ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ›

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση Στρατηγικός Εταίρος του Προγράμματος Crowdfunding Act4Greece

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση Στρατηγικός Εταίρος του Προγράμματος Crowdfunding Act4Greece
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
01 Φεβ. 16
ΠΥΛΩΝΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση συμμετέχει ως στρατηγικός εταίρος στo πρόγραμμα crowdfunding, Act4Greece, που αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας.Το Act4Greece, που έχει ως στόχο τη χρηματοδότηση και προώθηση δράσεων, κοινωνικών και αναπτυξιακών, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, παρουσία του Πρωθυπουργού κυρίου Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μελά της Εθνικής Τράπεζας.

Ακολουθεί απόσπασμα από το δελτίο τύπου:

Το Act4Greece (πλατφόρμα Crowdfunding) πραγματοποιείται με τη στρατηγική συνεργασία φορέων και ιδρυμάτων, αναγνωρισμένου κύρους και προσφοράς, όπως το κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννης Λάτσης, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα στηρίξει 4 δράσεις και συγκεκριμένα:

 1. Σχολικά γεύματα σε μαθητές δημοτικών σχολείων στη Δυτική Αττική
 2. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ανθρωπιστική βοήθεια σε ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
 3. Εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικτυακή εφαρμογή με θέμα την ελληνική Επανάσταση του 1821
 4. Εκσυγχρονισμό των υποδομών του θεάτρου τέχνης.

Η Εθνική Τράπεζα, είναι από τις λίγες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τράπεζες που διαχειρίζεται πλατφόρμα Crowdfunding, ένα πολυσυμμετοχικό μέσο που στοχεύει στη συγκέντρωση πόρων από ιδρύματα, οργανισμούς, εταιρίες και μεμονωμένα άτομα, εντός και εκτός Ελλάδος, για την προώθηση και υλοποίηση συγκεκριμένου έργου, δράσης, ιδέας.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος Act4Greece (πλατφόρμα Crowdfunding), η Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Τ. Κατσέλη, επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Η  Εθνική Τράπεζα, που γιορτάζει φέτος τα 175 χρόνια από την ίδρυσή της, με  τον δυναμισμό της και την ευαισθησία της στα μηνύματα των καιρών, παίρνει την πρωτοβουλία για να γεννηθεί το Πρόγραμμα «Act4Greece». Η πρωτοβουλία αυτή υπηρετεί ένα όραμα:

 • μιας Ελλάδας με βιώσιμο μέλλον,
 • μιας κοινωνίας ανοιχτών οριζόντων και ίσων ευκαιριών,
 • μιας οικονομίας  που η ανάπτυξη θα είναι κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη και συμβατή με την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων,
 • μιας νέας γενιάς που θα βρίσκει ανοιχτές πόρτες και θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τις ιδέες της στην πράξη,
 • ενός νέου σύγχρονου και βιώσιμου  αναπτυξιακού μοντέλου που στηρίζεται σε  παραγωγικούς και ενεργούς πολίτες, και τέλος
 • ενός τραπεζικού συστήματος που στέκεται δίπλα στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία ιδιαίτερα όταν αυτή δοκιμάζεται. Βασικό εργαλείο που συνιστά την  καινοτομία που βρίσκεται στον «σκληρό πυρήνα»

αυτής της πρωτοβουλίας είναι η συμμετοχική χρηματοδότηση, δηλαδή το crowdfunding. Η συμμετοχική χρηματοδότηση είναι μία νέα δημοφιλής μέθοδος για την άντληση κεφαλαίων από μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων, κατά κύριο λόγο μέσω του διαδικτύου αλλά, στη δική μας περίπτωση, και μέσω υποκαταστημάτων της Τράπεζας. Κάθε συνεισφορά, ανεξαρτήτως ποσού, από 1 έως πολλά ευρώ είναι ευπρόσδεκτα μέχρις ότου επιτευχθεί ο στόχος και υλοποιηθεί η δράση. Σύνθημά μας :«Η δύναμη των πολλών στην πράξη». Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε σήμερα.  Μέσω του «Act4Greece» καθίσταται εφικτή  η χρηματοδότηση επιμέρους δράσεων  σε επτά κοινωνικούς και αναπτυξιακούς τομείς:

 • της πρόνοιας, υγείας & αλληλεγγύης,
 • κοινωνικής οικονομίας & επιχειρηματικότητας,
 • πολιτισμού & πολιτιστικής επιχειρηματικότητας,
 • περιβάλλοντος & αειφορίας,
 • έρευνας, εκπαίδευσης & κατάρτισης,
 • νεανικής & καινοτόμου επιχειρηματικότητας, και
 • αθλητισμού.

Η ψηφιακή πλατφόρμα του Act4Greece επιτρέπει τη δημιουργία συνεργιών, κινητοποιεί πρόσθετους πόρους προς την ίδια κατεύθυνση, μεγαλύτερη μόχλευση και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Αυτό είναι το δεύτερο μήνυμα που θέλουμε να βγει σήμερα: Η συνεργασία, η συνέργια, η συνεννόηση, η σφυρηλάτηση σχέσεων εμπιστοσύνης αποτελούν προϋπόθεση κάθε μεγάλης επιτυχίας. Όσο πιο πολλές δυνάμεις ενωθούν, τόσο καλύτερο και τόσο μεγαλύτερο θα είναι αυτό που θα πετύχουμε. Γι αυτό και η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους. Κανείς δεν περισσεύει. Όλοι μπορούν να γίνουν μέρος αυτής της προσπάθειας. Της προσπάθειας να πετύχουμε απτά, μετρήσιμα και χειροπιαστά αποτελέσματα. Να στηρίξουμε συνανθρώπους μας και παιδιά που έχουν ανάγκη. Να δώσουμε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Να στηρίξουμε πρωτοπόρες και καινοτόμες ιδέες. Να δημιουργήσουμε ένα νέο αφήγημα, μια νέα εικόνα της Ελλάδας στα μάτια ολόκληρου του κόσμου».

Ο Γραμματέας Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση κ. Δημήτρης Αφεντούλης, μεταξύ άλλων επεσήμανε:

«H συμμετοχή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση στην πρωτοβουλία Act4Greece επισφραγίζει τη διαρκή και συστηματική στρατηγική του Ιδρύματός μας να ενισχύει τις συλλογικές δράσεις και να συμβάλλει με κάθε τρόπο στο νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας. Η νέα αυτή πορεία προόδου της χώρας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στα παραδοσιακά πρότυπα κοινωφελών πρακτικών αλλά θα πρέπει να διαπνέεται από μια νέα αντίληψη, νέα ήθη και νέες πρακτικές που έχουν δοκιμαστεί και μπορούν να εφαρμοστούν με επιτυχία στην Ελλάδα. To crowdfunding αποτελεί μια εξ αυτών των εναλλακτικών που μέσα από την ανοιχτή δομή της δικτυώνει με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια έργα κάθε μορφής με χρηματοδότες κάθε μορφής».

Η ψηφιακή πλατφόρμα του Act4Greece είναι διαθέσιμη εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ