ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ›

Εθνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης 2016

Εθνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης 2016
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
28 Μαρ. 16

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «Εθνικού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης» που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του τριημέρου 21 - 23 Μαρτίου 2016

Στη διαμόρφωση του μελλοντικού επιστήμονα, πολιτικού, αλλά και πολίτη συνέβαλαν οι εργασίες του «Εθνικού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης» το οποίο πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 21 - 23 Μαρτίου 2016, με τη συμμετοχή 500 μαθητών από όλη την Ελλάδα. 270 μαθητές παρευρέθησαν στην κεντρική εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» ενώ για πρώτη φορά, με απευθείας σύνδεση μέσω ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας συμμετείχαν 30 μαθητές από τη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας «Noesis» στη Θεσσαλονίκη, καθώς και άλλες 20 σχολικές ομάδες, οι οποίες συνδέθηκαν από 20 διαφορετικά μέρη της χώρας. Οι μαθητές συζήτησαν, επιχειρηματολόγησαν και, μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών, πρότειναν λύσεις για το Μέλλον του Ανθρώπου.

Η δράση πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα από τη Science View σε συνεργασία με το Τμήμα Φ.Π.Ψ. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η υγεία στο επίκεντρο

Η κεντρική θεματική ενότητα των εργασιών του φετινού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης ήταν «Το μέλλον του Ανθρώπου», με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα υγείας.

Τι έγινε

Στην τριήμερη εκδήλωση οι μαθητές συμμετείχαν σε πραγματικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες και λειτούργησαν ως ερευνητές επιστημονικών θεμάτων με την αρωγή διακεκριμένων ειδικών και ακαδημαϊκών, αναλύοντας πέντε θεματικές ενότητες. Την πρώτη μέρα οι σχολικές ομάδες χωρίστηκαν σε επιτροπές ανάλογα τη θεματική ενότητα που είχαν επιλέξει και παρουσίασαν την προεργασία που είχαν κάνει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, με τη βοήθεια των καθηγητών τους και των ειδικών επιστημόνων, διατυπώνοντας τα συμπεράσματα στα οποία είχαν οδηγηθεί από την δική τους έρευνα. Τη δεύτερη μέρα οι μαθητές κάθε επιτροπής είχαν την ευκαιρία να συνδιαλεχθούν με τους επιστήμονες, να ανταλλάξουν απόψεις μεταξύ τους και να αντιπαραθέσουν τα επιχειρήματά τους προκειμένου να καταλήξουν και να συνθεσουν το τελικό ψήφισμα της επιτροπής τους. Την τρίτη ημέρα στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου οι συμμετέχοντες μαθητές επέλεξαν τους πέντε εκπροσώπους τους που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στις εργασίες του «Eυρωπαϊκού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης», το οποίο θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του Euroscience Open Forum (ESOF) στο Μάντσεστερ της Μ. Βρετανίας στις 22-27/7/2016. Το ESOF αποτελεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό συνέδριο για επιστήμονες και ερευνητικούς οργανισμούς σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Εκεί θα συγκεντρωθούν οι μαθητές από τα μαθητικά κοινοβούλια των συμμετεχόντων χωρών, θα συζητήσουν τα θέματά τους και θα συνδιαλεχθούν με επιστήμονες διεθνούς φήμης.

Οι εκπρόσωποι

Οι εκπρόσωποι των μαθητών και οι αντίστοιχες θεματικές στις οποίες διακρίθηκαν είναι:

  • Ανθρώπινος Εγκέφαλος: Σκριμιζέας Ευστράτιος, 2ο ΓΕΛ Αλίμου
  • Υγιεινή ζωή και διατροφή – αλλά με ποιον τρόπο; Λάππα Μαρία, 3ο ΓΕΛ Λαμίας
  • Βλαστικά κύτταρα – έχουν τη λύση για όλα;: Παπανικολόπουλος Ραφαήλ, 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης
  • Ο «ενισχυμένος» άνθρωπος: η βελτιστοποίηση του ανθρώπου: Κοτσώνης Θεοφάνης, 1ο ΓΕΛ Κερατσινίου
  • Μίμηση της φύσης: Μαυρουδή Μαρία, ΓΕΛ Λιμεναρίων Θάσου

Φέτος, θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στο Μάντσεστερ και να παρακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο ένας επιπλέον μαθητής. Βάσει των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας της ολομέλειας των μαθητών του Κοινοβουλίου, η μαθήτρια αυτή είναι η Τσάκωνα Μαρία από τα Εκπαιδευτήρια Πάνου.

Το Ελληνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, είναι ένας θεσμός του Eυρωπαϊκού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης (European Student Parliaments on Science) ο οποίος στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου και την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων ανάμεσα στους μαθητές και τους επιστήμονες, εμπλέκοντας τα παιδιά στις διαδικασίες του κοινοβουλευτισμού σε θέματα που καλύπτουν ποικίλους τομείς της επιστήμης και της έρευνας. Η χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση συμπληρώνει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από τα ιδρύματα Robert Bosch Stiftung και Bayer Science & Education Foundation.

Υποστηρικτές

Τη φετική εκδήλωση υποστήριξε και η Ελληνογερμανική Αγωγή η οποία παρείχε την τεχνική υποστήριξη του Κοινοβουλίου, διαθέτοντας τη διαδικτυακή πλατφόρμα μέσω της οποίας έγινε η σύνδεση όλων των υπολοίπων περιοχών με την κεντρική εκδήλωση της Αθήνας. Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» σε Αθήνα και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας «Noesis» στη Θεσσαλονίκη παρείχαν τις εγκαταστάσεις τους για τη συγκέντρωση των μαθητών ενώ η ομάδα του ΕΥΖΗΝ, του πρωτοποριακού Προγράμματος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, υποστήριξε τη δράση μέσω ειδικών επιστημόνων που παρείχαν κατευθύνσεις στα παιδιά σχετικά με τη θεματική «Υγιεινή ζωή και διατροφή».

Τη δράση υποστήριξαν επίσης το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ και τα ευρωπαϊκά έργα Creations και Inspiring Science Education

Λίγα λόγια για τον θεσμό

Τα «Ευρωπαϊκά Μαθητικά Κοινοβούλια Επιστήμης» είναι πρωτοβουλία του γερμανικού οργανισμού «Wissenschaft im Dialog» και ξεκίνησε το 2013-2014. Ο οργανισμός αυτός κάθε δύο χρόνια καλεί φορείς από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να διοργανώσουν τα «Εθνικά Μαθητικά Κοινοβούλια Επιστήμης» στη χώρα τους. Σε κάθε «Ευρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο» επιλέγεται ένα κεντρικό επιστημονικό θέμα και προσδιορίζονται συγκεκριμένες θεματικές πάνω στις οποίες δουλεύουν οι μαθητές σε συνεργασία με τους καθηγητές τους και ειδικούς επιστήμονες/ερευνητές. Από τις διεργασίες των εθνικών κοινοβουλίων εκλέγονται οι εκπρόσωποι της κάθε χώρας οι οποίοι συμμετέχουν στο «Ευρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο» και παρουσιάζουν, ανά θεματική, τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το εθνικό κοινοβούλιο.
Η δράση απευθύνεται σε νέους από 15 έως 19 ετών που ενδιαφέρονται για την επιστήμη και την έρευνα, θέλουν να γνωρίσουν καταξιωμένους επιστήμονες και επιθυμούν να ασχοληθούν με επίκαιρα επιστημονικά θέματα. Σκοπός της δράσης είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, την ανταλλαγή απόψεων και τη σύνθεση ιδεών, τις τεχνικές επιχειρηματολογίας, την καλλιέργεια ομαδικότητας και συνεργασίας, την ανάπτυξη κριτικού πνεύματος και αναλυτικής σκέψης και τον προβληματισμό τους σε καίρια θέματα της σύγχρονης κοινωνίας στην οποία ζουν.

Περισσότερες πληροφορίες:

Ελληνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης
European Student Parliaments on Science
Science View
ΕΚΠΑ-Τμήμα ΦΠΨ

-------------------------------------------------------------------

Λίγα λόγια για τη Science View

Η Science View (Ελληνική Ένωση Δημοσιογράφων, Συγγραφέων & Επικοινωνιολόγων Επιστήμης) είναι ένας αστικός, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί την επικοινωνία της επιστήμης και τη διασύνδεση της επιστημονικής κοινότητας με την κοινωνία και αποτελεί ενεργό μέλος της EUSJA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός των Δημοσιογράφων της Επιστήμης, 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ