτίωση της πλοήγησής σας και τη διεξαγωγή στατιστικών στοιχείων μέσω της υπηρεσίας Google Analytics, όπως για παράδειγμα ποιος είναι ο αριθμός των επισκεπτών του διαδικτυακού τόπου και ποιες σελίδες επισκέπτονται συχνότερα οι χρήστες του.
Τα cookies προτιμήσεων επισκεπτών («visitor preferences») τοποθετούνται από τον εξουσιοδοτημένο πάροχο του διαδικτυακού τόπου και μπορούν να αναγνωστούν μόνο από αυτόν με σκοπό να διευκολύνουν την προσωποποίηση του περιεχομένου σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
Τα cookies στόχευσης («targeting cookies») συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις του χρήστη. Τα cookies αυτά δεν χρησιμοποιούνται από τον διαδικτυακό μας τόπο για την προβολή διαφημίσεων ή οποιουδήποτε είδους εμπορικό σκοπό. Τρίτοι πάροχοι ενδέχεται να συνδυάζουν πληροφορίες που τους έχετε παραχωρήσει ή τις οποίες έχουν συλλέξει σε σχέση με προηγούμενη χρήση των υπηρεσιών τους από εσάς, όταν για παράδειγμα πλοηγήστε σε σελίδες που περιέχουν ενσωματωμένα βίντεο και οδηγείστε στο κανάλι μας στο Youtube.
Επιλέγοντας «Αποδοχή όλων» αποδέχεστε τη χρήση όλων των cookies.