ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ›

D-HUB – Θερμοκοιτίδα Υποστήριξης Προγραμμάτων Πολιτιστικού Τουρισμού

D-HUB – Θερμοκοιτίδα Υποστήριξης Προγραμμάτων Πολιτιστικού Τουρισμού
ΕΤΟΣ
2022

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής του για την ενίσχυση καινοτόμων δράσεων που προ- άγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, έχει αναπτύξει μία πολυετή συνεργασία με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» υποστηρίζοντας εν γένει το έργο του, και συγκεκριμένα τη λειτουργία της νεοσύστατης θερμοκοιτίδας «D-HUB». Αποστολή του Σωματείου είναι η ανάδειξη της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, η ένταξη των μνημείων στο επίκεντρο της κοινωνίας και η σύνδεσή τους με την αειφορία, την επιχειρηματικότητα και τον ψηφιακό κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, το «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ολιστικά προγράμματα, όπως οι «Πολιτιστικές Διαδρομές και τα Αρχαιολογικά Πάρκα», το Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΣ», το Πρόγραμμα «Λεωφόροι Φύσης και Πολιτισμού» και το «Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας». Με στόχο την άρτια λειτουργία και τη βιωσιμότητα των Προγραμμάτων γεννήθηκαν δύο νέοι πρωτοποριακοί θεσμοί, η συστάδα (Cluster) επιχειρήσεων και ο Φορέας Διαχείρισης και Μάρκετινγκ Προορισμού (DMO), καθώς και η θερμοκοιτίδα «D-HUB» που προσφέρει ολοκληρωμένη υποστήριξη σε όλες τις ανωτέρω πρωτοβουλίες. Μέσω της ειδικής δομής «D-HUB» παρέχεται στις Περιφέρειες και τους Δήμους η απαιτούμενη τεχνογνωσία, καθοδήγηση και τεχνική υποστήριξη, προκειμένου να υλοποιήσουν συντονισμένα και επιτυχώς τα προγράμματα της εκάστοτε περιοχής.

  • To 2022 το «D-HUB» υποστήριξε ενεργά 3 Περιφέρειες, συμβάλλοντας στη μόχλευση έργων προϋπολογισμού 1.500.000€.
  • Στο Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΣ» έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής η Άρτα, η Νάξος, το Ηράκλειο, η Κομοτηνή, η Θήβα, η Καλαμάτα, η Λάρισα και η Κοζάνη.
  • Μέσω του Προγράμματος «Λεωφόροι Φύσης και Πολιτισμού» θα υλοποιηθούν πιλοτικά σε 3 κεντρικούς αυτοκινητόδρομους της χώρας έργα βελτιστοποίησης προσβασιμότητας σε 30 μνημεία.

Δείτε το βίντεο εδώ.

 

«Το πρόγραμμα ‘Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου’ έχει σχεδιαστεί και εξελίσσεται με πρωταγωνιστικό ρόλο της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Πολιτισμού, μετά από πρόταση του Σωματείου ‘ΔΙΑΖΩΜΑ’. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα καινοτόμο, όχι μόνο σε Ευρωπαϊκή, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς αποτελεί ένα εξειδικευμένο και επώνυμο προϊόν πολιτιστικού τουρισμού, το οποίο διαμορφώνεται στη βάση ενός συγκεκριμένου συνεκτικού στοιχείου, που είναι τα πέντε αρχαία θέατρα της Ηπείρου. Η ομάδα της θερμοκοιτίδας ‘D-HUB’, σε αγαστή συνεργασία με τη διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, μας υποστήριξε στο κομμάτι της έγκρισης του Προγράμματος, προκειμένου να γίνει γνωστή η διαδρομή και να προβάλλεται σε όλους τους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τα μνημεία φύσης και πολιτισμού της Περιφέρειας Ηπείρου.»

Ιουλία Μαρκούλα
Διευθύντρια, Διεύθυνση Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης,
Εμπορίου και Τουρισμού, Περιφέρεια Ηπείρου 

«Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για την υποστήριξη των ολιστικών προγραμμάτων πολιτιστικού τουρισμού δημιουργήσαμε στο ΔΙΑΖΩΜΑ μια νέα δομή, αποτελούμενη από νέους και ταλαντούχους ανθρώπους, τη θερμοκοιτίδα ‘D-HUB’. Υποστηρίζουμε, όπου χρειάζεται, όλους τους φορείς του δημοσίου στον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων αναγκαίων για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής τους. Με την καθημερινή μας δουλειά προσπαθούμε τελικά να συνδέσουμε τρεις κόσμους που δεν έχουν συνομιλήσει ποτέ έως τώρα στη χώρα μας: τον κόσμο των μνημείων της φύσης και του πολιτισμού, τον κόσμο της οικονομίας και τον κόσμο της αγροδιατροφής.»

Ευδόκιμος Φρέγκογλου
Συντονιστής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ»
Επικεφαλής, Θερμοκοιτίδα «D-HUB»