ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ›

Από το παραμύθι στην ψηφιακή ιστορία

Από το παραμύθι στην ψηφιακή ιστορία

Στο πλαίσιο μίας εκπαιδευτικής δραστηριότητας 6 εβδομάδων τα παιδιά της Στ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κω, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την κινηματογραφική διαδικασία μέσα από παιχνίδια συνεργασίας, βιωματικές δραστηριότητες και καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Ο αρχικός μας στόχος ήταν η δημιουργία μίας ταινίας μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων (animation) με την τεχνική του στοπ-καρέ (stop-motion) χρησιμοποιώντας για έμπνευση το παραμύθι «Τα Μαγικά Μαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά. Προϊόν της διασκευής του σεναρίου και της ψηφιοποίησής του ήταν η ταινία «Παπαρούνα Κόκκινη σαν Φλόγα». Η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, όπως και στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους όπου και βραβεύτηκε στην κατηγορία «Κινηματογραφικές Αφίσες». Η εμπειρία της αναδιήγησης του παραμυθιού και της ανάπλασης των χαρακτήρων για χάριν της ταινίας γέννησε την ιδέα μιας θεατρικής διασκευής που τελικά άνοιξε την αυλαία του 3ου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου στο Ρωμαϊκό Ωδείο Κω προς το τέλος του σχολικού έτους.

Παράλληλα, με στόχο να ανακαλύψουμε το ντοκιμαντέρ ως κινηματογραφικό είδος και με οδηγό το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Ιστορίες του Δάσους» επισκεφθήκαμε το «Φυσικό Πάρκο Ζιάς» συνδυάζοντας την καταγραφή στοιχείων του βιότοπου της περιοχής με τη λήψη κινηματογραφικών πλάνων για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ μικρού μήκους εμπλουτισμένου με στοιχεία animation (τεχνική του cut-out) αλλά και με ζωντανές αφηγήσεις των παιδιών στην τάξη.

Μπορείτε να δείτε την ταινία εδώ.

  • Στη δραστηριότητα συμμετείχαν 24 μαθήτριες και μαθητές της Στ’ τάξης