ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ›

Ενίσχυση Λειτουργίας και Διοργάνωση Συναυλιών

Ενίσχυση Λειτουργίας και Διοργάνωση Συναυλιών
ΕΤΟΣ
2018
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων

Σε συνέχεια της ιδρυτικής χρηματοδότησης για τη δημιουργία της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ), το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση παραμένει υποστηρικτής της Ορχήστρας ενισχύοντας τη λειτουργία της για την καλλιτεχνική περίοδο 2018 – 2019.

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, η οποία ιδρύθηκε από τον αρχιμουσικό Διονύση Γραμμένο, αποτελείται από νέους μουσικούς απ’ όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και Έλληνες και Ελληνίδες μουσικούς που ζουν στο εξωτερικό. Αποσκοπεί, κυρίως, στον εντοπισμό, την καθοδήγηση, την εκπαίδευση και την ανάδειξη νέων ταλαντούχων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης σολίστ και εξαρχόντων των ελληνικών, αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών. Η συμμετοχή στην ορχήστρα είναι δωρεάν, ενώ καλύπτονται όλα τα έξοδα για τη μετακίνηση και τη διαμονή των μουσικών.

Βασικό στοιχείο της λειτουργίας της ΕΛΣΟΝ αποτελούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται στο νεανικό κοινό, όπως για παράδειγμα η ανοιχτή γενική πρόβα της Ορχήστρας, την οποία έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μαθητές όλων των ηλικιών.

  • Κατά τη διάρκεια του 2018, οι 45 νέες και νέοι μουσικοί της ορχήστρας, συμμετείχαν σε 5 συναυλίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

«Νομίζω πως η δύναμη της ΕΛΣΟΝ είναι η όρεξη, το πάθος και η ενέργεια που έχουν όλοι οι συμμετέχοντες. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις στα μάτια των συναδέλφων τη δίψα για μουσική. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος, ώστε να συμμετέχω στην ορχήστρα, σε συνδυασμό φυσικά με την εκτίμηση που τρέφω στον αρχιμουσικό Διονύση Γραμμένο, ο οποίος είναι εξαιρετικά ταλαντούχος και έχει τη δύναμη να οδηγήσει το σύνολο σε υψηλό επίπεδο.»

Νικόλαος Πρεβεζιάνος, Βιολοντσέλο (26 ετών), Κορυφαίος τσελίστας της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

«Άκουσα την ΕΛΣΟΝ πρώτη φορά πέρυσι, μέσα από ένα βίντεο που είχαν κοινοποιήσει διάφορα μέλη της στο Facebook. Από την πρώτη στιγμή μου τράβηξε την προσοχή. Ήταν κάτι πολύ διαφορετικό απ’ όσα έχω δει και ακούσει σε νεανικές ορχήστρες στον Ελλαδικό χώρο. Η προσπάθεια της ΕΛΣΟΝ να φτιάξει μία νεανική ορχήστρα ευρωπαϊκών προδιαγραφών σε μία εποχή δύσκολη, μοιάζει στα μάτια μου ένα γιγαντιαίο εγχείρημα, το οποίο ήδη βλέπω να αποφέρει καρπούς. Κι αυτό είναι τόσο αξιοθαύμαστο όσο και συγκινητικό.»

Αναστασία-Άρτεμις Δημοπούλου, Βιολί (23 ετών), Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

«Η ΕΛΣΟΝ αποτελεί μία νέα προσπάθεια για τη χώρα μας και είμαι πραγματικά πολύ ευτυχής που μου δίνεται η ευκαιρία να είμαι μέλος της προσπάθειας αυτής! Από τις πρώτες συναυλίες της πρώτης περιόδου της ορχήστρας, μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση το επίπεδο των μουσικών της, ο επαγγελματισμός που υπάρχει, αλλά και το γενικό κλίμα. Πραγματικά είναι μία ορχήστρα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχες ορχήστρες του εξωτερικού. Είμαι πολύ χαρούμενος να δω τι θα φέρει η νέα σεζόν!»

Ανδρέας Ανθόπουλος, Φαγκότο (22 ετών), Ακαδημία Τεχνών της Βρέμης, Γερμανία

 

Δείτε εδώ στιγμιότυπα από το «Γκαλά Μότσαρτ» στις 30 Ιουνίου:

Απενεργοποιημένο περιεχόμενο. Δίνοντας συγκατάθεση για τα cookies το περιεχόμενο θα εμφανιστεί.