ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ›

Εκδήλωση Παρουσίασης του τόμου «Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» | Εκδοτικό Πρόγραμμα «Ο Κύκλος των Μουσείων»

Εκδήλωση Παρουσίασης του τόμου «Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» | Εκδοτικό Πρόγραμμα «Ο Κύκλος των Μουσείων»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
07 Δεκ. 07

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007, παρουσιάστηκε η νέα ετήσια έκδοση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Eurobank EFG, που φέτος είναι αφιερωμένη στο μεγαλύτερο και αρχαιότερο μουσείο της πατρίδας μας, «Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο». Η καταγραφή και παρουσίαση των συλλογών, που εκτείνονται από την νεολιθική εποχή έως τα ρωμαϊκά χρόνια, έγιναν με επιστημονική ακρίβεια και αφηγηματική απλότητα από τον αρχαιολόγο και διευθυντή του Μουσείου κ. Νικόλαο Καλτσά. Η έκδοση εντάσσεται στη σειρά των λευκωμάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που επιμελούνται τα τελευταία χρόνια και χρηματοδοτούν αποκλειστικά το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και η Eurobank EFG και φέρει τον γενικό τίτλο «Ο Κύκλος των Μουσείων».

Ο Υπουργός Πολιτισμού κ.Μιχάλης Λιάπης στον πρόλογο του βιβλίου τονίζει ότι το λεύκωμα μπορεί να νοηθεί ως ανάγκη παρά ως έκπληξη και εκφράζει την πεποίθησή του ότι η άριστη αυτή έκδοση θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό εντός και εκτός Ελλάδος. Όπως σημειώνει:

«Το Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει αυτή τη σημαντική προσπάθεια, η οποία προβάλλει την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και τα μεγάλα περιθώρια προσφοράς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού».

Ο κ.Λιάπης αναφέρει επίσης ότι η Πολιτεία θα παραμείνει πολύτιμος αρωγός στην πορεία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με στόχο αυτό να καταστεί ένα διεθνές επιστημονικό και πολιτιστικό κέντρο.

«Αυτονόητη και επιβεβλημένη πράξη», χαρακτήρισε η κα Μαριάννα Λάτση την φετινή θεματική επιλογή σημειώνοντας ότι «αποτελεί εθνικό χρέος μας να προβάλλουμε με κάθε τρόπο την πολιτιστική μας κληρονομιά». Η κα Λάτση ανακοίνωσε επίσης την ολοκλήρωση του προγράμματος ψηφιοποίησης και ανάρτησης στο διαδίκτυο σε μορφή ηλεκτρονικών βιβλίων (e-books) όλων των εκδόσεων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που εκδόθηκαν με πρωτοβουλία του Ιδρύματος και της EFG Eurobank μέχρι και το 2006. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε χάρις στην ευγενική συναίνεση του Υπουργείου Πολιτισμού και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Οι πολύτιμες αυτές ψηφιακές εκδόσεις είναι ήδη αναρτημένες και διαθέσιμες για το κοινό στην Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη (e-Library) που φιλοξενεί το Ίδρυμα στην ιστοσελίδα του. Η ψηφιακή έκδοση για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα ετοιμασθεί και θα αναρτηθεί εντός των πρώτων μηνών του 2008.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κα Λάτση,

«πρόκειται για μια πρωτοποριακή ηλεκτρονική ξενάγηση σε μερικές από τις σημαντικότερες πολιτιστικές κιβωτούς της χώρας μας. Οι τεράστιες δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και η δίγλωσση -στα ελληνικά και στα αγγλικά- παρουσίαση των περισσοτέρων τόμων μάς κάνουν να αισιοδοξούμε ότι χιλιάδες φιλότεχνοι περιηγητές του διαδικτύου θα έρθουν σε επαφή με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό μέσα από αυτά τα ηλεκτρονικά ανθολόγια. Ταυτόχρονα, το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα και το εξωτερικό εμπλουτίζεται με ένα ακόμη ισχυρό εργαλείο που, χωρίς να μπορεί να υποκαταστήσει τη γοητεία και τη μοναδική εμπειρία της φυσικής επαφής με τα αριστουργήματα της τέχνης, σίγουρα θα συμβάλλει στη διάχυση της γνώσης και της οικουμενικότητας του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού».


Η κα Λάτση, κλείνοντας την ομιλία της, σημείωσε ότι

«Η εκδοτική παρουσία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ.Λάτση αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος μιας πολυσχιδούς δραστηριοποίησης που ως κύριους άξονες έχει την προώθηση της επιστήμης και της κοινωνίας της γνώσης, την κοινωνική αλληλεγγύη, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του πολιτισμού. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση, είτε αυτοτελώς είτε μέσω των θυγατρικών του Ιδρυμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό είτε μέσω συνεργασιών, θα συνεχίσει και θα διευρύνει το έργο του με μόνη πυξίδα την πρόοδο του τόπου μας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank EFG, κ. Νίκος Νανόπουλος, αναφερόμενος στην έκδοση «Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» τόνισε ότι

«Η δημιουργία του έργου αυτού είναι μια ελάχιστη έκφραση της ανάγκης που ανέκαθεν νοιώθουμε οι Έλληνες να συμμετέχουμε στη διαχρονική εθνική προσπάθεια για την διαφύλαξη και ανάδειξη της μοναδικότητας και του μεγαλείου του ελληνικού πολιτισμού.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι η κορωνίδα των Μουσείων της χώρας μας, θεματοφύλακας της ιστορίας και του πολιτισμού μας, αφηγητής της λαμπρής διαδρομής του ελληνισμού που αναλύεται και συντίθεται με τρόπο θαυμαστό μέσα από τα μοναδικά αριστουργήματα που μας περιβάλλουν. Και το βιβλίο που παραδίδουμε με συγκίνηση στο κοινό σήμερα απεικονίζει με θαυμαστό τρόπο μόνον μερικούς από τους τόσο σημαντικούς θησαυρούς του Μουσείου.

Η επιστημονική και αισθητική αρτιότητα της έκδοσης αυτής πιστεύουμε ότι τιμούν με τον καλύτερο τρόπο την παράδοση που έχουμε δημιουργήσει, από κοινού με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, με την έκδοση κάθε χρόνο, ενός έργου αντίστοιχης ποιότητας που αναφέρεται σε Μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση έχει αναγνωριστεί διεθνώς για την πολύπλευρη προσφορά του στις τέχνες και την επιστήμη και τη γενναιόδωρη όσο και πολυσχιδή κοινωνική του δράση. Οι εκδοτικές αυτές πρωτοβουλίες είναι πολύτιμο κεφάλαιο και του πολύπλευρου χορηγικού προγράμματος της Eurobank, μέσα από το οποίο ο τραπεζικός μας όμιλος προσπαθεί να συνεισφέρει δημιουργικά στο κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι της χώρας μας».

Η εκδότης, κα Ειρήνη Λούβρου, στον σύντομο χαιρετισμό της ανέφερε:

«Το μοναδικό αυτό υλικό, με τον απαράμιλλο πλούτο και την ποικιλία των μορφών, το προσεγγίσαμε με σεβασμό, αίσθημα ευθύνης και πάντα με την καθοδήγηση του συγγραφέα, του αρχαιολόγου κ. Νικόλαου Καλτσά. Εκείνος με τις επιλογές του, που συνοδεύονται από βαθιά γνώση και αγάπη προς το αντικείμενό του, συνέθεσε ένα πανόραμα αρχαίας Τέχνης και Ιστορίας της Ελλάδας, μεταφέροντας στις σελίδες του βιβλίου το πνεύμα και τη γοητεία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου».

Ο τόμος «Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο», που αναπτύσσεται σε 456 σελίδες, δημιουργήθηκε με την εκδοτική επιμέλεια της κ. Ειρήνης Λούβρου των Εκδόσεων Ολκός, με φωτογράφιση του κ. Γιάννη Πατρικιανού, καλλιτεχνική επιμέλεια και επεξεργασία εικόνων του κ. Δημήτρη Καλοκύρη. Η επεξεργασία των χρωμάτων έγινε από το studio του Δ. Πλέσσα, η εκτύπωση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Fotolio, και η βιβλιοδεσία την εταιρεία Στάμου & ΣΙΑ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ