ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ›

Διαγωνισμός Καινοτομίας «MITEF Greece Startup Competition»

Διαγωνισμός Καινοτομίας «MITEF Greece Startup Competition»

Η καλλιέργεια κουλτούρας επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση της τεχνολογικής καινοτομίας αποτελούν βασικά συστατικά της χρηματοδοτικής στρατηγικής του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα υποστήριξε τη διοργάνωση του Διαγωνισμού «MITEF Greece Startup Competition 2022», που στοχεύει στην ενδυνάμωση του τεχνολογικού οικοσυστήματος της χώρας και τη διεθνή ανάπτυξη των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, ειδικά αυτών που καινοτομούν σε κλάδους τεχνολογιών αιχμής. O Διαγωνισμός αποτελεί το εμβληματικό πρόγραμμα επιτάχυνσης του MITEF Greece, που συνδυάζει υψηλής ποιότητας πρακτική τεχνογνωσία, παγκόσμια δικτύωση και προώθηση στις νεοφυείς επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Στο πλαίσιο του Προγράμματος, οι συμμετέχοντας είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εργαστήρια σε βασικούς τομείς της επιχειρηματικότητας, όπως Στρατηγικός Σχεδιασμός, Επενδυτική Ετοιμότητα και Ψηφιακό Μάρκετινγκ, να αναπτύξουν χρήσιμες δεξιότητες, και να λάβουν έμπρακτη καθοδήγηση από διεθνώς καταξιωμένους επαγγελματίες. Οι νικητές έλαβαν χρηματικά έπαθλα και βραβεία με τη μορφή υπηρεσιών, τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στην αναβάθμιση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της επιχείρησης, καθώς και ευκαιρίες προβολής και διασύνδεσης με το διεθνές δίκτυο επενδυτών, ακαδημαϊκών και συνεργατών του MITEF.

  • 85 επιχειρηματίες από 26 startups της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ευρώπης και της Αμερικής συμμετείχαν στον Διαγωνισμό, τον Τελικό του οποίου παρακολούθησαν 250 άτομα.
  • Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν 21 εργαστήρια, ενώ με τη βοήθεια 47 μεντόρων πραγματοποιήθηκαν 284 σεμινάρια mentoring και 80 σεμινάρια pitching.
  • Ο Διαγωνισμός διαρθρώθηκε σε 4 θεματικές κατηγορίες: Γενική, Ενέργεια, Μεταφορές και Βιοεπιστήμες.

 

«Από το 2015, όταν υλοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος, έχουμε επιταχύνει περισσότερες από 200 νεοφυείς επιχειρήσεις! Το 30% εξ αυτών συνεχίζει να αναπτύσσεται παγκοσμίως, έχοντας συγκεντρώσει κεφάλαια άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων, και έχοντας δημιουργήσει περισσότερες από 900 νέες θέσεις εργασίας, με συνολικά ετήσια έσοδα άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι 8 από τις 26 συμμετέχουσες ομάδες, δηλαδή το 30%, έχει ιδρυθεί από γυναίκες επιχειρηματίες!»

Aντιγόνη Μολοδάνωφ
Εκτελεστική Διευθύντρια, MITEF Greece 

«Το πρόγραμμα ήταν έμπνευση για μια μεγάλη αλλαγή. Δεν πρόκειται απλώς για την αναζήτηση και ανταλλαγή νέων ιδεών, καθώς λάβαμε ανεκτίμητη καθοδήγηση και εποικοδομητική ανατροφοδότηση για το πώς να μετατρέψουμε αυτές τις ιδέες σε δράσεις.»

Terje Eichelmann
CCO, LightCode Photonics
1ο Βραβείο (Κατηγορία: Γενική & Μεταφορές), MITEF Greece Startup Competition 

«Μέσω αυτού του προγράμματος είχαμε την ευκαιρία να τελειοποιήσουμε όλες τις πτυχές της επιχείρησής μας. Αισθανόμαστε ότι μετά από αυτόν τον Διαγωνισμό, η ομάδα μας είναι έτοιμη και με αυτοπεποίθηση να πλησιάσει ένα βήμα πιο κοντά στην αγορά.»

Απόλλων Κωνσταντόπουλος
CTO, Ensight
1ο Βραβείο (Κατηγορία: Ενέργεια), MITEF Greece Startup Competition