ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ›

Συνέντευξη Τύπου «Πρωτοβουλίας ‘21»: Παρουσίαση Δράσεων στη θεματική Κλιματική Αλλαγή και Περιβάλλον

Συνέντευξη Τύπου «Πρωτοβουλίας ‘21»: Παρουσίαση Δράσεων στη θεματική Κλιματική Αλλαγή και Περιβάλλον
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
14 Ιουν. 23
ΠΥΛΩΝΑΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Τη Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Συνέντευξη Τύπου, της Πρωτοβουλίας ’21.

 

Η «Πρωτοβουλία ’21*», συγκροτήθηκε το 2018, από τα σημαντικότερα Κοινωφελή Ιδρύματα της χώρας μας και την Εθνική Τράπεζα, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, διοργανώνοντας στην Ελλάδα και το εξωτερικό ένα σύνολο δράσεων, σε συνεργασία με επιστημονικούς, ακαδημαϊκούς και κοινωνικούς φορείς.

Η «Πρωτοβουλία ‘21» αποτέλεσε ένα παράδειγμα συνένωσης δυνάμεων, αναδεικνύοντας τον κοινωφελή χαρακτήρα και τη διαχρονική πορεία και εθνική προσφορά των Ιδρυμάτων. Η συνεργασία αυτή δημιούργησε μία δυναμική, η οποία μας οδηγεί στη συνέχιση της συνεργασίας, με στόχο να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο ένα μήνυμα ενότητας. Κοινή συνισταμένη των μελών της Πρωτοβουλίας, αποτελεί το μείζον ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής και του Περιβάλλοντος.

Ο κ. Ιωάννης Μάνος, Σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα και Συντονιστής της «Πρωτοβουλίας ’21», αναφέρθηκε στην πορεία και στις δράσεις της, όπου αναδείχθηκε ο κοινωφελής χαρακτήρας και η διαχρονική πορεία και εθνική προσφορά των μελών της. Κοινή συνισταμένη αποτελεί το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος, που συνδέεται με τη ζωή, την υγεία, την ατμόσφαιρα, τη θάλασσα, την οικονομία, την εκπαίδευση και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Ο κ. Μάνος πρόσθεσε ότι η Πρωτοβουλία απευθύνθηκε σε επιστημονικούς, πανεπιστημιακούς και κοινωνικούς φορείς, οι οποίοι μας τίμησαν με συγκεκριμένες προτάσεις δράσεων, οι οποίες, εξετάστηκαν και υιοθετήθηκαν από τα μέλη της Πρωτοβουλίας. Οι δράσεις αυτές που παρουσιάζονται πιστεύεται ότι χαρακτηρίζονται από πρακτικότητα και εφικτότητα, με σκοπό να συμβάλλουν στο έργο της Πολιτείας, αλλά και στη συνειδητοποίηση της κοινωνίας και των νέων, του υπαρξιακού ζητήματος της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος.

Ο κ. Μάνος αναφέρθηκε επίσης σε τέσσερα συνέδρια, εντασσόμενα στις δράσεις της Πρωτοβουλίας.

Ειδικότερα:

  1. Διεθνές Συνέδριο, με την πρωτοβουλία της Προεδρίας της Δημοκρατίας που οργανώνεται από το Ίδρυμα Ευγενίδου και αφορά στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή στη Θράκη. Το συνέδριο αυτό προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί σε περιοχές της Θράκης, στις 5 Ιουνίου 2024 (παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος) και με τη συμβολή της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Ξάνθης και του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης.
  2. Συνέδριο που οργανώνεται από το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, σε συνεργασία με την UNESCO, το οποίο αφορά στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και ειδικότερα των μνημείων στην περιοχή της Μεσογείου. Πρόκειται για ένα διεθνές, διεπιστημονικό συνέδριο που θα οργανωθεί το πρώτο τρίμηνο 2024 όπου θα προσεγγισθούν όλες οι εκφάνσεις του μείζονος αυτού ζητήματος.
  3. Συνέδριο με θέμα «Δίκαιο και Κλιματική Αλλαγή», που οργανώνεται από: την  Ένωση Αστικολόγων, την Ένωση Ελλήνων Δικονομολόγων, την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, την Ένωση Ελλήνων Συνταγματολόγων, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Εμπορικολόγων, με τη στήριξη του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη. Το συνέδριο αυτό που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τετράμηνο του 2024, θα έχει ως αντικείμενο να μελετήσει την επιτακτική ανάγκη διαχείρισης της ραγδαίας επιδείνωσης του κλίματος και της ρύθμισης μέσω κανόνων δικαίου, των συνθέτων προβλημάτων που ανακύπτουν για το φυσικό και το πολιτιστικό περιβάλλον.

Τέλος, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης για το περιβάλλον και το κλίμα μέχρι το 2030, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τη θωράκιση του φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της κλιματικής σταθερότητας.

Ως προς τις δράσεις επισημάνθηκε καταρχάς μία σημαντική δράση, την πρωτοβουλία της οποίας έχει η Ακαδημία Αθηνών. Η δράση αυτή αφορά πρόταση μελέτης για την ανάπτυξη και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία της Δήλου και συντονίζεται από το Κέντρο Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας της Ακαδημίας Αθηνών, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο και το ΕΚΠΑ. Το περιεχόμενο της δράσης αυτής και τα στάδια εφαρμογής της θα παρουσιαστούν σε ειδική συνέντευξη τύπου στην Ακαδημία Αθηνών, τον Σεπτέμβριο 2023.

Κατόπιν παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τους επικεφαλής και υπευθύνους των φορέων οι επιμέρους δράσεις:

 

  • ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Κώστας Καρτάλης παρουσίασε το πρόγραμμα για την «Κλιματική Ακαδημία: Ένα Ανοικτό Σχολείο για την Κλιματική Αλλαγή», το οποίο υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» - Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας & Παράδοσης, με τη συνεργασία της HELMEPA. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη μίας ψηφιακής Κλιματικής Ακαδημίας που θα προσφέρει έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση, θα υποστηρίζει εκπαιδευτικές δραστηριότητες και θα ευαισθητοποιεί το ευρύ κοινό και ειδικότερα τη νέα γενιά ως προς την Κλιματική Αλλαγή, καθώς και για τους τρόπους και τα μέσα για τον μετριασμό της.

 

  • ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σπύρος Πανδής παρουσίασε τη δράση για τη δημιουργία του Πανελλαδικού Δικτύου Μέτρησης Αιωρούμενων Σωματιδίων, με 200 Αισθητήρες Χαμηλού Κόστους σε 30 ελληνικές πόλεις και με τη συνεργασία της Πανελλαδικής Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ. Η δράση αυτή υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ).

 

 

  • ο Καθηγητής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Δημοσθένης Παναγιωτάκος αναφέρθηκε στο σχέδιο για την Επισιτιστική Επάρκεια (ασφάλεια), στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα της μετά COVID-19 εποχής σε σχέσεις με τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

 

  • ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Καθηγητής κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε για τη δράση, που υλοποιεί το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, με στόχο την προστασία της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η δράση αφορά στην εφαρμογή μιας καινοτόμου επιτόπιας μεθόδου προστασίας σε επιλεγμένα αρχαιολογικά ευρήματα από μέταλλο, όπως άγκυρες και κανόνια, τα οποία χρονολογούνται μεταξύ του 6ου και 20ού αιώνα, και έχουν εντοπιστεί στη θαλάσσια περιοχή της Κάσου-Καρπάθου.

 

 

 

  • η Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη, κα Σεβαστή-Σοφία Ανθοπούλου περιέγραψε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ενεργώ για τον πλανήτη, το οποίο θα υλοποιηθεί σε 35 σχολεία της χώρας, με τη στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου.

 

Ο κ. Ιωάννης Μάνος ευχαρίστησε τους ομιλητές, τους εκπροσώπους του Τύπου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, ιδιαίτερα δε, ευχαρίστησε τα παριστάμενα μέλη των επιστημονικών και εκπαιδευτικών ομάδων που συμμετέχουν στην υλοποίηση των δράσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μία εφικτότητα και ολιστική προσέγγιση.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Email: [email protected]

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ