ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ›

Ολοκλήρωση 3ου Διεθνούς Θερινού Σχολείου | 2011

Ολοκλήρωση 3<sup>ου</sup> Διεθνούς Θερινού Σχολείου | 2011
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
15 Ιουλ. 11
ΠΥΛΩΝΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Ολοκληρώθηκε το Διεθνές Θερινό Σχολείο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση για το 2011 με θέμα «Μεσογειακή Αγροδασοπονία και ο Ρόλος της στις Σύγχρονες Περιβαλλοντικές Προκλήσεις», κλείνοντας τον κύκλο των Διεθνών Θερινών Σχολείων με θέμα το Περιβάλλον που ξεκίνησε το 2009.

Η Αγροδασοπονία είναι ένα αειφόρο σύστημα διαχείρισης της γης που αυξάνει την ολική παραγωγή, συνδυάζει γεωργικά και δενδρώδη φυτά -ενδεχομένως και ζώα- εφαρμόζοντας πρακτικές διαχείρισης που είναι συμβατές με τις καλλιεργητικές παραδόσεις του τοπικού πληθυσμού.

Τα κύρια συμπεράσματα που προέκυψαν από το Θερινό Σχολείο είναι ότι τα αγροδασικά συστήματα θα πρέπει να ενισχυθούν σε σχέση με τις μονοκαλλιέργειες καθώς μπορούν να αποτελέσουν μία καλή επαγγελματική απασχόληση για τους νέους. Επιπλέον, τα οικοσυστήματα αυτά διατηρούν και ενισχύουν την βιοποικιλότητα, είναι πιο σταθερά,  κινδυνεύουν λιγότερο από επιδημίες και ασθένειες και συνεπώς, σύμφωνα με ερευνητικές μελέτες, μπορούν να αυξήσουν κατά 37% το εισόδημα των γεωργών-κτηνοτρόφων. Εκτιμάται ότι τα αγροδασοπονικά συστήματα θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία στο μέλλον λόγω των αυξημένων απαιτήσεων σε παραγωγή, ενώ αναμένεται να αποτελέσουν ενεργό πυλώνα στήριξης και ανάπτυξης επαγγελματικών ευκαιριών.

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο είχε στόχο να συγκεντρώσει και να μεταφέρει στους Έλληνες και ξένους φοιτητές και ερευνητές τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς επιστημόνων που θα ασχοληθούν με την εφαρμογή παραδοσιακών τρόπων καλλιέργειας. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να αναλύσουν εκτενώς τις διάφορες πρακτικές που ακολουθούνται διεθνώς στον τομέα της αγροδασοπονίας. 

Διοργανωτής ήταν το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Λαμίας και συνδιοργανωτές το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας στην Ιταλία και το Πανεπιστήμιο Extremadura στην Ισπανία. Το Διεθνές Θερινό Σχολείο, στο οποίο έλαβαν μέρος 34 μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από 11 χώρες και 27 καθηγητές από 8 χώρες φιλοξενήθηκε από τις 4 έως τις 15 Ιουλίου 2011 στο «Παλλάς Αθηνά». Η χρηματοδότηση έγινε αποκλειστικά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το οποίο έχει θέσει σαν στόχο του προγράμματος των Διεθνών Θερινών Σχολείων την ενίσχυση της εξωστρέφειας των Ελλήνων ακαδημαϊκών και φοιτητών μέσω συνεργασιών με συναδέλφους τους από αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ