ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ›

Πολυγλωσσική Βιβλιοθήκη / Πολυπολιτισμικό Κέντρο

Πολυγλωσσική Βιβλιοθήκη / Πολυπολιτισμικό Κέντρο
ΕΤΟΣ
2020
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
We Need Books

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «We Need Books» συστάθηκε με σκοπό να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την καταπολέμηση της περιθωριοποίησης, χρησιμοποιώντας το βιβλίο ως μέσο ένταξης μεταναστών και προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Όραμα της οργάνωσης είναι η οικοδόμηση μιας πιο υγιούς πολυπολιτισμικής κοινωνίας χωρίς διακρίσεις, μέσω της ενδυνάμωσης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και της καλλιέργειας της έννοιας της διαπολιτισμικότητας.

 

Από τον Σεπτέμβριο του 2019, η «We Need Books» λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας το Πολυπολιτισμικό Κέντρο, στο οποίο στεγάζεται η πρώτη Πολυγλωσσική Βιβλιοθήκη της πρωτεύουσας και πραγματοποιούνται μαθήματα γλωσσών, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις. Σκοπός της Πολυγλωσσικής Βιβλιοθήκης είναι να ενώσει ανθρώπους διαφορετικής καταγωγής, προσφέροντάς τους πρόσβαση σε βιβλία στις μητρικές τους γλώσσες και ευκαιρίες για εκπαίδευση, ψυχαγωγία, δημιουργική απασχόληση και κοινωνικοποίηση σε ένα φιλόξενο περιβάλλον. Στη Βιβλιοθήκη, η οποία ακολουθεί τα πρότυπα πρωτοπόρων βιβλιοθηκών της Ευρώπης, φιλοξενούνται 3 συλλογές: η Κύρια και η Παιδική Συλλογή, με βιβλία διαθέσιμα για δανεισμό και η Ειδική Συλλογή, με σπάνια τεκμήρια ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

 

Το 2020 η χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση κάλυψε αφενός την αμοιβή απασχόλησης επαγγελματία βιβλιοθηκονόμου, προκειμένου να αναλάβει την καταλογογράφηση και την οργάνωση της δανειστικής βιβλιοθήκης, και αφετέρου την προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού και μέρος των αναγκαίων δαπανών για την εύρυθμη λειτουργία της Βιβλιοθήκης.

 

  • Περισσότερα από 14.000 βιβλία σε 29 γλώσσες φιλοξενούνται στα ράφια της βιβλιοθήκης, μεταξύ των οποίων, βιβλία αραβικής και δυτικής λογοτεχνίας, φιλοσοφίας και ακαδημαϊκά δοκίμια.
  • 523 βιβλιογραφικές εγγραφές έχουν δημιουργηθεί στο λογισμικό διαχείρισης της βιβλιοθήκης.

 

«Από το 2017 με την ομάδα μας εργαζόμαστε ακατάπαυστα για τη δημιουργία και διαχείριση της πρώτης πολυγλωσσικής βιβλιοθήκης της Αθήνας, ενώ το 2019 εγκαινιάσαμε τον αποκλειστικά δικό μας χώρο στην Κυψέλη, την πιο πολυπολιτισμική γειτονιά της Αθήνας. Παρά το γεγονός ότι διαθέταμε τα βιβλία, μας έλειπε η τεχνογνωσία προκειμένου να προχωρήσουμε στην τόσο αναγκαία καταλογογράφησή τους, αλλά και η ευχέρεια πρόσληψης του κατάλληλου ειδικού που θα αναλάμβανε αυτό το έργο. Με την πολύτιμη στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση η ομάδα μας πλαισιώθηκε από επαγγελματία βιβλιοθηκονόμο κι έτσι μπόρεσε να ξεκινήσει η τιτάνια διαδικασία της καταλογογράφησης, της δημιουργίας διαδικτυακού καταλόγου αλλά και δανειστικού τμήματος στον χώρο μας, τα οποία κρίνονται απολύτως απαραίτητα για τη βιωσιμότητα της βιβλιοθήκης αλλά και την εξασφάλιση της ύπαρξης του οργανισμού μας στο μέλλον. Είναι βέβαιο ότι το έργο αυτό θα επιτρέψει την καλύτερη εξυπηρέτηση της κοινότητας, την προβολή του πλούτου των τεκμηρίων της βιβλιοθήκης, την αύξηση μελών και την ουσιαστική αναβάθμιση της καθημερινότητάς τους. Σε έναν μικρό οργανισμό όπως η ‘We Need Books’, η ευγενική δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση δίνει ώθηση και δύναμη να προχωρήσουμε.»

Ιωάννα Νισυρίου

Γενική Διευθύντρια, We Need Books

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Δωρεά Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού (Έκτακτη Δωρεά COVID-19)

Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»

3ος Κύκλος & Έκτακτη Δωρεά COVID-19 | Πρόγραμμα «Συμπράττουμε για την Υγεία»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Συμπράττουμε για την Υγεία”

Πρόγραμμα αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (2020)

Δωρεά Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Εργασίες Αναδιαμόρφωσης Χώρου

Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ»

Εργασίες Αναδιαμόρφωσης και Θωράκισης Ακτινοπροστασίας Χώρου

Τμήμα Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας, Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμιγκ»

Δωρεά Ιατρικού Εξοπλισμού

Ελληνική Εταιρεία για την Ινώδη Κυστική Νόσο

Πρόγραμμα Υγειονομικής Υποστήριξης Νησιωτικών Δομών

Φαρμακοποιοί του Κόσμου

Τέταρτος (4ος) Κύκλος Προγράμματος "Σημεία Στήριξης"

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Σημεία Στήριξης”

Δωρεά Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων

Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.)

Ενίσχυση Λειτουργίας Κέντρου Ημέρας Ενήλικων Ατόμων με Αυτισμό

Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό - Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (Δ.Α.Δ.) Ν. Καστοριάς

Πολυγλωσσική Βιβλιοθήκη / Πολυπολιτισμικό Κέντρο

We Need Books

Υποστήριξη Προγράμματος «WOMEN GOING DIGITAL»

Social Hacker AMKE

Υποστήριξη Δράσεων

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Καμπάνια U=U

Θετική Φωνή

Ενίσχυση Λειτουργίας 2020

ΑΜΚΕ VOULIWATCH

Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας 2020