ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ›

Ενίσχυση Λειτουργίας & Προγραμμάτων για Ειδικά Σχολεία και Επισκέπτες με Δυσκολίες Πρόσβασης

Ενίσχυση Λειτουργίας & Προγραμμάτων για Ειδικά Σχολεία και Επισκέπτες με Δυσκολίες Πρόσβασης
ΕΤΟΣ
2019
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
Μουσείο Μπενάκη 

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής του για την υλοποίηση δράσεων πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, υποστήριξε τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Μπενάκη, τα οποία απευθύνονται σε μαθητές ειδικών σχολείων, καθώς και σε επισκέπτες με δυσκολίες πρόσβασης. Μέσω των ειδικά σχεδιασμένων προγραμμάτων οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις συλλογές, τα αρχεία και τις επιλεγμένες εκθέσεις του Μουσείου και να εξοικειωθούν με ποικίλες μορφές τέχνης, συμμετέχοντας σε δημιουργικές δράσεις.

Οι παρακάτω επιμέρους δράσεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου:
 

Εκπαιδευτικά Προγράμματα για Μαθητές Ειδικών Σχολείων

«Μια μέρα με τα Παιχνίδια»

Στο πλαίσιο του προγράμματος, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών, μέσω δραστηριοτήτων που βασίζονται στη διαδραστικότητα και τη βιωματική μάθηση.

  • Εντός του 2019 πραγματοποιήθηκαν 20 εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία παρακολούθησαν 198 μαθητές.

«Βλέπω, Αγγίζω, Αισθάνομαι τη ζωή και την τέχνη, μέσα στη Νεοελληνική Συλλογή»

Το πρόγραμμα προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση της παραδοσιακής ζωής και τέχνης, βασισμένη στη διαδραστικότητα, τα πολυαισθητηριακά ερεθίσματα και τη βιωματική μάθηση. Τα παιδιά συμμετέχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες, περιηγούνται στη Νεοελληνική Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού και, προσεγγίζοντας με όλες τους τις αισθήσεις τα επιλεγμένα αντικείμενα, εντοπίζουν ομοιότητες και διαφορές με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

  • 77 παιδιά συμμετείχαν σε 6 εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν εντός του 2019.

«Πρόσωπα σε κύκλο»

Στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον εικαστικό Χρήστο Μητά, οι πίνακες και τα γλυπτά της Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα συνδυάζονται σε μία διαφορετική διαδρομή με θέμα τη φιλία και τις ανθρώπινες σχέσεις εντός της οικογένειας και της ευρύτερης κοινότητας. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με ευφάνταστους τρόπους, να ανακαλύψουν τις δυνατότητες των χεριών ή της κίνησής τους και να διαμορφώσουν την αισθητική τους αντίληψη.

  • Κατά το πρώτο διάστημα υλοποίησης του προγράμματος το 2019, 25 παιδιά παρακολούθησαν το πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα για Ενήλικες με Απώλεια Όρασης

«Βλέποντας με τις Αισθήσεις»

Το μηνιαίο πρόγραμμα περιηγήσεων και εργαστηρίων απευθύνεται σε επισκέπτες με μειωμένη όραση ή τυφλότητα και τους συνοδούς τους και τους προσκαλεί να γνωρίσουν το Μουσείο μέσα από αναλυτικές λεκτικές περιγραφές και αφηγήσεις βασισμένες στην αφή, την κίνηση, τον ήχο και τις ιστορίες πίσω από τα εκθέματα.

  • 116 συμμετέχοντες παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε 4 διαφορετικούς χώρους του Μουσείου Μπενάκη.