ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ›

Υποστήριξη Προγραμμάτων & Δράσεων

Υποστήριξη Προγραμμάτων & Δράσεων

Το Higher Incubator Giving Growth & Sustainability (HIGGS) αποτελεί μια πρωτοβουλία με στόχο την ενδυνάμωση Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚοιΠ) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μέσα από εκπαιδευτικά και υποστηρικτικά προγράμματα, δράσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του. Με όραμα να αποτελέσει φάρο δημιουργίας, εξέλιξης και ανοιχτού διαλόγου, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική και βιώσιμη λειτουργία των ΟΚοιΠ, το HIGGS εντός του 2022 υλοποίησε, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και λοιπών δωρητών, τρία βασικά προγράμματά του: το «Incubator», το «Green and Social Entrepreneurship (GSE) Incubator» και το «Accelerator», καθώς και τη διοργάνωση του Διαγωνισμού «Green Ideas Greece». Μέσω των προγραμμάτων παρέχεται δωρεάν, εντατική εκπαίδευση και εξειδικευμένη συμβουλευτική σε ΟΚοιΠ, καθώς και ευκαιρίες δικτύωσης και συνεργασίας με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη του οικοσυστήματος.

Ειδικότερα, το εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό πρόγραμμα «Incubator» υποστηρίζει υπό σύσταση ή νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρομεσαίες ΟΚοιΠ προκειμένου να αυξήσουν τον αντίκτυπό τους και παρέχει καθοδήγηση σε ζητήματα που τις απασχολούν στα πρώτα τους βήματα, όπως ο στρατηγικός σχεδιασμός, η σύσταση, η οργανωσιακή λειτουργία και η εύρεση χρηματοδοτήσεων. Το νέο πρόγραμμα «Green and Social Entrepreneurship Incubator» αποτελεί μετεξέλιξη του «Incubator» και παρέχει ίδιας θεματικής σεμινάρια αποκλειστικά σε φορείς κοινωνικής & πράσινης επιχειρηματικότητας που αναπτύσσουν δράσεις περιβαλλοντικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Το πρόγραμμα «Accelerator» απευθύνεται σε ωριμότερες ΟΚοιΠ, με στόχο να τις υποστηρίξει στη διαμόρφωση στρατηγικής, την εν γένει λειτουργία τους και τη συγγραφή προτάσεων χρηματοδότησης. Τέλος, το 2022 πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός πράσινων ιδεών «Green Ideas Greece» με στόχο την υποστήριξη καινοτόμων ιδεών πράσινης ή/και κοινωνικής επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία βιώσιμων συνεργασιών μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων. Οι τρεις νικήτριες ομάδες, εκτός του χρηματικού βραβείου, έλαβαν και υπηρεσίες ενδυνάμωσης ικανοτήτων για την υλοποίηση των στόχων τους και εκπροσώπησαν την Ελλάδα στον 11o Βαλκανικό Διαγωνισμό «Balkan Green Ideas», με τη μία ομάδα εξ αυτών να κερδίζει ένα από τα τρία βραβεία των 10.000$.

  • Συνολικά 29 οργανώσεις συμμετείχαν στα προγράμματα του HIGGS το 2022.
  • Στα 7 χρόνια λειτουργίας του, το HIGGS έχει υποστηρίξει 204 μη κερδοσκοπικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα, οι οποίες έχουν εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις άνω των 11.000.000€, έχουν δημιουργήσει 861 νέες θέσεις εργασίας και εξυπηρετούν περισσότερους από 360.000 ωφελούμενους.
     

«Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ‘Accelerator’ αποτελεί μια μοναδική εμπειρία απόκτησης νέας γνώσης, ευκαιριών για νέες συνεργασίες, αλλά και έμπνευση για νέες δράσεις. Για όλους εμάς η καθοδήγηση και η τεχνογνωσία των ανθρώπων του HIGGS μάς έδωσαν τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε το όραμά μας με τον καλύτερο τρόπο και αυτό αποτελεί ανεκτίμητη αξία για όλους μας.»

Ευαγγελία Μπίστα
Ιδρύτρια, Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών (Κ3) 

«Το πρόγραμμα ‘Incubator’ μας έχει παρακινήσει να σκεφτούμε από διαφορετικές οπτικές και να ανακαλύψουμε νέες μεθόδους και εργαλεία, ενώ ταυτόχρονα έχει δώσει περισσότερη δομή στις ιδέες και το όραμά μας.»

Έφη Λάγγαρη
Υπεύθυνη Μάρκετινγκ & Χορηγιών, Σκύλοι Βοηθοί Ελλάδας 

«Το HIGGS ενδυναμώνει τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών μέσα από μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει προγράμματα εκπαίδευσης και συμβουλευτικής, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης της πράσινης και κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Η πραγματοποίηση των δράσεων αυτών δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την πολύτιμη συνδρομή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, η οποία επιτρέπει στο έργο μας να έχει πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία.»

Σωτήρης Πετρόπουλος
Συν-ιδρυτής, HIGGS 

 

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας 2022

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας ”

Υποστήριξη Προγραμμάτων & Δράσεων

Higher Incubator Giving Growth and Sustainability (HIGGS) 

5ος Κύκλος | Πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Σημεία Στήριξης”

Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας

ΑΜΚΕ PEOPLE BEHIND

Πρόγραμμα Ψηφιακής και Γνωστικής Ενδυνάμωσης

Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών

Πρόγραμμα «Ανακουφιστική Φροντίδα στο σπίτι»

«Νοσηλεία» 

Συνεργατικός χώρος καινοτομίας και ενδυνάμωσης ασθενών «Patients Hub»

HUMANE Social Enterprise ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Πρόγραμμα Δωρεάς Προϊόντων Υγείας από Ιδιώτες

GIVMED

4ος Κύκλος | Πρόγραμμα «Συμπράττουμε για την Υγεία»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Συμπράττουμε για την Υγεία”

Έργο «Αναδιαρρύθμιση – Ανακαίνιση – Αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών»

Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Πρόγραμμα αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας”

Δασικές Πυρκαγιές: Έκτακτο Πρόγραμμα Πρόληψης, Καταστολής και Αποκατάστασης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Δασικές Πυρκαγιές: Έκτακτο Πρόγραμμα Πρόληψης, Καταστολής και Αποκατάστασης”