ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ›

Εκδήλωση Παρουσίασης Αποτελεσμάτων | Πρόγραμμα «Επιστημονικές Μελέτες» 2010

Εκδήλωση Παρουσίασης Αποτελεσμάτων | Πρόγραμμα «Επιστημονικές Μελέτες» 2010
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
05 Μαΐ. 11
ΠΥΛΩΝΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ:
21 επιστημονικές μελέτες με χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση


Τα αποτελέσματα 21 επιστημονικών μελετών ετήσιας διάρκειας που εκπονήθηκαν το 2010 με αποκλειστική χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 5 Μαΐου 2011 στο «Παλλάς Αθηνά» στο Κεφαλάρι, έδρα του Ιδρύματος, παρουσία πλήθους εκπροσώπων της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας.

Οι 21 μελέτες που επελέγησαν προς χρηματοδότηση το 2010, από ένα σύνολο 604 προτάσεων που υπεβλήθησαν, εντάσσονται στο ετήσιο πρόγραμμα ενίσχυσης της επιστημονικής έρευνας στην Ελλάδα που υλοποιεί με συνέπεια το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση από το 2008, φέρει τον τίτλο «Επιστημονικές Μελέτες» και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων στους τομείς των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, των φυσικών επιστημών και των επιστημών της ζωής.

Ο επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, Καθηγητής κ. Κώστας Γαβρόγλου, αναφερόμενος στις προοπτικές της εν λόγω πρωτοβουλίας του Ιδρύματος, σημείωσε ότι:

«Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε με στόχο να δώσει μια περαιτέρω ώθηση στο ερευνητικό δυναμικό της χώρας μας, δίδοντας την ευκαιρία για την εκπόνηση και αξιοποίηση μελετών μικρής διάρκειας και υψηλού επιστημονικού επιπέδου, όχι μόνο προς τους καθιερωμένους επιστημονικούς κλάδους, αλλά και προς γνωστικά αντικείμενα που θεωρούνται λιγότερο ‘δημοφιλή’ και για τα οποία θα ήταν  δύσκολο να εξασφαλισθεί η αναγκαία χρηματοδότηση. Η μέχρι σήμερα ανταπόκριση της επιστημονικής κοινότητας στο πρόγραμμα του Ιδρύματος και τα αποτελέσματα των μελετών,  μάς προτρέπουν να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την περαιτέρω εξέλιξή του και την καθιέρωσή του ως ετήσιου θεσμού στήριξης της έρευνας στη χώρα μας».

Στα τέσσερα χρόνια υλοποίησης του προγράμματος (2008-2011) υπεβλήθησαν περισσότερες από 2.600 προτάσεις που άμεσα ή άμεσα εμπλέκουν 11.000 επιστήμονες, αριθμοί αποκαλυπτικοί της δυναμικής του προγράμματος αλλά και της ανάγκης της ερευνητικής κοινότητας για προσβασιμότητα σε χρηματοδοτικούς πόρους. 

Ο κ. Δημήτρης Αφεντούλης, Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, δήλωσε:

«Η σημερινή εκδήλωση, σε πείσμα του γενικευμένου κλίματος απαισιοδοξίας που γεννά η δύσκολη οικονομική συγκυρία, έχει ως στόχο να αναδείξει μια καθ’ όλα διαφορετική και πιο ελπιδοφόρα πλευρά της πατρίδας μας. Έρχεται για να παρουσιάσει το επιστημονικό έργο ομάδων ερευνητών που, δουλεύοντας συστηματικά και με μεράκι, πρωτίστως αναδομούν την πίστη όλων μας στις δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου. Οι ομάδες αυτές, και οι πολλές ανάλογες που υπάρχουν διάσπαρτες σε διάφορα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας, αποτελούν, για να δανειστούμε έναν περιβαλλοντικό όρο, τις ‘άκαυτες νησίδες’ της σύγχρονης Ελλάδας. Συνεπώς, η προστασία και η ενίσχυσή τους είναι επιβεβλημένη μιας και αποτελούν θύλακες αριστείας, ποιότητας και γόνιμης ανάπτυξης. Για εμάς, στο Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση, αποτελεί αυτονόητο καθήκον η χρηματοδότηση των προσπαθειών τους προκειμένου να συμβάλλουμε, στο μέτρο που μας αναλογεί φυσικά, στο να αποτραπεί η επιστημονική μετανάστευση και ερευνητική ερήμωση της χώρας μας.».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι 21 ερευνητικές ομάδες, στις οποίες συμμετείχαν 96 ερευνητές της Ελλάδας και του εξωτερικού, είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν και να συζητήσουν με τους παρευρισκομένους τα αποτελέσματα της έρευνάς τους μέσω μιας ειδικά διαμορφωμένης διαδραστικής έκθεσης, ενώ στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Επιστημονικές Μελέτες 2010» που αποτυπώνει τη συλλογική προσπάθεια των ερευνητών καθώς και τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Σχετικά links:
Aποτελέσματα  Μελετών του 2010
Νέα Δημόσια Πρόσκληση για τις Επιστημονικές Μελέτες του 2012


Στοιχεία Επικοινωνίας:
E-mail: [email protected]

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ