ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ›

Ερευνητικό Πρόγραμμα «Το Σύγχρονο Ελληνικό Πολιτισμικό Τοπίο: Ένας Αεροφωτογραφικός Άτλαντας»

Ερευνητικό Πρόγραμμα «Το Σύγχρονο Ελληνικό Πολιτισμικό Τοπίο: Ένας Αεροφωτογραφικός Άτλαντας»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
24 Απρ. 10

Τα αποτελέσματα του διετούς ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Το Σύγχρονο Ελληνικό Πολιτισμικό Τοπίο: Ένας Αεροφωτογραφικός Άτλαντας», στο οποίο συμμετείχαν μεταδιδακτορικοί ερευνητές και εξωτερικοί συνεργάτες του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Κωστή Χατζημιχάλη, παρουσιάστηκαν το Σάββατο 24 Απριλίου 2010 στους χώρους του Πανεπιστημίου. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση για τη διετία 2008-2010 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για ενίσχυση της μεταδιδακτορικής έρευνας στην Ελλάδα.

Η έρευνα επιχειρεί να συμβάλει στην αναγνώριση και καταγραφή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμικού τοπίου και συγχρόνως να εισαγάγει νέα εργαλεία και μεθόδους για την κατανόηση των πολύπλευρων παραμέτρων του. Αποτυπώνει τις πολλαπλές αναγνώσεις που διαμορφώνονται για τα τοπία, πέρα από τις κυρίαρχες απόψεις περί «ωραίων», «γραφικών» και «τουριστικών» τοπίων, οι οποίες αγνοούν ή συγκαλύπτουν τις κοινωνικές διαδικασίες που παράγουν τα τοπία. Για την υλοποίηση του προγράμματος χρησιμοποιήθηκε μια πρωτότυπη μεθοδολογία εντοπισμού και πολυδιάστατης προσέγγισης των τοπίων, η οποία βασίζεται στη συγγραφή ενός σεναρίου για την επιλογή των τοπίων, στη χρήση αεροφωτογραφιών (χαμηλού και υψηλού ορίζοντα), στη συγγραφή σύντομων επιστημονικών κειμένων, στην κατασκευή χαρτών και διαγραμμάτων, στη λήψη επίγειων φωτογραφικών και στην αναζήτηση αποσπασμάτων από λογοτεχνικά κείμενα.

Τα πρώτα 134 τοπία που έχουν μελετηθεί από όλη την Ελλάδα παρουσιάζονται με τη μορφή ενός δυναμικού ηλεκτρονικού γεωγραφικού άτλαντα, ο οποίος είναι διαθέσιμος στο ευρύ κοινό από τη διεύθυνση: www.greekscapes.gr .

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ