ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ›

Μουσείο – Στρατηγείο της Επανάστασης του Θερίσου (1905)

Μουσείο – Στρατηγείο της Επανάστασης του Θερίσου (1905)

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιώαννη Σ. Λάτση υποστήριξε το έργο του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», συγχρηματοδοτώντας τις εργασίες αποκατάστασης, συντήρησης και μουσειακής αναβάθμισης του Μουσείου – Στρατηγείου της Επανάστασης του Θερίσου (1905) στα Χανιά Κρήτης. Το Στρατηγείο στο Θέρισο διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στη νεότερη ιστορία της Κρήτης και από τον Ιούλιο του 2019 λειτουργεί ως σύγχρονος μουσειακός χώρος, υπό τη διαχείριση και φροντίδα του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

 

Κύριος σκοπός του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» είναι η λειτουργία, σε εθνικό επίπεδο, ενός δυναμικού ευρωπαϊκού ερευνητικού και εκπαιδευτικού κέντρου, το οποίο θα αποτελεί έναν κεντρικό θεσμό συντονισμού της έρευνας και μελέτης του έργου και της ζωής του Ελευθέριου Βενιζέλου, καθώς και της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας. Με σημείο αναφοράς την εμβληματική προσωπικότητα του Ελευθέριου Βενιζέλου, το Ίδρυμα ασχολείται με πληθώρα δραστηριοτήτων, όπως η συγκρότηση βιβλιοθήκης και αρχείου, η υλοποίηση ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, οι εκδόσεις, η δημιουργία Μουσείων και η διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, την ανάδειξη και διάδοση του έργου και της παρακαταθήκης του Έλληνα πολιτικού.

 

Το Μουσείο, το οποίο έχει συνδεθεί άρρηκτα με την πολιτική και προσωπική δράση του Ελευθέριου Βενιζέλου, εγκαινιάστηκε επίσημα τον Οκτώβριο του 2019 και περιλαμβάνει μία πλούσια συλλογή κειμηλίων από την περίοδο της Επανάστασης του 1905. Στα εκθέματα της έκθεσης, η οποία εκτείνεται στους δύο ορόφους του κτιρίου, συγκαταλέγεται πρωτότυπο μουσειακό υλικό και πολύτιμα τεκμήρια από το αρχείο του Ιδρύματος, όπως η αυθεντική σημαία-λάβαρο της επανάστασης με την αναγραφή «Θέρισο 1905», μία αυθεντική καθημερινή ενδυμασία Κρητικού του 19ου αιώνα, καθώς και από σημαντικές πρόσφατες δωρεές, όπως δύο τουφέκια που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επανάσταση κ.ά.. Επιπλέον, μέσω εποπτικού υλικού από τις αρχειακές συλλογές του Ιδρύματος, παρουσιάζεται η πορεία της Κρητικής Πολιτείας μέχρι τη 2η φάση της (1898-1908), καθώς και τα σημαντικότερα γεγονότα και πρωταγωνιστές της Επανάστασης του Θερίσου. Εντός του έτους 2020 πρόκειται να εγκατασταθούν στο Μουσείο σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές με διαδραστικό περιεχόμενο για τους επισκέπτες, με σκοπό τη βελτίωση της μουσειακής εμπειρίας τους.

 

  • Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του έως το τέλος του 2019, το Μουσείο δέχθηκε 3.800 επισκέπτες, εκ των οποίων 1.200 μαθητές Γ’ Λυκείου που επισκέφθηκαν το Μουσείο στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ξεναγήσεων.