ΤΕΧΝΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ›

Δημιουργία Ιστοσελίδας για τη Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Στερεάς Ελλάδας

Δημιουργία Ιστοσελίδας για τη Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Στερεάς Ελλάδας
ΕΤΟΣ
2018
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
Σωματείο Διάζωμα 

Σε συνέχεια της στήριξης του έργου του Σωματείου Διάζωμα για την ανάδειξη και προστασία των μνημείων μέσω του θεσμού του εταιρικού μέλους, το Ίδρυμα συνέβαλε στην υλοποίηση του Προγράμματος Πολιτιστικής – Περιβαλλοντικής Διαδρομής στη Στερεά Ελλάδα: «Τα Μονοπάτια της Ιστορίας – Διαδρομές Φύσης και Πολιτισμού». Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα και βασικός του στόχος είναι η διαμόρφωση ενός πλήρους και επώνυμου προϊόντος πολιτιστικού τουρισμού μέσω του οποίου θα αναδειχθούν τα αξιοθέατα της Περιφέρειας.

Τα μνημεία και αξιοθέατα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με εξαίρεση τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, παραμένουν άγνωστα στην πλειοψηφία του πληθυσμού που επισκέπτονται τη χώρα μας. Ένας ακόμη βασικός σκοπός της Διαδρομής είναι η προσέλκυση δυνητικών τουριστών και επισκεπτών και κυρίως τουριστών ειδικών ενδιαφερόντων, ώστε να ωφεληθούν οι εγκατεστημένες στην περιοχή επιχειρήσεις καταλυμάτων, εστίασης και αναψυχής, καθώς και οι παραγωγοί προϊόντων αγροδιατροφής, οι βιοτεχνίες και βιομηχανίες και επίσης οι παραγωγοί σύγχρονων πολιτιστικών προϊόντων.

 Ως κύριοι κόμβοι που προσδιορίζουν  την ταυτότητα της Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Διαδρομής της Στερεάς Ελλάδας επελέγησαν οι παρακάτω περιοχές:

  1. Κόμβος Χαλκίδας - Ερέτριας (Εύβοια),
  2. Κόμβος Δελφών (Παρνασσός),
  3. Κόμβος Καρπενησίου (Ευρυτανία),
  4. Κόμβος Θερμοπυλών (Καμένα Βούρλα –Λαμία – Κάστρο Λαμίας),
  5. Κόμβος Θήβας,
  6. Κόμβος Ορχομενού,
  7. Σκύρος.

 

  • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουν καταγραφεί 1.051 κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, εκ των οποίων 2, ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών και η Μονή του Οσίου Λουκά, είναι καταγεγραμμένοι στον Κατάλογο Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO).

 

  • Συνολικά στη Στερεά Ελλάδα λειτουργούν 19 μουσεία και συλλογές του Υπουργείου Πολιτισμού και περισσότερα από 21 μουσεία άλλων φορέων.