ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ›

Πρόγραμμα «Οι Νέοι της Όπερας»

Πρόγραμμα «Οι Νέοι της Όπερας»
ΕΤΟΣ
2019

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι Νέοι της Όπερας» είναι μία πρωτοβουλία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) με κύριο στόχο να προσφέρει δωρεάν σε νέους καλλιτέχνες που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα την ευκαιρία να δοκιμαστούν σε ένα πραγματικό εργασιακό περιβάλλον και να αποκτήσουν σημαντική εμπειρία υπό την καθοδήγηση και εποπτεία καταξιωμένων καλλιτεχνών και επαγγελματιών. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ήταν υποστηρικτής του προγράμματος και το 2019, ενισχύοντας έτσι τη διαδικασία κατά την οποία οι νέοι καλλιτέχνες αποκτούν τα εφόδια και τα εργαλεία που θα τους καταστήσουν ουσιαστικά καταρτισμένους επαγγελματίες σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις στον χώρο του Λυρικού Θεάτρου.

Μέσω του προγράμματος οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα, μέσα από μια χρονιά προσομοίωσης πραγματικών συνθηκών εργασίας στην ΕΛΣ, να εξελίξουν και να παρουσιάσουν τις ικανότητές τους λαμβάνοντας μέρος σε τουλάχιστον δύο παραγωγές ειδικά επιλεγμένες και ανεβασμένες για το οπερατικό αυτό σύνολο. Η δεύτερη καλλιτεχνική περίοδος του εκπαιδευτικού προγράμματος ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της όπερας «Μεγαλοψυχία του Τίτου» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν και της όπερας «Καπουλέτοι και Μοντέκκοι» του Βιντσέντζο Μπελλίνι στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ.

Η «Μεγαλοψυχία του Τίτου» είναι η τελευταία όπερα που συνέθεσε ο Μότσαρτ και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο της Πράγας το 1791, ενώ στην ΕΛΣ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1986. Πραγματεύεται βαθιές έννοιες όπως η αλήθεια, η προδοσία, η συγχώρεση, η αγάπη και η φιλία, τις οποίες οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να προσεγγίσουν. Αντίστοιχα, η όπερα του Μπελλίνι «Καπουλέτοι και Μοντέκκοι», που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Teatro La Fenice της Βενετίας το 1830 και στην Ελλάδα σε παραγωγή της ΕΛΣ το 2015 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εστιάζει στην τραγική διάσταση της ιστορίας του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας.

Η παραγωγή των παραπάνω έργων αποτέλεσε την κορύφωση του προγράμματος. Η παρουσίαση σε μία μεγάλη αίθουσα και σκηνή με πλήρη ορχήστρα όπερας και σε πραγματικές συνθήκες και χρόνους μιας παραγωγής, έδωσε την ευκαιρία στους καλλιτέχνες να αντιληφθούν τις προδιαγραφές που θα χρειαστεί να θέτουν και να τηρούν στην επαγγελματική τους διαδρομή.

  • Κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2018-2019 συμμετείχαν στο πρόγραμμα 10 νέοι καλλιτέχνες.