ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ›

Απονομή National Latsis Prize 2011

Απονομή National Latsis Prize 2011
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
02 Σεπ. 11

Karl Gademann, Αναπληρωτής Καθηγητής Οργανικής Χημείας στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας πρόκειται να λάβει το National Latsis Prize για το 2011.

Το βραβείο απονέμεται σε ετήσια βάση από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών της Ελβετίας, στη Βέρνη, για λογαριασμό του Fondation Latsis Internationale, με έδρα τη Γενεύη, σε ερευνητές έως 40 ετών, ως αναγνώριση της εξαιρετικής συμβολής τους στην ανάπτυξη των επιστημών στην Ελβετία. Η τελετή απονομής του βραβείου, αξίας 100.000 ελβετικών φράγκων, θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου 2012 στο Rathaus, στη Βέρνη.

Βασική κινητήρια δύναμη για την έρευνά του Karl Gademann είναι η διεπιστημονικότητα. Το σημείο εστίασής του είναι ο συνδυασμός χημείας και βιολογίας, καθώς επίσης η απομόνωση και η σύνθεση χημικών ουσιών από φυσικές πηγές. Κυρίαρχο γνωστικό πεδίο παραμένει η οργανική χημεία, ενώ συχνά ανατρέχει στη χημεία και την επιστήμη των υλικών ή τη φαρμακολογία και τη βιολογία. Με τον τρόπο αυτό, έχει ανακαλύψει επανειλημμένα αναπάντεχες συγγένειες οι οποίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν ανοίξει νέα πεδία έρευνας.

Η φύση είναι η κύρια πηγή έμπνευσης του καθώς τον ενδιαφέρουν τα φυσικά βιοενεργά μόρια τα οποία προέρχονται από ζώα ή φυτά. Προσπάθειά του είναι να κατανοήσει τα μόρια αυτά, δηλαδή τη λειτουργία τους, την επίδρασή τους, τη δομή τους, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο οικολογικός τους ρόλος, δηλαδή για ποιο λόγο τα παράγουν εξαρχής οι οργανισμοί.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ