ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ›

Ολοκλήρωση 2ου κύκλου | Πρόγραμμα «Skills4Jobs για Στελέχη Εξαγωγών» του ΣΕΒ

Ολοκλήρωση 2ου κύκλου | Πρόγραμμα «Skills4Jobs για Στελέχη Εξαγωγών» του ΣΕΒ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
22 Μαΐ. 24
ΠΥΛΩΝΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 2ος κύκλος του προγράμματος «Skills4Jobs για Στελέχη Εξαγωγών» του ΣΕΒ.

 

Στις 20 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση απονομής των βεβαιώσεων ολοκλήρωσης του 2ου κύκλου του προγράμματος «Skills4Jobs για Στελέχη Εξαγωγών».  Με τη δράση αυτή ο ΣΕΒ στηρίζει έμπρακτα την εξωστρέφεια των ελληνικών σύγχρονων  επιχειρήσεων και την απασχόληση των νέων σε αυτές. Οι εξαγωγές συνιστούν στρατηγική προτεραιότητα των επιχειρήσεων και δημιουργούν ανάγκες για εξειδικευμένα στελέχη. Ωστόσο, δεν υφίστανται ολοκληρωμένα και ταχύρρυθμα προγράμματα κατάρτισης, με πρακτικές εφαρμοσμένης μάθησης που να καλύπτουν το σύνολο της εξαγωγικής δραστηριότητας, όπως εξάλλου συμβαίνει και με πολλές τεχνικές ειδικότητες που είναι κομβικές για την παραγωγική λειτουργία των επιχειρήσεων. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει ο ΣΕΒ με την πρωτοβουλία «Skills4Jobs», η οποία  υποστηρίζει τον στρατηγικό προσανατολισμό για την ενίσχυση της βιομηχανίας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Τα προγράμματα «Skills4Jobs» έχουν ως αφετηρία τη διάγνωση των αναγκών των επιχειρήσεων σε διαθέσιμες θέσεις εργασίας ανά ειδικότητα, στη βάση των οποίων  αναπτύσσονται τα εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης.

Μέσω της πρωτοβουλίας «Skills4Jobs» ο ΣΕΒ έχει ήδη προετοιμάσει για απασχόληση 140 καταρτισμένα στελέχη διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ θα συνεχίσει να υλοποιεί αντίστοιχα προγράμματα σε διαφορετικές περιφέρειες και σε άλλες ειδικότητες.

Στο πρόγραμμα «Skills4Jobs για Στελέχη Εξαγωγών-Β’ Κύκλος» του ΣΕΒ συμμετείχαν νέες και νέοι απ’ όλη την Ελλάδα που έχουν αποφοιτήσει πρόσφατα από την Ανώτατη Εκπαίδευση και δεν έχουν προϋπηρεσία στις εξαγωγές. Παρακολούθησαν ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης από την Ελληνοαμερικανική Ένωση κυρίως, και την DK Consultants Group που περιλάμβανε την ανάπτυξη σύγχρονων τεχνικών και ήπιων δεξιοτήτων που ζητούν οι επιχειρήσεις, καλές πρακτικές που παρουσίασαν έμπειρα στελέχη μεγάλων εξαγωγικών επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒ, εργαστήριο συμβουλευτικής επαγγελματικής σταδιοδρομίας στις εξαγωγές και επισκέψεις σε παραγωγικές εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν επίσης να εκπονήσουν το δικό τους Στρατηγικό Σχέδιο Εξαγωγών (Export Strategy Plan), ώστε να έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν στην πράξη τις γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Επόμενο βήμα για τους αποφοίτους του προγράμματος είναι οι συναντήσεις με τις επιχειρήσεις για την κάλυψη των διαθέσιμων θέσεων εργασίας.

H κ. Ντόρα Οικονόμου, Διευθύντρια του Τομέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΣΕΒ, κατά τον χαιρετισμό της στην εκδήλωση, ανέφερε:

«Η ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων προϋποθέτει στελέχη με σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες που θα αξιοποιούν τις ευκαιρίες ανάπτυξης των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές. Στοχεύοντας στην κάλυψη των διαθέσιμων αυτών θέσεων απασχόλησης, δημιουργήσαμε το  πρόγραμμα ‘Skills4Jobs για Στελέχη Εξαγωγών’. Παράλληλα, η ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων δημιουργεί επιπλέον ποιοτικές, υψηλών δεξιοτήτων και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Εύχομαι σε όλες και όλους που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα λαμπρή σταδιοδρομία και στις επιχειρήσεις - μέλη μας να αξιοποιήσουν την εξειδικευμένη γνώση των νέων αυτών επαγγελματιών.».

Η κ. Βίκυ Μπρανίκα, Γενική Διευθύντρια της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης δήλωσε:

«Σε συνεργασία με τον ΣΕΒ διαμορφώσαμε το πρόγραμμα κατάρτισης για το ‘Skills4Jobs για Στελέχη Εξαγωγών’, έχοντας ως βασική  επιδίωξη να ενισχύσουμε τις δεξιότητες και τις επιδόσεις των συμμετεχόντων, προσφέροντάς τους γνώση και εργαλεία, καθιστώντας τους ετοιμοπόλεμους πρωταγωνιστές στη διεθνή αρένα των εξαγωγών.». 

Η κ. Εύα Λιανού, Γενική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, δήλωσε:

«Η ενίσχυση καινοτόμων προγραμμάτων ανάπτυξης τεχνικών και ήπιων δεξιοτήτων εντάσσεται στη στρατηγική στόχευση του Ιδρύματός μας και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που υποστηρίξαμε τη δράση ‘Skills4Jobs για Στελέχη Εξαγωγών – Β’ Κύκλος’ του ΣΕΒ, επιδιώκοντας να συμβάλουμε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά εργασίας. H πρωτοβουλία κατάρτισης και απασχόλησης ‘Skills4Jobs’ συνιστά, αναμφίβολα, μία καλή πρακτική διά βίου εκπαίδευσης καθώς και επιτυχούς σύμπραξης ιδιωτικού και τρίτου τομέα με γνώμονα την ενδυνάμωση, εξέλιξη και πρόοδο του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας.». 

Ο κ. Γιάννης Παπάζογλου, Head of Corporate Affairs στη MYTILINEOS – Energy & Metals δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Στη MYTILINEOS στηρίζουμε την πρωτοβουλία ‘Skills4Jobs για Στελέχη Εξαγωγών’ του ΣΕΒ με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει ανάπτυξη δεξιοτήτων, συμβουλευτική, εκπόνηση Export Strategy Plan και ευκαιρίες απασχόλησης. Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με δεξιότητες και κατάρτιση όπως το πρόγραμμα του ΣΕΒ, θα συμβάλλει ουσιαστικά στην επιχειρηματικότητα και στην περαιτέρω ανάπτυξή της. Συγχαρητήρια σε όσους ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα και ευχόμαστε καλή επιτυχία στην πορεία τους!». 

Ο κ. Σωκράτης Παπαδόπουλος, Export Manager της ΕΛ.ΒΙ.ΑΛ «Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου», δήλωσε:

«Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ενσωματώνει τις βασικές προτεραιότητες του ΣΕΒ για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού με εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, προετοιμάζοντας τα νέα στελέχη να μπουν στον απαιτητικό και γεμάτο προκλήσεις κόσμο των διεθνών αγορών. Η ELVIAL, με το βλέμμα της στραμμένο στο μέλλον και έχοντας πάντα στο κέντρο της τον άνθρωπο, συντάσσεται με το όραμα του προγράμματος, υποστηρίζοντας την προετοιμασία νέων στελεχών που θα οδηγήσουν στην επιτυχία και τη βιώσιμη ανάπτυξη των εξαγωγών της χώρας μας.». 

Από τους συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα τονίστηκε:

Μαρκέλλα Βαζακίδου:

«Έχω σπουδάσει Λογιστική και Χρηματοοικονομική, είμαι απόφοιτη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Executive MBA’ και ζω στην Καβάλα. Έχω εργαστεί στις πωλήσεις, ωστόσο δεν είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον κόσμο των εξαγωγών στην πράξη. Έλαβα μέρος στο πρόγραμμα για να αποκτήσω γνώσεις σχετικά με τις εξαγωγές και να εξελιχθώ επαγγελματικά. Το πρόγραμμα ξεπέρασε  τις  προσδοκίες μου, καθώς η κατάρτιση ήταν ουσιαστική και πολύπλευρη. Χαίρομαι ιδιαίτερα που συμμετείχα στο ‘Skills4Jobs για Στελέχη Εξαγωγών – Β’ Κύκλος’ του ΣΕΒ, φτάνοντας πιο κοντά στους επαγγελματικούς στόχους μου.».

Ζανής Τσακμάκας:

«Είμαι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μένω στον Βόλο. Με ενδιαφέρον να εξερευνήσω τον κόσμο των εξαγωγών και να σταδιοδρομήσω επαγγελματικά σε αυτόν, υπέβαλα αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα ‘Skills4Jobs για Στελέχη Εξαγωγών – Β’ Κύκλος’ του ΣΕΒ. Μέσω του προγράμματος απέκτησα πολύτιμες γνώσεις σχετικά με την εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, εκπόνησα ένα Export Strategy Plan και είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με άλλους συμμετέχοντες και έμπειρους επαγγελματίες του χώρου.».

Υποστηρικτής της πρωτοβουλίας είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, μέγας χορηγός η MYTILINEOS – Energy & Metals, χορηγοί η Coca-Cola 3E Ελλάδος Α.Β.Ε.Ε., η DEMO ΑΒΕΕ και η ΕΛ.ΒΙ.ΑΛ «Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ