ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ›

Λειτουργία εργαστηρίων για τη δημιουργία ειδικά προσαρμοσμένων παιχνιδιών για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού

Λειτουργία εργαστηρίων για τη δημιουργία ειδικά προσαρμοσμένων παιχνιδιών για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού
ΕΤΟΣ
2019
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
Challedu

H Challedu σκοπεύει στην αξιοποίηση και διάδοση του παιχνιδιού ως μέσου διαπαιδαγώγησης, αλληλεπίδρασης, και κοινωνικής ενσωμάτωσης ευάλωτων ομάδων και ανάδειξης των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων σε ανθρώπους διαφορετικών νοητικών επιπέδων, ηλικιακών ομάδων, πολιτισμικών και κοινωνικών καταβολών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», η Challedu σε συνεργασία με το Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας, υλοποιεί τη δράση «ABI GAMES- ΣχεδιάΖΟΥΜΕ και παίΖΟΥΜΕ στο ΦΑΣΜΑ του Αυτισμού». Σκοπός είναι η κοινωνικοποίηση και συμπερίληψη παιδιών με αυτισμό παράλληλα με την ευαισθητοποίηση μαθητών, φοιτητών και κατοίκων της Χαλκίδας μέσα από τη δημιουργία ειδικά προσαρμοσμένων παιχνιδιών από την κοινότητα και την εφαρμογή τους στην πράξη.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ που διοργάνωσε η Chaleldu, το κοινό ενημερώθηκε για τον Αυτισμό ενώ παράλληλα παιδιά στο αυτιστικό φάσμα 4-18 ετών είχαν την ευκαιρία να παίξουν και να δημιουργήσουν με μαθητές τυπικής εκπαίδευσης, φοιτητές, γονείς, επαγγελματίες, game-designers και πολίτες. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ δημιουργήθηκαν εξειδικευμένα πρωτότυπα παιχνιδιών τα οποία στη συνέχεια τελειοποιήθηκαν και αποτέλεσαν το εργαλείο συμπερίληψης και ανάπτυξης δεξιοτήτων σε εργαστήρια μεταξύ ειδικών σχολείων, φοιτητών και τυπικών σχολείων. Τέλος, στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα εγχειρίδιο μεθοδολογίας για την ανάπτυξη αντίστοιχων εργαστηρίων καθώς και χρήσης των τελειοποιημένων παιχνιδιών.

  • Στο τριήμερο φεστιβάλ συμμετείχαν 153 ωφελούμενοι και δημιουργήθηκαν 12 νέα πρωτότυπα παιχνίδια για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού (2 παιχνίδια χώρου, 3 digital games και 7 επιτραπέζια)

«Το πρόγραμμα Σημεία Στήριξης έδωσε την ευκαιρία στην Challedu ως νέο οργανισμό να καινοτομήσει υλοποιώντας το πρώτο φεστιβάλ δημιουργίας παιχνιδιών για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού “ABI GAMES FESTIVAL”. Το φεστιβάλ αλλά και τα εργαστήρια που ακολούθησαν συγκέντρωσαν περισσότερους από 150 επωφελούμενους, παράγοντας 12 πρωτότυπα παιχνίδια και ένα εγχειρίδιο. Επιπλέον, συνέβαλε στη δημιουργία συνθηκών για την ένταξη των παιδιών με διαταραχές αυτιστικού φάσματος στην τοπική κοινωνία προσεγγίζοντας έναν διαφορετικό τρόπο για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.»

Ασημίνα Μπρούζου, Ιδρυτικό μέλος, Challedu

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δεύτερος Κύκλος Προγράμματος «Συμπράττουμε για την Υγεία»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Συμπράττουμε για την Υγεία”

Νομική Υποστήριξη Ατόμων που ζουν με HIV/AIDS

Κέντρο Ζωής

Διοργάνωση και λειτουργία πολυαισθητηριακών εργαστηρίων ευαισθητοποίησης παιδιών σχετικά με την τυφλότητα

Διαβάζω για τους Άλλους

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Σημεία Στήριξης”

Δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης παραμυθιών για παιδιά με προβλήματα όρασης

Η ΑΜΥΜΩΝΗ - Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Σημεία Στήριξης”

Λειτουργία εργαστηρίων για τη δημιουργία ειδικά προσαρμοσμένων παιχνιδιών για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού

Challedu

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Σημεία Στήριξης”

Εξοικείωση ατόμων με οπτική αναπηρία με την τέχνη της φωτογραφίας

Liminal - Πρόσβαση στον Πολιτισμό 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Σημεία Στήριξης”

Υλοποίηση προγράμματος εκπαίδευσης στο Judo για παιδιά με αυτιστικού φάσματος διαταραχές και αποφοίτων του ΚΕ.ΘΕ.Α.

Διεπιστημονικό Δίκτυο Ειδικής και Διαπολιτισμικής Αγωγής, INCLUDE

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “Σημεία Στήριξης”