ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ›

Κεντρική Επετειακή Έκθεση 1821-2021

Κεντρική Επετειακή Έκθεση 1821-2021

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα «Πρωτοβουλία 1821-2021» της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και Ιδρυμάτων για τον εορτασμό της εθνικής παλιγγενεσίας, θα είναι ο κύριος χρηματοδότης της Κεντρικής Επετειακής Έκθεσης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, η οποία θα εγκαινιασθεί τον Μάρτιο του 2021 στην έδρα του, στο πλαίσιο του επετειακού προγράμματός του για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Παράλληλα, οι επιμέρους εκθέσεις του Μουσείου σε οκτώ περιφέρειες της χώρας θα χρηματοδοτηθούν από την Εθνική Τράπεζα και τα κοινωφελή ιδρύματα: Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ίδρυμα Λαμπράκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) έχοντας ως αποστολή του τη συλλογή, διάσωση, μελέτη και ανάδειξη κειμηλίων και μαρτυριών σχετικών με τη νεότερη ελληνική ιστορία αποτελεί ένα από τα κυριότερα αποθετήρια ιστορικών κειμηλίων και πηγών έρευνας στη χώρα. Ειδικότερα για την περίοδο Διαφωτισμός-Επανάσταση-Συγκρότηση Ελληνικού Κράτους, με αιχμή το 1821, στο ΕΙΜ φυλάσσεται ο μέγιστος αριθμός σημαντικότατων τεκμηρίων. Με δεδομένο αυτό, το ΕΙΜ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο ενόψει της επετείου αναπτύσσοντας ένα σύνολο δράσεων εθνικής εμβέλειας που αναδεικνύουν πολυδιάστατα τον Αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας με αποκορύφωμα την παρουσίαση της κεντρικής έκθεσης.

Στόχος του Μουσείου είναι μέσω του επετειακού του προγράμματος με τίτλο «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ '21», να ενθαρρύνει τον αναστοχασμό, τον διάλογο και τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, επανασυστήνοντας στο σημερινό κοινό τα κειμήλια των συλλογών του.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση θα χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής Επετειακής Έκθεσης, η οποία θα περιγράφει όλη την ιστορική περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης και θα αναδείξει την προετοιμασία, το ξέσπασμα, την ακτινοβολία και την παρακαταθήκη της μέσα από τα σπάνια κειμήλια και το αρχειακό υλικό του Μουσείου. Η έκθεση θα παρουσιάσει τη θέση της Επανάστασης στη διεθνή συγκυρία, θα εστιάσει στα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές της καθώς και στον ρόλο του Αγώνα στη διαμόρφωση του Ελληνικού κράτους και τη συγκρότηση της εθνικής ταυτότητας. Επιπλέον, για πρώτη φορά μια επετειακή έκθεση για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 θα εμπλουτιστεί με πρωτότυπα διαδραστικά εκπαιδευτικά εκθέματα και ψηφιακές εφαρμογές.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί ως ενιαία αφήγηση προσεγγίζοντας την Επανάσταση με σύγχρονη ματιά και θα αναπτύσσεται σε επτά θεματικές ενότητες:

  1. Πριν σημάνει '21. Υπόβαθρο και προετοιμασία
  2. Τα του δράματος πρόσωπα και γεγονότα
  3. Η ώρα της θάλασσας
  4. Πολιτική και διπλωματία
  5. Αντανακλάσεις του ελληνικού χρόνου
  6. Μια κοινωνία σε πόλεμο
  7. «Γι' αυτά πολεμήσαμε»

 

«Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο έχει χαρακτηριστεί και ως «Κιβωτός της Εθνικής Μνήμης». Η υπόστασή του το κατατάσσει στην πρωτοπορία του εορτασμού των 200 χρόνων του βίου της Ελλάδος, ως ανεξαρτήτου Κράτους. Με εκθέσεις και δράσεις συνθέτει βήμα-βήμα το ψηφιδωτό που αποδίδει τους αγώνες του λαού μας για επιβίωση και ελευθερία. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ενστερνίστηκε και μοιράστηκε με το ΕΙΜ την ιδέα, το πολύτιμο περιεχόμενο της «Εθνικής Κιβωτού» να αναδειχθεί στην έκθεση που θα διοργανώσει στον χώρο του το 2021 ως εμβληματικό γεγονός των εορτασμών της 200ετηρίδας από την Επανάσταση του 1821. Στόχος της έκθεσης είναι να ελκύει αισθητικά, να παρέχει ευχάριστα την πληροφορία, να αξιοποιήσει τις ψηφιακές εφαρμογές, αλλά συγχρόνως να είναι διεισδυτική και πολυεπίπεδη.»

Ευθυμία Παπασπύρου Διευθύντρια, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο