ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ›

Ενίσχυση Λειτουργίας & Διοργάνωση Συναυλιών 2020

Ενίσχυση Λειτουργίας & Διοργάνωση Συναυλιών 2020

Σε συνέχεια της ιδρυτικής χρηματοδότησης για τη δημιουργία της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ) το 2017, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε τη λειτουργία της Ορχήστρας και τη διοργάνωση συναυλιών της κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020.

Η ΕΛΣΟΝ, η οποία ιδρύθηκε από τον αρχιμουσικό Διονύση Γραμμένο και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Ορχηστρών Νέων, αποτελείται από νέους μουσικούς από την Ελλάδα καθώς και από Έλληνες μουσικούς που διαμένουν στο εξωτερικό. Βασικός σκοπός της είναι ο εντοπισμός, η καθοδήγηση, η εκπαίδευση και η ανάδειξη νέων ταλαντούχων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση παγκοσμίου φήμης σολίστ και εξαρχόντων ελληνικών, αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών. Η ΕΛΣΟΝ στοχεύει να γίνει το φυτώριο ανάδειξης των νέων μουσικών και να τους παρέχει πολύτιμη εμπειρία συνύπαρξης και συνεργασίας εντός ενός μεγάλου μουσικού συνόλου, όπως είναι μία ορχήστρα.

Η συμμετοχή στην ορχήστρα είναι δωρεάν, κατόπιν ακρόασης, ενώ καλύπτονται όλα τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των μουσικών. Κύριο χαρακτηριστικό της δραστηριότητας της ΕΛΣΟΝ είναι επίσης η υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων, με στόχο την επαφή του νεανικού κοινού με τη συμφωνική μουσική και τις αξίες που πρεσβεύει. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται σε μαθητές όλων των ηλικιών, αλλά και σε νέους ανεξάρτητους μουσικούς, και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα παρακολούθησης της ανοιχτής γενικής πρόβας της Ορχήστρας καθώς και τη γνωριμία με την Ορχήστρα στον χώρο δοκιμών της. Παράλληλα, οι μουσικοί της ΕΛΣΟΝ εκπροσωπούν την Ορχήστρα στο εξωτερικό, συμπράττοντας κάθε φορά με τις αντίστοιχες Εθνικές Ορχήστρες Νέων της κάθε χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής MusXchange που συγχρηματοδοτείται από το Creative Europe Programme της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η τρίτη καλλιτεχνική περίοδος της ΕΛΣΟΝ ξεκίνησε με τη συναυλία, τον Ιανουάριο του 2020, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όπου παρουσιάστηκαν έργα των Γιόχαν Σεμπάστιαν και Καρλ Φίλιπ Εμάνουελ Μπαχ και του Λέος Γιάνατσεκ, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Διονύση Γραμμένου και με προσκεκλημένους δύο διακεκριμένους σολίστ, την Αλεξάνδρα Σουμ στο βιολί και τον Όθωνα Γκόγκα στο φλάουτο. Τον Μάιο του 2020, μετά από μία μακρά περίοδο κοινωνικής αποστασιοποίησης, ένα κουαρτέτο εγχόρδων της ΕΛΣΟΝ με τη συμμετοχή του καλλιτεχνικού της διευθυντή στο κλαρινέτο, υποδέχθηκε ταξιδιώτες, επισκέπτες και εργαζομένους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» με κλασικά έργα, έχοντας στόχο να γεμίσει με μουσική τους χώρους του αεροδρομίου, σηματοδοτώντας έτσι την επανεκκίνηση των πολιτιστικών δράσεων που προσφέρει στους επισκέπτες του. Η καλλιτεχνική περίοδος ολοκληρώθηκε με τη σύμπραξη της ΕΛΣΟΝ με τον διεθνούς φήμης μαέστρο Γιοχάννες Ντέμπους για την ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση της 1ης Συμφωνίας του Γκούσταβ Μάλερ, η οποία έλαβε χώρα στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον Ιούλιο του 2020.

«Πριν μερικά χρόνια ο Διονύσης μου ζήτησε να γίνω μέλος του Επίτιμου Συμβουλίου της ΕΛΣΟΝ και ένιωσα ιδιαίτερα περήφανος και χαρούμενος που με την εμπειρία, το ταλέντο και τον ενθουσιασμό του δημιούργησε ένα νέο πρότζεκτ για την Ελλάδα, δίνοντας την ευκαιρία σε ταλαντούχους νέους μουσικούς να λάμψουν, να εξελιχθούν και να γίνουν πρεσβευτές της χώρας τους. Είμαι πολύ χαρούμενος που μου δόθηκε η δυνατότητα να είμαι εδώ και να δουλεύω με τους νέους αυτούς μουσικούς που συναντιούνται για αυτά τα υπέροχα πρότζεκτ.»

Γιοχάννες Ντέμπους

Μαέστρος, Μουσικός Διευθυντής της Canadian Opera Company

«Ακούγοντας από φίλους μουσικούς για το επίπεδο της ΕΛΣΟΝ, από την πρώτη στιγμή μου τράβηξε την προσοχή, καθώς ήταν κάτι αρκετά διαφορετικό από όσα έχω ακούσει και έχω δει σε νεανικές ορχήστρες στην Ελλάδα. Είμαι πολύ χαρούμενη που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω σε μια ορχήστρα τέτοιου επιπέδου και φαντάζομαι τον εαυτό μου στο άμεσο μέλλον δημιουργικότερο και πιο ώριμο μουσικά χάρη στη συμμετοχή μου στην ΕΛΣΟΝ. Ανυπομονώ να αποκτήσω περισσότερες εμπειρίες, να επεκτείνω το ορχηστρικό μου ρεπερτόριο και να διευρύνω τους καλλιτεχνικούς μου ορίζοντες σε συνεργασία με τους μουσικούς της, τους προσκεκλημένους σολίστες και τον μαέστρο.»

Ευδοξία Μέτσο, Τσέλο (22 ετών)

Μουσική Ακαδημία του Μάλμε, Σουηδία

«Ως μέλος της ΕΛΣΟΝ νιώθω ότι μπορώ να ονειρεύομαι και να οραματίζομαι. Ονειρεύομαι να ερμηνεύουμε μουσική που σταματά τους δείκτες των ρολογιών και κόβει την ανάσα των ακροατών. Ως εκπρόσωποι μιας χώρας που αγωνίζεται επάξια να αναδείξει τη σύγχρονη πολιτισμική της ταυτότητα, οραματίζομαι με την ΕΛΣΟΝ να αποκαλύπτουμε το θαύμα της τέχνης μας σε ιστορικές αίθουσες της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους. Φαντάζομαι τον εαυτό μου στο άμεσο μέλλον σοφότερο και δημιουργικότερο μουσικό χάρη στη συμμετοχή μου στην Ορχήστρα.»

Σοφία Χελιδόνη, Bιολί (22 ετών)

Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας, Γερμανία

«Είναι η πρώτη μου φορά στην Ελλάδα και είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό να ανακαλύπτεις μια χώρα μέσα από τη νέα γενιά της και ειδικά μέσω της μπαρόκ μουσικής. Δουλέψαμε πολύ μαζί με τους νέους μουσικούς και πιστεύω ότι έμαθαν πολλά, όπως κι εγώ επίσης. Αυτή είναι πάντα μια αμφίδρομη διαδικασία. Πρόκειται για πολύ καλά παιδιά με μεγάλες δυνατότητες, ιδιαίτερη ευγένεια και δίψα για μάθηση. Θα έλεγα στους νέους μουσικούς αυτής της καταπληκτικής Ορχήστρας Νέων να έχουν πάντα περιέργεια, να διαβάζουν, να πηγαίνουν στο θέατρο, να εξερευνούν. Μουσική μπορεί να μάθει κανείς από τους πάντες και από τα πάντα και είναι πολύ σημαντικό να μην επικεντρώνεται κανείς μόνο στις νότες που βλέπει στην παρτιτούρα, αλλά να έχει μια ευρεία οπτική για όλο το φάσμα της μουσικής από τον Μεσαίωνα ως σήμερα. Αυτή είναι η συμβουλή μου.»

Αλεξάνδρα Σουμ

Σολίστ, Βιολί

  • Στα 3 χρόνια λειτουργίας της ΕΛΣΟΝ περισσότεροι από 150 μουσικοί από 26 πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού έχουν επιλεγεί, κατόπιν ακροάσεων, για να συμμετάσχουν με την ορχήστρα στις 10 συναυλίες που διοργανώθηκαν, ενώ περισσότεροι από 1.500 μαθητές έλαβαν μέρος στις εκπαιδευτικές της δράσεις.