ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ›

Απόδραση στη Γνώση

Απόδραση στη Γνώση

Η εκπαιδευτική δραστηριότητα που υλοποιήθηκε στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης αφορούσε στη δημιουργία ενός δωματίου απόδρασης, μία αδιαμφησβήτητα χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία. Η διαδικασία αυτή, όμως, έδωσε πολλές ευκαιρίες στους εμπλεκόμενους μαθητές και μαθήτριες, αλλά και στους εκπαιδευτικούς για ομαδική δημιουργική εργασία. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μπαίνοντας στην διαδικασία να δημιουργήσουν ότι χρειάζεται ένα δωμάτιο απόδρασης (σενάριο, γρίφοι, παζλ, κατασκευές κ.λπ.) είχαν την ευκαιρία να εργαστούν δημιουργικά, ώστε να μπορέσουν με τον συντονισμό του δασκάλου τους να πετύχουν τον τελικό τους στόχο.

Η συγκεκριμένη δράση αφορούσε την δημιουργία του πρώτου Δωματίου Απόδρασης από παιδιά για παιδιά. Η Γ’ τάξη του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης δημιούργησαν ένα δωμάτιο απόδρασης εκπαιδευτικού χαρακτήρα, το οποίο απευθυνόταν, κυρίως, σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου. Για τη δημιουργία των γρίφων, τα παιδιά συνεργάστηκαν με μαθητές και μαθήτριες από τη Γαλλία και την Κροατία, μέσω τους προγράμματος ηλεκτρονικής αδερφοποίησης σχολείων eTwinning.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες με τη βοήθεια του δασκάλου τους δημιούργησαν το σενάριο και συμμετείχαν στη δημιουργία των απαραίτητων γρίφων. Μετά την αρχικό καταιγισμό ιδεών και αφού αποφασίστηκαν οι βασικοί άξονες της ιστορίας του δωματίου (ο Ευρυσθέας έκρυψε το ρόπαλο του Ηρακλή στον χώρο της παιδικής βιβλιοθήκης) τα παιδιά αναζήτησαν πληροφορίες σε βιβλία, διαδίκτυο κ.α. για την δημιουργία των γρίφων. Οι κύριες θεματικές των γρίφων και ταυτόχρονα οι βασικοί διδακτικοί στόχοι του δωματίου ήταν:

1. Μυθολογία, γνωστικό αντικείμενο που διδάσκονται στην Ιστορία της Γ’ τάξης

2. Φυσικές Επιστήμες, στα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος

Μετά το πέρας της κατασκευής του Δωματίου Απόδρασης στάλθηκε πρόσκληση προς τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Σύρου να επισκεφτούν τον χώρο και να προσπαθήσουν να «Δραπετεύσουν στην Γνώση!». Παράλληλα, η αφίσα του προγράμματος κοινοποιήθηκε στα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

  • Η τάξη που συμμετείχε στο project είναι η Γ' τάξη του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Πιο συγκεκριμένα στην δημιουργία του ντοκιμαντέρ, το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω έλαβαν μέρος 21 μαθητές και μαθήτριες.
  • Πάνω από 70 παιδιά και ενήλικες από τη Σύρο επισκέφτηκαν το δωμάτιο τις 4 ημέρες λειτουργίας του.

Δείτε εδώ στιγμιότυπα από την εκπαιδευτική δραστηριότητα «Απόδραση στη Γνώση»:

Απενεργοποιημένο περιεχόμενο. Δίνοντας συγκατάθεση για τα cookies το περιεχόμενο θα εμφανιστεί.