ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ›

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων | Πρόγραμμα «Επιστημονικές Μελέτες» 2012

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων | Πρόγραμμα «Επιστημονικές Μελέτες» 2012
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
10 Ιουν. 13
ΠΥΛΩΝΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Τα αποτελέσματα των 17 μελετών από όλα τα επιστημονικά πεδία που χρηματοδοτήθηκαν κατά το έτος 2012 στο πλαίσιο του προγράμματος «Επιστημονικές Μελέτες» παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 7 Ιουνίου 2013, στην έδρα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση στην Αθήνα.

Παράλληλα, το Ίδρυμα απηύθυνε δημόσια πρόσκληση προς τους Έλληνες επιστήμονες για την υποβολή προτάσεων μελετών που θα εκπονηθούν κατά το 2014, συνεχίζοντας για έβδομο έτος τις πρωτοβουλίες του για την ενίσχυση της επιστημονικής κοινότητας στην Ελλάδα, με βασικό άξονα δραστηριοποίησης το πρόγραμμα χρηματοδότησης ερευνητικών έργων ετήσιας διάρκειας με τίτλο «Επιστημονικές Μελέτες».

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους του Ιδρύματος, ο Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου, κ. Δημήτρης Αφεντούλης, είπε μεταξύ άλλων:

«Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση έχει έναν σταθερό προσανατολισμό στα θέματα της εκπαίδευσης, μια ιδιαίτερη ευαισθησία στη νέα γενιά και μια βαθιά πίστη ότι η επένδυση στην παιδεία αποτελεί το σημαντικότερο αναπτυξιακό μοχλό για τον τόπο μας. Η εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες, μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στην ανάταξη της χώρας μας και για αυτό στο Ίδρυμα Λάτση επιχειρούμε μέσα από χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας, εθνικά προγράμματα υποτροφιών,  εκπαιδευτικές δράσεις στα σχολεία, μέσω του θεσμού των θερινών σχολείων αλλά και πολλών άλλων συναφών πρωτοβουλιών, να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης για τα εκπαιδευτικά ζητήματα. Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη στήριξης, στην τρέχουσα συγκυρία, του πλέον ελπιδοφόρου μέρους του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας, του επιστημονικού δυναμικού της, το Ίδρυμα αποφάσισε την τροποποίηση του προγράμματος «Επιστημονικές Μελέτες», κατευθύνοντας το 2014  έως και 50% του προϋπολογισμού σε ομάδες νέων ερευνητών, ηλικίας έως 40 ετών.»

Στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση που αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, με τη συμμετοχή επιστημόνων από διαφορετικά γνωστικά πεδία, εκφράστηκε έντονα η αγωνία της ερευνητικής κοινότητας για την τάση φυγής νέων Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι ενώ η Ελλάδα έχει επιτύχει τον επί δεκαετίες στόχο της δημιουργίας της πολυπόθητης κρίσιμης μάζας επιστημονικού δυναμικού, σήμερα αυτό το κομμάτι του εθνικού πλούτου χάνεται καθημερινά λόγω έλλειψης πόρων των ερευνητικών φορέων. Επιπλέον σημειώθηκε ότι η ίδια αδυναμία χρηματοδότησης έχει δημιουργήσει ιδιαίτερη δυσκολία στους Έλληνες επιστήμονες για πρόσβαση σε άκρως απαραίτητες επιστημονικές εκδόσεις. Η δημιουργία ζωτικών χώρων για νέους ερευνητές προτάθηκε ως χρέος των εμπειρότερων επιστημόνων, για την αντιστροφή της δυσμενούς κατάστασης.

Στα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος, όπως αυτά εκφράστηκαν από τους παριστάμενους επιστήμονες, συγκαταλέγονται η συνέπεια της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και η έλλειψη γραφειοκρατίας. Ακόμη, σημαντικό είναι το γεγονός ότι για ορισμένες ομάδες η εν λόγω χρηματοδότηση έχει αποτελέσει στο παρελθόν εφαλτήριο για την εκκίνηση νέου ερευνητικού προγράμματος ή για την προσφορά μόνιμης θέσης εργασίας σε ερευνητικούς φορείς για νέους ερευνητές. 

Σημειώνεται ότι για το πρόγραμμα «Επιστημονικές Μελέτες», κατά την εξαετία 2008-2013, το Ίδρυμα έχει δεχθεί περί τις 4.500 προτάσεις στις οποίες συμμετείχαν 16.500 επιστήμονες και έχει χρηματοδοτήσει 100 μελέτες στις οποίες ενεπλάκησαν 400 ερευνητές από περίπου 50 ερευνητικούς φορείς, ως επί το πλείστον της Ελλάδας.

Οι τελικές εκθέσεις, η ταινία που περιγράφει την πορεία και τα αποτελέσματα της κάθε ομάδας καθώς και ηλεκτρονικό έντυπο που παρουσιάζει με ευσύνοπτο τρόπο τις 17 μελέτες έχουν αναρτηθεί εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ