ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ›

Συνεργατικός χώρος καινοτομίας και ενδυνάμωσης ασθενών «Patients Hub»

Συνεργατικός χώρος καινοτομίας και ενδυνάμωσης ασθενών «Patients Hub»
ΕΤΟΣ
2022

Με σταθερή προτεραιότητά του την υποστήριξη κοινωνικά καινοτόμων δράσεων που προάγουν την ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υπήρξε, μεταξύ άλλων, ιδρυτικός υποστηρικτής της πρωτοβουλίας «Patients Hub», του πρώτου συνεργατικού κόμβου καινοτομίας και ενδυνάμωσης ασθενών στην Ελλάδα, που δημιουργήθηκε από το δίκτυο ενδυνάμωσης ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις «Humane». Βασισμένο στις αρχές του συμμετοχικού σχεδιασμού, το «Patients Hub» αποτελεί ένα σημαντικό εγχείρημα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, όπου οι ίδιοι οι ασθενείς ως experts σε διεπιστημονικές ομάδες συμβάλουν στον «επανασχεδιασμό της Υγείας» μέσω της υλοποίησης καινοτόμων και εξατομικευμένων υπηρεσιών περίθαλψης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δημόσιας Υγείας. Επιπλέον, στον πλήρως προσβάσιμο και εξοπλισμένο χώρο του «Patients Hub» φιλοξενούνται εκδηλώσεις δικτύωσης, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, σεμινάρια εκπαίδευσης και κατάρτισης, και παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής, με απώτερο σκοπό τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ενδυνάμωση του οικοσυστήματος των ασθενών, των συλλόγων της χώρας, καθώς και των συνεργαζόμενων φορέων στον τομέα της Υγείας.

  • 189 οργανισμοί χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του «Patients Hub», μεταξύ των οποίων 70 Σύλλογοι-μέλη της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, ενώ τον χώρο έχουν επισκεφθεί περισσότερα από 250 άτομα με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις.
  • 11 σεμινάρια έχουν υλοποιηθεί σε ποικίλες θεματικές, όπως οι Πολιτικές Υγείας και η Ανάπτυξη Ικανοτήτων.

 

«Πρόσφατα συμμετείχα στα σεμινάρια πολιτικών υγείας στο Patients Hub και είχα μια εξαιρετική εμπειρία. Ένα από τα πράγματα που μάθαμε όλοι οι συμμετέχοντες ήταν πώς να επικοινωνούμε αποτελεσματικά με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψής μας, αλλά και να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τη λειτουργία του συστήματος υγείας. Μέσα από τις συζητήσεις και τη διαδραστικότητα των σεμιναρίων, αποκτήσαμε νέες ιδέες και εμπειρίες για τον ρόλο μας ως ασθενείς σε ζητήματα συνηγορίας, καθώς και αποτελεσματικότερης λειτουργίας των συλλόγων μας. Αισθανόμουν ότι ήμουν μέρος μιας κοινότητας όπου όλοι ήταν υποστηρικτικοί και πρόθυμοι να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους, ενώ παράλληλα ήταν καθησυχαστικό να ξέρω ότι δεν ήμουν μόνη στο ταξίδι μου.»

Κατερίνα Κουτσογιάννη
Αντιπρόεδρος, Ένωση Ασθενών Ελλάδος 

«Το Patients Hub επιτέλους είναι πραγματικότητα. Πλέον οι ασθενείς μπορούν να στεγάζονται σε έναν μοντέρνο συνεργατικό χώρο που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει τις σύγχρονες ανάγκες των εκπροσώπων ασθενών για συνεργασία και δικτύωση. Το Patients Hub είναι μια κοινότητα όπου οι ασθενείς, οι φροντιστές και οι επαγγελματίες υγείας συγκεντρώνονται για να μοιραστούν τις γνώσεις αλλά και τις εμπειρίες τους από διαφορετικές θεραπευτικές κατηγορίες. Είμαι ευγνώμων που το εγχείρημα βρήκε υποστηρικτές από την πρώτη στιγμή, που πίστεψαν ότι οι ασθενείς μπορούμε να καινοτομούμε και να συμμετέχουμε ισότιμα στη χάραξη Πολιτικής Υγείας. Το όραμά μας είναι να “επανασχεδιάσουμε την Υγεία” με όρους καινοτομίας, όπου η αξία επιστρέφει στον ασθενή.»

Δημήτρης Κοντοπίδης
Συν-ιδρυτής & Διευθυντής, Humane Social Enterprise Κοιν.Σ.Επ.
Ιδρυτής, Patients Hub
Αντιπρόεδρος & Υπεύθυνος για την Ψηφιακή Υγεία, Ένωση Ασθενών Ελλάδος 

 

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας 2022

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας ”

Υποστήριξη Προγραμμάτων & Δράσεων

Higher Incubator Giving Growth and Sustainability (HIGGS) 

5ος Κύκλος | Πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Σημεία Στήριξης”

Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας

ΑΜΚΕ PEOPLE BEHIND

Πρόγραμμα Ψηφιακής και Γνωστικής Ενδυνάμωσης

Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών

Πρόγραμμα «Ανακουφιστική Φροντίδα στο σπίτι»

«Νοσηλεία» 

Συνεργατικός χώρος καινοτομίας και ενδυνάμωσης ασθενών «Patients Hub»

HUMANE Social Enterprise ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Πρόγραμμα Δωρεάς Προϊόντων Υγείας από Ιδιώτες

GIVMED

4ος Κύκλος | Πρόγραμμα «Συμπράττουμε για την Υγεία»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Συμπράττουμε για την Υγεία”

Έργο «Αναδιαρρύθμιση – Ανακαίνιση – Αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών»

Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Πρόγραμμα αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας”

Δασικές Πυρκαγιές: Έκτακτο Πρόγραμμα Πρόληψης, Καταστολής και Αποκατάστασης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Δασικές Πυρκαγιές: Έκτακτο Πρόγραμμα Πρόληψης, Καταστολής και Αποκατάστασης”