ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ›

Έκθεση «Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο»

Έκθεση «Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο»
ΕΤΟΣ
2018
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
Μουσείο Μπενάκη 

Τον Μάρτιο του 2018 εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη έκθεση αφιερωμένη στον σημαντικό Ελβετό φωτογράφο Fred Boissonnas, η οποία διήρκεσε για δύο μήνες και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Ο Ελβετός φωτογράφος Frédéric (Fred) Boissonnas (1858-1946) προσκλήθηκε στην Αίγυπτο το 1929 από τον βασιλιά Φουάντ Α΄ προκειμένου να συγκεντρώσει φωτογραφικό υλικό για την πολυτελή έκδοση με τίτλο Égypte [Αίγυπτος] (Γενεύη, 1932). Με συνοδοιπόρο τον συμπατριώτη του εκδότη και συγγραφέα Paul Trembley, περιηγήθηκε τη χώρα για έντεκα μήνες δημιουργώντας φωτογραφικές εικόνες οι οποίες αναφέρονταν τόσο στη μακραίωνη ιστορία της χώρας όσο και στην ταυτότητα του νεοσύστατου αιγυπτιακού κράτους.

Τον Μάιο του 1933 ο Fred Boissonnas επέστρεψε στην Αίγυπτο για την τελευταία, όπως αποδείχθηκε, φωτογραφική του αποστολή. Επισκέφθηκε για δεύτερη φορά τη χερσόνησο του Σινά και τη Μονή Αγίας Αικατερίνης, ακολουθώντας τη διαδρομή των Ισραηλιτών έτσι όπως καταγράφεται στη βιβλική «Έξοδο». Οι εικόνες από το ταξίδι αυτό καθώς και οι εκτενείς χειρόγραφες σημειώσεις που κράτησε θα παρείχαν το υλικό για μία νέα έκδοση, παρόμοια με το Égypte, στην οποία δόθηκε ο προσωρινός τίτλος Au Sinaï [Στο Σινά]. Παρά τις προσπάθειες του Boissonnas, το βιβλίο δεν εκδόθηκε ποτέ.

Η έκθεση «Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο» επικεντρώθηκε στο φωτογραφικό του έργο για τα δυο αυτά βιβλία, διερευνώντας οπτικά, από τη μια πλευρά, τις σύνθετες αφηγήσεις του νεοσυσταθέντος αιγυπτιακού κράτους (μετά τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από τη Βρετανία) και, από την άλλη, την αναζήτηση έμπνευσης από τον ίδιο τον φωτογράφο στην έρημο του Σινά. Την έκθεση επιμελήθηκαν η κα Oriana Baddeley, τακτική καθηγήτρια στην Ιστορία της Τέχνης και Διευθύντρια Ερευνών, University of the Arts London, η κα Ewelina Warner, Επιστημονική Βοηθός και Συντονίστρια, Ερευνητική Μονάδα Ligatus, University of the Arts London και ο κ. Γιώργης Μαγγίνης, Επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη.

  • 4.021 επισκέπτες δέχθηκε η έκθεση.
  • 6 ξεναγήσεις πραγματοποιήθηκαν στην έκθεση με τη συμμετοχή 170 ατόμων συνολικά.

 

«Η έκθεση “O Fred Boissonnas στην Αίγυπτο” σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα χάρη στην ενθουσιώδη συνεργασία των συνδιοργανωτών, των επιμελητών και του χρηματοδότη. Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του Ελβετού δημιουργού, αλλά και η γοητεία της Αιγύπτου σε μια κομβική στιγμή της ιστορίας της, όταν ακροπατούσε ανάμεσα στην παράδοση και τη νεωτερικότητα, αναδείχθηκαν από τα εναργή κείμενα, τον τολμηρό σχεδιασμό (που περιελάμβανε πανοραμικές εντυπώσεις τοπίων της σιναϊτικής ερήμου) κι ένα βίντεο που ταξίδευε τους επισκέπτες στη Μονή Αγίας Αικατερίνης μέσα από τα λόγια του Boissonnas.»

Δρ. Γιώργης Μαγγίνης, Επιστημονικός Διευθυντής, Μουσείο Μπενάκη