ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ›

Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας

Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας
ΕΤΟΣ
2022
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΜΚΕ PEOPLE BEHIND

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης δράσεων που προάγουν την ενσωμάτωση ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε την υλοποίηση μίας σειράς εργαστηρίων που παρέχονται από το «Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας» της ΑΜΚΕ People Behind. Αποστολή της οργάνωσης είναι η ενεργοποίηση των ατόμων ηλικίας 65+ μέσω της διά βίου μάθησης, της ψηφιακής εκπαίδευσης, της διαγενεακής επαφής και της συμμετοχής στα κοινά, βάσει των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της Υγιούς και Ενεργού Γήρανσης. Το «Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας» είναι ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, το οποίο μέσω μίας ειδικής πλατφόρμας προσφέρει ποικίλα εργαστήρια, στο πλαίσιο των οποίων οι συμμετέχοντες αποκτούν γνώσεις, μοιράζονται σκέψεις και εμπειρίες, εξασκούν το σώμα και το πνεύμα τους, κοινωνικοποιούνται και εν τέλει βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους. Με την υποστήριξη του Ιδρύματος υλοποιήθηκαν εργαστήρια σε τέσσερις θεματικές και συγκεκριμένα στην Ψηφιακή Ενδυνάμωση, τη Σωματική Άσκηση, τη Συμβουλευτική και τη Φιλοσοφία. Στο πλαίσιο των εργαστηρίων, οι συμμετέχοντες εξοικειώθηκαν με τη χρήση υπολογιστή, εντάχθηκαν στο ψηφιακό περιβάλλον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, της ηλεκτρονικής τραπεζικής και των κρατικών ψηφιακών υπηρεσιών, και συζήτησαν για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τις ηλεκτρονικές αγορές. Παράλληλα, βελτίωσαν την ευεξία και τη φυσική τους κατάσταση με ασκήσεις ισορροπίας, ενδυνάμωσης, ευλυγισίας και τεχνικές αναπνοών, ενώ μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών εκπαιδεύτηκαν στη διαχείριση του άγχους, του θυμού, του πένθους και της διαπροσωπικής επικοινωνίας. Τέλος, μελέτησαν την εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης στο πέρασμα των αιώνων, ενισχύοντας την προσωπική και συλλογική αυτογνωσία τους.

  • 168 άτομα τρίτης ηλικίας από περιοχές ανά την Ελλάδα, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες και η Καβάλα έλαβαν μέρος στα εργαστήρια του Προγράμματος.

 

«Παιδί του εμφυλίου, μεγάλωσα στη φυλακή με τη μητέρα μου και βγήκα στην κοινωνία γεμάτη αρνητικά συναισθήματα για τους ανθρώπους. Με τα ταξίδια μου σε πολλές περιοχές του κόσμου, γνώρισα παιδιά αδικημένα και διάβασα για εκατομμύρια παιδιά που ζουν μόνιμα σε εμπόλεμες περιοχές και αυτό με βοήθησε να φτιάξω μια ευτυχισμένη οικογένεια. Αυτούς τους μήνες με τα μαθήματα και τις ασκήσεις των εισηγητών έψαξα μέσα μου, χωρίς φόβο, να βρω τα αρνητικά συναισθήματά μου (π.χ. θυμό) και διεπίστωσα πως είναι ασήμαντα, σχεδόν ανύπαρκτα. Μπορώ να μιλώ στις εγγονές μου για τη ζωή μου χωρίς να πονάω σαν να τη διάβασα σ’ ένα βιβλίο. Αυτό το οφείλω στους συνεργάτες της People Behind.»

Ελπίδα Ηλιού
Συμμετέχουσα 

«Το Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας δεν αφορά μόνο τους 65+, αλλά κι εμάς που το υλοποιούμε κάθε μέρα, που ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που διψούν για γνώση και κοινωνικοποίηση. Ανθρώπους που συχνά δεν έχουν πολλές διεξόδους δραστηριοποίησης, που μένουν σε ένα άδειο σπίτι μόνοι και επιζητούν την παρέα μέσα από τα εργαστήριά μας. Για όλη την ομάδα της People Behind αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος: κάθε φορά, σε κάθε εργαστήριο, να βλέπουμε ακόμα ένα άτομο μοναχικό να βρίσκει λόγο να χαμογελάσει.»

Μαρία Ηλιοπούλου
Συν-ιδρύτρια & Διαχειρίστρια Έργου, ΑΜΚΕ People Behind 

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας 2022

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας ”

Υποστήριξη Προγραμμάτων & Δράσεων

Higher Incubator Giving Growth and Sustainability (HIGGS) 

5ος Κύκλος | Πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Σημεία Στήριξης”

Πανεπιστήμιο Τρίτης Ηλικίας

ΑΜΚΕ PEOPLE BEHIND

Πρόγραμμα Ψηφιακής και Γνωστικής Ενδυνάμωσης

Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών

Πρόγραμμα «Ανακουφιστική Φροντίδα στο σπίτι»

«Νοσηλεία» 

Συνεργατικός χώρος καινοτομίας και ενδυνάμωσης ασθενών «Patients Hub»

HUMANE Social Enterprise ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Πρόγραμμα Δωρεάς Προϊόντων Υγείας από Ιδιώτες

GIVMED

4ος Κύκλος | Πρόγραμμα «Συμπράττουμε για την Υγεία»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Συμπράττουμε για την Υγεία”

Έργο «Αναδιαρρύθμιση – Ανακαίνιση – Αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών»

Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Πρόγραμμα αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας”

Δασικές Πυρκαγιές: Έκτακτο Πρόγραμμα Πρόληψης, Καταστολής και Αποκατάστασης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Δασικές Πυρκαγιές: Έκτακτο Πρόγραμμα Πρόληψης, Καταστολής και Αποκατάστασης”