ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ›

Τιμητική βράβευση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Τράπεζας Eurobank EFG για την προσφορά τους στο εθελοντικό κίνημα

Τιμητική βράβευση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Τράπεζας Eurobank EFG για την προσφορά τους στο εθελοντικό κίνημα
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
09 Μαρ. 09

Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκε σήμερα εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την Ημέρα Πολιτικής Προστασίας. Η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους Εθελοντές και για το λόγο αυτό με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας βραβεύθηκαν για την προσφορά και δράση τους η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, το Σώμα Σαμαρειτών Ελλάδος και η Ομάδα Εθελοντική Δασοπροστασία Καισαριανής. Στην εκδήλωση προηγήθηκε η βράβευση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Τράπεζας Eurobank EFG για την ουσιαστική συνδρομή και υποστήριξη που προσέφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν στη χώρα στον τομέα της πολιτικής προστασίας. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Υπουργός Εσωτερικών μεταξύ άλλων επεσήμανε τη συντελούμενη αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας τονίζοντας τα εξής:

«Η αναβάθμιση και η ισχυροποίηση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας ήταν το πρώτο μέλημά μας κατά τη δημιουργία του ενιαίου πλέον Υπουργείου Εσωτερικών. Υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναδιοργανώνουμε τις αντίστοιχες Υπηρεσίες σε κεντρικό και αποκεντρωμένο επίπεδο, δίνουμε έμφαση στην έγκαιρη εκπαίδευση των στελεχών αλλά και των εθελοντών, εκσυγχρονίζουμε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, διευρύνουμε τη διεθνή συνεργασία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και Περιφερειακών Πρωτοβουλιών».


Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ Μαργαρίτης  Μουζάς στο χαιρετισμό που απεύθυνε μεταξύ των άλλων τόνισε:

«Σε εθνικό επίπεδο, η πολιτική προστασία καθίσταται βασική προτεραιότητα στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της. Επιπλέον, η έως τώρα συσσωρευθείσα εμπειρία στη διαχείριση των καταστροφών δημιουργεί νέα δεδομένα στην κατανόηση των αναγκών και στην προώθηση καινοτόμων λύσεων. Προς το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προσδίδει, ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα συνεργασιών με εθνικούς αλλά και διεθνείς φορείς, με στόχο την οργάνωση ενός μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ικανού να ανταποκριθεί σ’ όλο το φάσμα του κύκλου αντιμετώπισης φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, ήτοι την πρόληψη, τη σχεδίαση, την ετοιμότητα, την αντιμετώπιση και κυρίως τη διαχείριση των συνεπειών των καταστροφών αυτών. Η πρόοδος που έχει μέχρι σήμερα επιτευχθεί, όσον αφορά την εσωτερική οργάνωση και αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό αλλά και τοπικό επίπεδο, είναι σημαντική, απομένει όμως πολύς δρόμος μέχρι τον επιθυμητό στόχο, και ο χρόνος που μας πιστώνεται δυστυχώς δεν μπορεί να υπολογισθεί. Για το λόγο αυτό απαιτείται μια επίσπευση των απαιτούμενων ενεργειών.

Όσο όμως καλά και αν οργανωθεί και εξοπλισθεί ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί σε κάθε είδους και μεγέθους καταστροφή, σε κάθε γωνιά της χώρας, κάθε έκτακτη στιγμή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων απαιτείται η συνδρομή όλων των διαθέσιμων στην περιοχή πόρων και από τον ιδιωτικό χώρο, είτε είναι αυτός φορέας ή επιχείρηση είτε εθελοντικές οργανώσεις και απλοί εθελοντές. Εμείς, στο χώρο του κρατικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, γνωρίζουμε καλά την ανάγκη ενίσχυσης αυτής της αμοιβαίας σχέσης κράτους και πολιτών για την αντιμετώπιση των καταστροφών και αυτό που φροντίζουμε να κάνουμε, στο βαθμό που σήμερα μπορούμε, είναι να ενημερώνουμε και να εκπαιδεύουμε τον απλό πολίτη».


Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Λάτση κ. Ε. Χρόνης τόνισε ότι η ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων ήταν και είναι μέσα στις κεντρικές προτεραιότητες του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και προανήγγειλε τη διοργάνωση Ημερίδας Εθελοντικών Οργανώσεων τον προσεχή Μάιο, με σκοπό την ενίσχυση του δημόσιου διαλόγου προκειμένου οι εθελοντικές οργανώσεις δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης να έλθουν πιο κοντά με τη Διοίκηση και να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Όπως είναι γνωστό το Ίδρυμα και η Eurobank EFG ολοκλήρωσαν το 2008 το μεγαλύτερο πρόγραμμα υποστήριξης των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας. Μέσω του προγράμματος αυτού ενισχύθηκαν με επιχειρησιακό εξοπλισμό (131) Εθελοντικές Ομάδες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από (41) νομούς της χώρας ενώ (3000) στολές εδόθησαν σε εθελοντές πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Σώματος. Στα πλαίσια του ιδίου προγράμματος και σε συνεργασία με το WWF ενισχύθηκαν (25) εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές υψίστης περιβαλλοντικής αξίας.

Τα βραβεία στους τιμηθέντες απένειμαν ο Υπουργός Εσωτερικών Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Αθανάσιος Νάκος και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Μαργαρίτης Μουζάς. Στις βραβευθείσες ομάδες, εκτός της Τιμητικής Διάκρισης δόθηκε από ένας φορητός υπολογιστής καθώς και οικονομική ενίσχυση. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Α. Κοντοκώστας, ο Αρχηγός της Αγροφυλακής Αντιστράτηγος Δ. Νικολακόπουλος, Ανώτατοι Αξιωματικοί εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφάλειας, φορέων του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπρόσωποι Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας της Αττικής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ