ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ›

Τελετή Εγκαινίων Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στη Θεσσαλονίκη

Τελετή Εγκαινίων Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στη Θεσσαλονίκη
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
16 Δεκ. 21
ΠΥΛΩΝΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας σύγχρονης Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» που ανακατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε με δωρεά της κ. Μαριάννας Λάτση προς το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Η Μονάδα στεγάζεται σε εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τη δεύτερη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας που δωρίζει η κα Μαριάννα Λάτση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μετά από εκείνη προς το Γενικό Αντικαρκινικό και Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας» στην Αθήνα. Η νέα υγειονομική δομή στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να αποσυμφορήσει, τόσο χρονικά όσο και χωροταξικά, τη διενέργεια δεκάδων χιλιάδων χημειοθεραπειών ετησίως που μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται στον περιορισμένο χώρο του 9ου ορόφου του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου.

Η παράδοση της Μονάδας έγινε ακριβώς έναν χρόνο μετά την υπογραφή, την 9η Δεκεμβρίου 2020, της σχετικής σύμβασης δωρεάς με το Ελληνικό Δημόσιο και δέκα μήνες μετά την κύρωσή της από τη Βουλή των Ελλήνων την 1η Φεβρουαρίου 2021. Τον συντονισμό υλοποίησης και αυτής της προσωπικής δωρεάς της κ. Μαριάννας Λάτση είχε αναλάβει το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Η νέα Μονάδα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Ιανουάριο του 2022 και αναμένεται να εξυπηρετεί περισσότερους από 35.000 ογκολογικούς ασθενείς ετησίως.

Η νέα Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» εκτείνεται σε 1.800 τ.μ., διαθέτει συνολικά 41 θέσεις χημειοθεραπείας -27 πολυθρόνες και 14 κλίνες-, ενώ παράλληλα είναι εξοπλισμένη με 5 ιατρεία, καρδιολογικό εργαστήριο, αίθουσα αιμοληψιών, μικροβιολογικό και αιματολογικό εργαστήριο, χώρο επειγόντων περιστατικών, φαρμακείο, χώρο αναμονής συνοδών, τραπεζαρία, αποδυτήρια και άλλους βοηθητικούς χώρους. Μέσω της δωρεάς δρομολογήθηκε και η διαμόρφωση ειδικού χώρου για την εγκατάσταση του πρώτου στην Ελλάδα ρομποτικού συστήματος διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων.

Κατά την τελετή των εγκαινίων ανακοινώθηκε από την κ. Μαριάννα Λάτση και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κ. Ευάγγελο Φιλόπουλο, ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο των Νέων Ενηλίκων στη μνήμη της δημοσιογράφου Αριάδνης Γερασιμίδου που συγκλόνισε με τη γενναιότητα και την ειλικρίνειά της όλη την Ελλάδα λίγο πριν τον πρόωρο θάνατό της. 

Από πλευράς της η κ. Μαριάννα Λάτση ανέφερε ότι η δωρεά αυτή, όπως και η προηγούμενη προς το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»,

«πρώτα και πάνω από όλα είναι πράξη καθήκοντος προς την πατρίδα μας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας που διαχρονικά δοκιμάζεται, πόσο μάλλον τώρα που έχει ενσκήψει η πανδημία και οι άνθρωποι και τα συστήματα υγείας έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όριά τους. Είναι δωρεά αγάπης και συμπαράστασης προς τον κάθε συνάνθρωπό μας που δοκιμάζεται και παλεύει με την ασθένεια σε κάθε στάδιό της. Δωρεά κοινωνικά δίκαιη προς όφελος των πολλών και κυρίως των αδυνάμων. Είναι πράξη βαθιάς ευγνωμοσύνης και έμπρακτης ευχαριστίας προς το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό όλων των αντικαρκινικών νοσοκομείων της χώρας μας που ακούραστα επιτελούν το λειτούργημά τους, συνήθως κάτω από αντίξοες συνθήκες. Είναι φόρος τιμής και μνήμης προς όλους εκείνους που έδωσαν τη μάχη με τον καρκίνο, πάλεψαν αλλά στο τέλος νικήθηκαν και έφυγαν από τη ζωή».

Η κ. Μαριάννα Λάτση συμπλήρωσε ότι

«η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας που εγκαινιάζουμε σήμερα, όπως και η αντίστοιχη της Αθήνας, φέρει το όνομα του Νίκου Κούρκουλου. Του Νίκου ως συμβόλου και όχι ως φυσικού προσώπου. Υπό αυτή τη διάσταση, ο Νίκος απλώς δανείζει τη μορφή και το όνομά του στο λογότυπο του νοσοκομείου. Στη θέση του, εκεί στην προμετωπίδα του κτηρίου, ο κάθε ένας από εσάς μπορεί να τοποθετήσει τον δικό του Νίκο».

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, απευθυνόμενος στην κ. Μαριάννα Λάτση δήλωσε μεταξύ άλλων ότι

«στην πραγματικότητα αυτές όλες οι δράσεις της κυρίας Λάτση είναι δράσεις που θα έπρεπε να τις κάνει η Πολιτεία. Και όπως πολύ ωραία ειπώθηκε εδώ πέρα ο Νίκος Κούυρκουλος δεν έχει ανάγκη από υστεροφημία, όλοι τον γνωρίζουμε. Αυτό, λοιπόν, που στα αλήθεια κάνετε είναι ότι παίρνετε κάτι αρνητικό που συνέβη στην οικογένειά σας και το μετατρέπετε σε δύναμη, για να μπορέσουν άνθρωποι οι οποίοι θα βρεθούν σε αυτή τη θέση να έχουν την καλύτερη δυνατή και αξιοπρεπή θεραπεία.»

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα, σημείωσε πως

«η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από μεγάλους δωρητές που πραγματικά αφήνουν κάτι που είναι σημαντικό για όλους μας. Η Πολιτεία τελικά είμαστε όλοι, ο καθένας με κάποιο μικρό αποτύπωμα ή με κάποιο πολύ μεγάλο αποτύπωμα όπως εσείς. Είναι πολύ σημαντικό γιατί ζω αυτούς τους ασθενείς καθημερινά, να είναι σε ένα περιβάλλον ευάερο, να έχουν φως να βλέπουν έξω μία θέα, να έχουν την αίσθηση αυτή της ομάδας και της φροντίδας που προσφέρετε. Για αυτό λοιπόν σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και πραγματικά θα είμαστε εδώ για τους ασθενείς και για το προσωπικό που και αυτό εμψυχώνεται σε καλύτερες συνθήκες».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε ότι

«δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών, εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε για τη διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών υγείας. Ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε την κυρία Μαριάννα Λάτση για την προσφορά της. Ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων οι οποίοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες στη μάχη κατά της πανδημίας. Ευχαριστούμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας για όλα όσα καθημερινά προσφέρουν σε όλες και όλους μας».

Μιλώντας εκ μέρους της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, ανέφερε ότι

«οι μονάδες ημερήσιας νοσηλείας τα τελευταία 40 χρόνια γνώρισαν παγκοσμίως μία εντυπωσιακή άνθηση, γιατί με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούνται καλύτερα οι ασθενείς, διευκολύνονται τα νοσοκομεία, ευνοούνται τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικότερα η κοινωνία. Η δημιουργία των δύο μονάδων ημερήσιας νοσηλείας Νίκος Κούρκουλος αποτελεί καινοτομία για τη χώρα μας και πέρα από τα διεθνώς αποδεκτά πλεονεκτήματα που τις συνοδεύουν η ιστορία θα τις αναφέρει ως τις πρώτες οργανωμένες προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα στη χώρα μας και μάλιστα από δημόσια νοσοκομεία».    

Από πλευράς του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, η Διοικήτρια, Δρ. Ευαγγελία Κουρτέλη-Ξουρή, σημείωσε πως

«το Θεαγένειο σήμερα έχει κάθε λόγο να ελπίζει, να χαμογελάει, να οραματίζεται, γιατί η κα Μαριάννα Λάτση ακούγοντας την καρδιά της ανέλαβε όλη αυτή τη μεγάλη διαδικασία δωρεάς και παραδίδει την ελπίδα, την ανακούφιση και το χαμόγελο σε ανθρώπους, που χωρίς επιπλέον άγχη και αγωνίες, θα έχουν τη μέγιστη ασφάλεια μίας νοσοκομειακής δομής σε χώρο φιλικό και οικείο, χωρίς το βαρύ κλίμα και το φορτίο του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου».

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβας, Πυλαίας κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και Ωραιοκάστρου κ. Παντελής Τσακίρης, ενώ τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ