ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ›

Πρόγραμμα Αποκατάστασης και Ανάδειξης Μνημείων στην Αρχαία Επίδαυρο 2020

Πρόγραμμα Αποκατάστασης και Ανάδειξης Μνημείων στην Αρχαία Επίδαυρο 2020
ΕΤΟΣ
2020
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ»

Η ΑΜΚΕ «ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ» ιδρύθηκε το 2015 με σκοπό την υποστήριξη της αρχαιολογικής και ιστορικής έρευνας, την αποκατάσταση και αναστήλωση των μνημείων στους αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Επιδαύρου καθώς και τη μελέτη, διατήρηση και ανάδειξή τους. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιεί το τετραετούς διάρκειας πρόγραμμα (2019-2022) «Αποκατάσταση και Ανάδειξη Μνημείων στην Αρχαία Επίδαυρο», σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Η εν λόγω πολιτιστική πρωτοβουλία περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων με στόχο τη διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής της Αρχαίας Επιδαύρου:

  • Εκπόνηση ανασκαφικής έρευνας στην Αγορά της αρχαίας πόλης.
  • Συντήρηση και στερέωση κονιαμάτων των τοιχοποιιών του συγκροτήματος κρήνης και δεξαμενής.
  • Αποκατάσταση των μνημείων και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της αρχαίας πόλης.
  • Ψηφιακή αποτύπωση και τρισδιάστατη απεικόνιση του αρχαίου θεάτρου και των μνημείων του.
  • Υλοποίηση δράσεων προβολής της αρχαίας πόλης και των μνημείων της Αρχαίας Επιδαύρου.

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος, τον Ιούλιο και Αύγουστο 2020 υλοποιήθηκαν ανασκαφικές εργασίες που αποκάλυψαν σχεδόν ολόκληρο το βόρειο τμήμα της ρωμαϊκής στοάς, η οποία ένωσε κατά τον 2ο αι. μ.Χ. το επιβλητικό οικοδόμημα της κρήνης του 4ου αι. π.Χ. με το μεγάλο κτίριο ρωμαϊκών χρόνων, το οποίο πιθανόν αποτελούσε ένα νυμφαίο. Παράλληλα, απομακρύνθηκαν οι σωλήνες υδροδότησης που διέτρεχαν τα ανεσκαμμένα τμήματα της κρήνης και της στοάς, καταργήθηκε η αγροτική οδός που διερχόταν από την κρήνη και διανοίχθηκε νέα οδός εκτός του αρχαιολογικού χώρου. Τέλος, αποκαλύφθηκαν σημαντικά κινητά ευρήματα που προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία της ευρύτερης περιοχής.

Τα αποτελέσματα των έως τώρα ανασκαφικών εργασιών στην περιοχή της Αγοράς και του θεάτρου της Αρχαίας Επιδαύρου είναι σπουδαία, καθώς το θέατρο και η κρήνη που έχουν αποκαλυφθεί αποτελούν δύο ιδιαίτερα σημαντικές κατασκευές για την πρόοδο της έρευνας αρχαίων κτιρίων του είδους τους, ενδιάμεσα των οποίων εικάζεται ότι βρίσκεται το αναφερόμενο από τις αρχαίες πηγές τέμενος του Ασκληπιού. Η προμήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή υψηλών επιδόσεων με ειδικό λογισμικό για επεξεργασία νέφους σημείων και φωτογραμμετρική ανάλυση, έχει συμβάλει ουσιαστικά στις εργασίες τεκμηρίωσης, παρέχοντας τη δυνατότητα τρισδιάστατης λεπτομερούς αποτύπωσης των μνημείων στις διαδοχικές φάσεις εξέλιξης του προγράμματος καθώς και της τελικής τους εικόνας μετά την ολοκλήρωσή του.

«Δυναμικά, παρά την υγειονομική κρίση, προχώρησε το 2020 η ανάδειξη μνημείων της Αγοράς στην Αρχαία Επίδαυρο από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, χάρη στη χρηματοδότηση του προγράμματος από το Ίδρυμα Λάτση. Με τις δυνατότητες που μας έδωσε η χρηματοδότηση αυτή, αποκαλύψαμε ένα πολύ μεγάλο μέρος των μνημείων που το πρόγραμμα έχει στόχο να αναδείξει, αλλά ταυτόχρονα ολοκληρώσαμε σημαντικά και απαραίτητα για την ανάδειξη των μνημείων έργα υποδομής, όπως είναι η εκτροπή της οδού και των συστημάτων υδροδότησης που διέσχιζαν τον προς ανάδειξη χώρο, καθώς και η οριοθέτηση και προστασία του με σύγχρονη περίφραξη. Με τις εργασίες αυτές, η περιοχή των μνημείων της Αγοράς παρουσιάζει ήδη την εικόνα ενός φροντισμένου αρχαιολογικού χώρου.»

Βασίλης Λαμπρινουδάκης

Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών