ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ›

Πρώτος Χρόνος Λειτουργίας του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος»

Πρώτος Χρόνος Λειτουργίας του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
30 Ιαν. 18
ΠΥΛΩΝΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Με αφορμή τη συμπλήρωση έντεκα χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Κούρκουλου και σε συνδυασμό με τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας (Κ.Η.Ν.) «Νίκος Κούρκουλος», πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Κέντρου εκδήλωση-«αφιέρωμα» παρουσία της κ. Μαριάννας Λάτση, της κ. Εριέττας Κούρκουλου-Λάτση, του Υπουργού Επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράρη και πλήθους φίλων, εργαζομένων και ασθενών.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος Δ.Σ.-Διοικητής του Γενικού Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας», κ. Γεώργιος Δενδραμής, ο Διευθυντής της Κλινικής Μαστού, κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος και η Διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Κ.Η.Ν. «Νίκος Κούρκουλος», κ. Ευνομία Βραχνού.

Η κ. Μαριάννα Λάτση εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για το γεγονός ότι το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» μπήκε σε πλήρη λειτουργία εκπληρώνοντας τον σκοπό της προσωπικής της δωρεάς στη μνήμη του Νίκου Κούρκουλου και ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συντέλεσαν σε αυτήν την προσπάθεια, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε ιστορική αναδρομή του έργου και παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα του πρώτου χρόνου λειτουργίας του Κ.Η.Ν., το οποίο αποτελεί πρότυπο στον ελλαδικό χώρο και ένα από τα καλύτερα κέντρα ημερήσιας νοσηλείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικότερα, από 30 Ιανουαρίου 2017 έως 31 Δεκεμβρίου 2017 έχουν πραγματοποιηθεί στο Κ.Η.Ν. «Νίκος Κούρκουλος»:

 • 15.397 θεραπείες (κατά μέσο όρο 1.283 θεραπείες μηνιαίως και 72 ημερησίως).
 • 2.129 χειρουργικές επεμβάσεις με μηδενική θνησιμότητα και μόνο 4 διακομιδές για διανυκτέρευση στο κεντρικό κτήριο του Γενικού Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας» (κατά μέσο όρο 9 επεμβάσεις τοπικής και γενικής αναισθησίας ημερησίως και 173 μηνιαίως).
 • 5.410 συνεδρίες ακτινοθεραπείας για 283 ασθενείς, εκ των οποίων 23 συνεδρίες αφορούσαν ολοσωματική θεραπεία για ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών.
 • 12.000 μαστογραφίες.
 • 5.300 υπέρηχοι.
 • 3.700 αιμοληψίες Παθολογικού και Χειρουργικού Τομέα.
 • 1.750 καρδιολογικοί έλεγχοι στο πλαίσιο του προ-εγχειρητικού ελέγχου για τη νοσηλεία ασθενών στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας του Χειρουργικού Τομέα.

Στο Κ.Η.Ν. «Νίκος Κούρκουλος» λειτουργεί από τα μέσα του 2017 Ιατρείο Πόνου, με στόχο την ανακουφιστική φροντίδα των ασθενών. Επίσης, σε συνεργασία με την Β’ Πανεπιστημιακή Αναισθησιολογική Κλινική και το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ εκπαιδεύθηκαν τη χρονιά που πέρασε στο Κ.Η.Ν. «Νίκος Κούρκουλος» 13 ειδικευόμενοι ιατροί και 6 νοσηλευτές, οι οποίοι έλαβαν τη σχετική εξειδίκευση.

Κατά την εκδήλωση συγκινητική ήταν η αυθόρμητη παρέμβαση τριών ασθενών, οι οποίοι ανέδειξαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Σημειώνεται ότι, βάσει της καταμέτρησης της ικανοποίησης των ασθενών της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας Χειρουργικού Τομέα του Κ.Η.Ν. «Νίκος Κούρκουλος», το 93% εξ αυτών έκριναν εξαιρετική τη νοσηλεία τους.

Πληροφορίες για το Κέντρο Ημερησίας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος»

Το Κέντρο αποτελείται από 6 ορόφους, ισόγειο και 3 υπόγεια, έχει συνολική επιφάνεια 4.000 τ.μ., δυναμικότητα 45 κλινών και είναι αναπόσπαστο μέρος του Γενικού Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας». Στεγάζεται στο πρώην 6ο Ογκολογικό Νοσοκομείο του ΙΚΑ (επί των οδών Ασωπίου και Παράσχου πλησίον της Λεωφόρου Αλεξάνδρας), το οποίο με χρηματοδότηση της κ. Μαριάννας Λάτση, ανακατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε πλήρως βάσει διεθνών προδιαγραφών που πληρούν τις απαιτήσεις λειτουργίας ενός σύγχρονου Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας, με γνώμονα την αναβάθμιση των κτιριακών συνθηκών νοσηλείας για τους ασθενείς και τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Στο πρότυπο πλέον Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας, οι ασθενείς υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή επεμβάσεις και παίρνουν εξιτήριο την ίδια ημέρα. Το Κέντρο διαθέτει 3 χειρουργικές αίθουσες και έχει δυναμικότητα 45 κλινών, εκ των οποίων 26 κλίνες εξυπηρετούν ογκολογικούς ασθενείς Παθολογικού Τομέα που χρήζουν χημειοθεραπείας και 19 κλίνες εξυπηρετούν ασθενείς Χειρουργικού Τομέα.

Προσφέροντας στους πολίτες ένα ανθρώπινο περιβάλλον, άρτια οργανωμένο και εξοπλισμένο για την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης παρόμοιων πρωτοβουλιών που θα βελτιώσουν την ποιότητα περίθαλψης, μειώνοντας το κόστος της. Παράλληλα, συμβάλλει στη λειτουργική βελτίωση και αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», αφού απελευθερώνονται χειρουργικές αίθουσες για άλλες επεμβάσεις μειώνοντας τον χρόνο αναμονής των εσωτερικών ασθενών.

Περιλαμβάνει τα εξής Τμήματα και Μονάδες:

 • Βραχεία Νοσηλεία Χειρουργικού Τομέα
 • Μονάδα Επεμβάσεων Διαδερμικής Βιοψίας Μαστού (Mammotome)
 • Βραχεία Νοσηλεία Παθολογικού Τομέα
 • Μονάδα Διάλυσης Κυτταροστατικών Φαρμάκων
 • Τμήμα Ελέγχου Νοσηλευτικής Μέριμνας, όπου πραγματοποιείται ο προεγχειρητικός έλεγχος των ασθενών του Χειρουργικού Τομέα και η αξιολόγηση των ασθενών του Παθολογικού Τομέα
 • Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα
 • Τμήμα Διαγνωστικής Μαστού
 • Βιοπαθολογικά Εργαστήρια
 • Τμήμα Ακτινοθεραπείας
 • Ιατρείο Πόνου

Ο θεσμός της ημερήσιας νοσηλείας είναι ευρύτατα διαδεδομένος στις περισσότερες χώρες και η Ελλάδα έχει καθυστερήσει σημαντικά στην ανάπτυξή του. Βάσει της διεθνούς εμπειρίας, η λειτουργία των κέντρων ημερήσιας νοσηλείας αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και αποτελεί μία από τις αποτελεσματικότερες πρακτικές εξορθολογισμού των δαπανών και σωστής αξιοποίησης των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού στον χώρο της υγείας. Προσφέρει στους πολίτες ένα περιβάλλον σύγχρονων διεθνών προδιαγραφών, άρτια οργανωμένο και εξοπλισμένο για την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ