ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ›

Ενίσχυση Λειτουργίας & Διοργάνωση Συναυλιών

Ενίσχυση Λειτουργίας & Διοργάνωση Συναυλιών
ΕΤΟΣ
2019
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων

Σε συνέχεια της ιδρυτικής χρηματοδότησης για τη δημιουργία της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ) το 2017, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστήριξε τη λειτουργία της Ορχήστρας και τη διοργάνωση συναυλιών της κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2018-2019.

 

Η ΕΛΣΟΝ, η οποία ιδρύθηκε από τον αρχιμουσικό Διονύση Γραμμένο, αποτελείται από νέους μουσικούς από την Ελλάδα καθώς και από Ελληνίδες και Έλληνες μουσικούς που διαμένουν στο εξωτερικό. Βασικός σκοπός της είναι ο εντοπισμός, η καθοδήγηση, η εκπαίδευση και η ανάδειξη νέων ταλαντούχων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση παγκοσμίου φήμης σολίστ και εξαρχόντων των ελληνικών, αλλά και μεγάλων ευρωπαϊκών ορχηστρών. Η ΕΛΣΟΝ στοχεύει να γίνει το φυτώριο ανάδειξης των νέων μουσικών και να τους παρέχει πολύτιμη εμπειρία συνύπαρξης και συνεργασίας εντός ενός μεγάλου μουσικού συνόλου, όπως είναι μία ορχήστρα. Η συμμετοχή στην ορχήστρα είναι δωρεάν, κατόπιν ακρόασης, ενώ καλύπτονται όλα τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των μουσικών.

 

Κύριο χαρακτηριστικό της δραστηριότητας της ΕΛΣΟΝ είναι η υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων και η δωρεάν πρόσβαση στις συναυλίες της, με στόχο την επαφή του νεανικού κοινού με τη συμφωνική μουσική και τις αξίες που πρεσβεύει. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται σε μαθητές όλων των ηλικιών, αλλά και σε νέους ανεξάρτητους μουσικούς, και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα παρακολούθησης της ανοιχτής γενικής πρόβας της Ορχήστρας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τη γνωριμία με την Ορχήστρα στον χώρο δοκιμών της.

 

Εντός του 2019, το έργο της ΕΛΣΟΝ αναγνωρίστηκε διεθνώς καθώς επιλέχθηκε να συμμετέχει ως μέλος στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Ορχηστρών Νέων. Μεταξύ άλλων, μέσω αυτής της συνεργασίας δίνεται η ευκαιρία στους μουσικούς της ΕΛΣΟΝ να εκπροσωπούν την Ορχήστρα στο εξωτερικό, συμπράττοντας κάθε φορά με τις αντίστοιχες Εθνικές Ορχήστρες Νέων της κάθε χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής MusXchange που συγχρηματοδοτείται από το Creative Europe Programme της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. '

 

Με τη συναυλία «ΕΛΣΟΝ Reworks» όπου παρουσιάστηκαν πρωτότυπα έργα και παραλλαγές του Αλέξανδρου Λιβιτσάνου για συμφωνική ορχήστρα, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά όργανα και τη συναυλία με Μουσική Δωματίου και Ορχήστρα Εγχόρδων της ΕΛΣΟΝ, ολοκληρώθηκε η δεύτερη καλλιτεχνική περίοδος της ΕΛΣΟΝ. Οι δύο συναυλίες πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο και Μάρτιο του 2019 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αντίστοιχα.

 

  • Κατά τη διάρκεια του 2019, 64 νέες και νέοι μουσικοί της ορχήστρας συμμετείχαν στις 2 συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα.
  • Στα 2 χρόνια λειτουργίας της ΕΛΣΟΝ πάνω από 100 μουσικοί έχουν επιλεγεί, κατόπιν ακροάσεων, να συμμετάσχουν με την ορχήστρα στις 8 συναυλίες που διοργανώθηκαν, ενώ περισσότεροι από 1.500 νέες και νέοι έλαβαν μέρος στις εκπαιδευτικές της δράσεις.

 

«Η ορχήστρα μας αποτελείται από νέους Έλληνες μουσικούς της Ελλάδας και του εξωτερικού με μεγάλη διάθεση για δουλειά. Η συνεργασία μεταξύ μας αλλά και με τον Μαέστρο είναι εξαιρετική και δουλεύουμε μέσα σε μια πολύ ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα. Στην ορχήστρα αυτή έχω μάθει να μπορώ να ακούω τους άλλους και να προσαρμόζομαι σε ένα σύνολο, ώστε να λειτουργώ καλύτερα μέσα σε αυτό. Πέρα από αυτό, έχω ήδη αποκτήσει ένα διαφορετικό και σημαντικό ρεπερτόριο, με το οποίο δε θα είχα επαφή παίζοντας μόνο ως σολίστας. Είμαι ενθουσιασμένος με όσα έχει καταφέρει η ορχήστρα μας μέχρι τώρα, αλλά και για αυτά που φαντάζομαι ότι μπορεί να δημιουργήσει στο άμεσο μέλλον και είμαι σίγουρος ότι θα έχει μια λαμπρή πορεία, γεμάτη επιτυχίες.»

Γιώργος Μπάνος, Bιολί (20 ετών)

Ακαδημία Μπάρενμποϊμ-Σαΐντ, Γερμανία

 

«Το βίντεο της εναρκτήριας συναυλίας της ΕΛΣΟΝ που έκανε ιδιαίτερα έντονη την παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με έκανε να πληροφορηθώ για την ύπαρξη της τότε νεοϊδρυθείσας ορχήστρας. Στην πρώτη μου πρόβα με την ΕΛΣΟΝ, ο επαγγελματισμός των μελών της ορχήστρας με έκαναν από το πρώτο λεπτό να αισθανθώ πως βρίσκομαι σε μια επαγγελματική ορχήστρα και όχι σε μια ορχήστρα νέων. Επίσης, το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, το οποίο επήλθε από την πρώτη μόλις πρόβα, σε διάστημα δηλαδή μερικών ωρών, με εντυπωσίασε τόσο ώστε να είναι βαθιά χαραγμένη στην μνήμη μου αυτή η πρώτη μου γνωριμία με την ορχήστρα, λεπτό προς λεπτό έναν χρόνο μετά και για πολλά χρόνια ακόμα.»

Μαρία Σκανδάλη, Βιολοντσέλο (26 ετών)

Βασιλικό Ωδείο της Χάγης, Ολλανδία