ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ›

Έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου στην αρχαία τέχνη»

Έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου στην αρχαία τέχνη»
ΕΤΟΣ
2018
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Ίδρυμα υποστήριξε τη διοργάνωση της περιοδικής έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου στην αρχαία τέχνη», η οποία αποτελεί το τρίτο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας που σχεδιάστηκε για να τιμήσει την επέτειο των 150 χρόνων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τη θεμελίωση του εμβληματικού κτηρίου που το στεγάζει.

Η τριλογία άνοιξε το 2015 με την έκθεση «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος-19ος αιώνας», όπου, μεταξύ άλλων, αναδείχθηκε το πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε η ανάγκη για την ίδρυση του Εθνικού Μουσείου, και συνεχίστηκε με τις «Οδύσσειες», μία έκθεση που αποτύπωσε αφαιρετικά και συμβολικά τη διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου για δημιουργία και εξέλιξη. Το εκθεσιακό αφήγημα της τρίτης κατά σειρά έκθεσης, η οποία διήρκεσε από τις 26 Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, αρθρώνεται σε τέσσερα μέρη και αναδεικνύει τις διαφορετικές εκφράσεις αισθητικής σε ετερογενή κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα από τη νεολιθική περίοδο μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, αξιοποιώντας το εξαιρετικά ευρύ χρονολογικό φάσμα που καλύπτουν οι συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Την έκθεση πλαισίωσαν καθ’ όλη τη διάρκειά της πολλά πειραματικά εργαστήρια. Επιστήμονες, καλλιτέχνες και τεχνίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό προσέφεραν την ειδική τους γνώση για να εξηγήσουν στους επισκέπτες τις πειραματικές τους προσεγγίσεις στην υφαντική της νεολιθικής περιόδου, το ένδυμα στο Αιγαίο κατά τη δεύτερη χιλιετία π.Χ., τη μυκηναϊκή ενδυμασία, την πολυχρωμία των αρχαίων γλυπτών και την απόδοση του Ωραίου στην αρχαία ελληνική μουσική.

  • 340 αρχαιότητες από τις πλούσιες συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σε συνδυασμό με σύγχρονα ψηφιακά μέσα, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης.
  • 380.941 άτομα επισκέφθηκαν την έκθεση κατά το διάστημα Ιούνιος – Δεκέμβριος 2018.