ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ›

Απονομή European Latsis Prize 2010

Απονομή European Latsis Prize 2010
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
17 Νοε. 10

Ο καθηγητής οικολογίας Ίλκα Χάνσκι του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι θα τιμηθεί με το «European Latsis Prize 2010», ύψους 100.000 ελβετικών φράγκων, για τη συνεισφορά του στην έρευνα στον τομέα της βιοποικιλότητας και της βιολογίας.

Το βραβείο χρηματοδοτείται από το Fondation Latsis Internationale και απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επιστημών (European Science Foundation). To βραβείο Λάτση απονέμεται από το 1999 κάθε χρόνο σε ένα επιστήμονα ή μια ερευνητική ομάδα που ξεχώρισε για τη συμβολή της σε ένα τομέα ερευνών στην Ευρώπη.

Το Fondation Latsis Internationale, με έδρα τη Γενεύη, ιδρύθηκε το 1975. Το European Science Foundation (ESF) είναι ένας ανεξάρτητος μη κυβερνητικός οργανισμός που προωθεί τη διευρωπαϊκή συνεργασία στην επιστημονική έρευνα και πολιτική. Εκπροσωπεί 79 ερευνητικούς φορείς, ακαδημίες και επιστημονικές εταιρίες από 30 χώρες. Το βραβείο για το 2010 απονέμεται σε σημερινή τελετή, κατά την ετήσια συνέλευση του ESF, στο Στρασβούργο.

Ο βραβευόμενος για φέτος καθηγητής Ίλκα Χάνσκι θεωρείται διεθνώς πρωτοπόρος στον τομέα της οικολογίας και ειδικότερα της μεταπληθυσμιακής βιολογίας (δηλαδή της μελέτης των ειδών που ζουν σε δίκτυα διάσπαρτων ενδιαιτημάτων στη φύση), ένα πεδίο όπου εδώ και πάνω από 20 χρόνια έχει επικεντρωθεί η έρευνά του, φωτίζοντας τους μηχανισμούς διατήρησης της βιοποικιλότητας στον πλανήτη μας.

Ο Χάνσκι γεννήθηκε το 1953 στη Φιλανδία, πήρε το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1979 στη Βρετανία και σήμερα διευθύνει την Ομάδα Μεταπληθυσμιακών Ερευνών του πανεπιστημίου του Ελσίνκι. Είναι, μεταξύ άλλων, αλλοδαπό μέλος της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών και της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Το βιβλίο του «Μεταπληθυσμιακή Οικολογία» (1999) θεωρείται ήδη έργο αναφοράς για τους ερευνητές στα πεδία της βιολογίας και της οικολογίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το European Latsis Prize 2010 μπορείτε να δείτε εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ